Δώδεκα ρουκέτες εβλήθησαν κατά του Ισραήλ απόψε μέσα στην πρώτη ώρα που ακολούθησε την έναρξη της εκεχειρίας ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Μία ώρα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, στις 21.00, ώρα Ελλάδος, το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε μία ρουκέτα πάνω από την πόλη Ασκελόν, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως 130 ρουκέτες εβλήθησαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ. Περίπου 1.300 έχουν εξαπολυθεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Λίγο πριν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για 10 ρουκέτες τύπου Γκραντ που έπεσαν στη Μπιρσίμπα στις 20.15, ώρα Ελλάδος και για δύο άλλες στην Ασντόντ, κοντά στη Γάζα.

Η εκεχειρία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης κι ενώ ήδη τα μηνύματα από την πλευρά του Ισραήλ δεν ήταν τα πλέον θετικά για την επίτευξη εκεχειρίας, συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και της Χαμάς, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Τελικά, το Ισραήλ, το οποίο ήταν αυτό που καθυστέρησε την επίτευξη της συμφωνίας, και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία, όπως ανακοίνωσε στο Reuters πηγή από τα Παλαιστινιακά εδάφη. Την είδηση επιβεβαίωσε και στέλεχος της Αιγυπτιακής κυβέρνησης που συμμετείχε ως μεσάζων στις διαπραγματεύσεις για να λήξουν οι εχθροπραξίες οκτώ ημερών.

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες, μιλούν μεν για συμφωνία σε εκεχειρία, αλλά τονίζουν ότι το Ισραήλ δεν θα άρει τον αποκλεισμό.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου των Κλίντον και AmrΗ εκεχειρία ανακοινώθηκε επίσημα διά στόματος του υπ. Εξωτερικών της Αιγύπτου Mohamed Kamel Amr κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. «Αυτές οι προσπάθειες κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αποκατάσταση της ηρεμίας και ο τερματισμός στην αιματοχυσία του τελευταίου χρονικού διαστήματος», είπε ο Amr.

«Ο πρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό (Νετανιάχου) για τη συμφωνία με την Αιγυπτιακή πρόταση κατάπαυσης του πυρός- πρόταση την οποία ο πρόεδρος (Ομπάμα) συνένστησε στον πρωθυπουργό να κάνει δεκτή- ενώ επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», σχολίασε η Χ. Κλίντον.

«Ο πρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που προσφέρεται από την εκεχειρία για να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειεές τους να βοηθήσουν το Ισραήλ στην ανταπόκριση στις ανάγκες ασφάλειάς του, ειδικά στο θέμα του λαθρεμπορίου όπλων και εκρηκτικών στη Γάζα», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με την κοινή συνέντευξη Τύπου των Amr και Κλίντον, αναφέρει ότι «ο κ. Νετανιάχου ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να δώσει μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός». Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε «για λήψη δραστικότερων μέτρων, που μπορεί να χρειαστούν στην περίπτωση που η εκεχειρία αποτύχει».

Ο ηγέτης της ΧαμάςΟ αρχηγός της Χαμάς, Khaled Meshaal, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις 22.00 το βράδυ, δήλωσε ότι «αν το Ισραήλ σεβαστεί την εκεχειρία, τότε θα το κάνουν και οι Παλαιστίνιοι. Οι Παλαιστίνιοι θα απαντήσουν (ανάλογα) αν όχι (σ.σ. το Ισραήλ δεν τηρήσει τη συμφωνία)». Παράλληλα, ο αρχηγός της Χαμάς ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τον ρόλο της στην επίτευξη της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς «σεβάστηκε τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων».

Ωστόσο, σημειώνεται πως αν και η Ισραηλινή πλευρά τόνισε νωρίτερα ότι συμφωνεί στην εκεχειρία, αλλά δεν διατίθεται να άρει τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας, ο Khaled Mashaal δήλωσε από την πλευρά του πως η συμφωνία καλεί για «άνοιγμα των συνόρων και διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πολιτών και της μεταφοράς των αγαθών, καθώς και για εξάλειψη του περιορισμού στην ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων». Μάλιστα, ο ηγέτης της Χαμάς τόνισε ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το πέρασμα κλειδί της Ράφα με την Αίγυπτο.

Παράλληλα, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς τόνισε πως το Ισραήλ απέτυχε στην «περιπέτεια» που αποτόλμησε με τις επιθέσεις κατά της Γάζας και εν τέλει αποδέχθηκε τους παλαιστινιακούς όρους, συνομολογώντας στην εκεχειρία. «Απέτυχε, ευλογημένος να είναι ο Θεός»,δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο Μεσάαλ, έπειτα από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, προσθέτοντας πως το Ισραήλ «απέτυχε στην περιπέτειά του». «Είναι μία τακτική ήττα, ένα ακόμη βήμα στο δρόμο και για άλλες ήττες», πρόσθεσε.

Ο Μπενιαμίν ΝετανιάχουΕν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε σε μία σύντομη δήλωση στην Ιερουσαλήμ, με την οποία επανέλαβε στην ουσία την ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το γραφείο του` ότι δηλαδή, αν η εκεχειρία δεν ευοδωθεί, τότε το Ισραήλ θα σκεφτεί να λάβει «πιο αυστηρή στρατιωτική δράση» κατά των παλαιστινιακών εδαφών.

(Οι κάτοικοι της Γάζας πανηγυρίζουν για την εκεχειρία)


(Οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν την εκεχειρία)

Ισραηλινοί στρατιώτες ξεκουράζονται μετά την ανακοίνωση για εκεχειρία
(Ισραηλινοί στρατιώτες ξεκουράζονται μετά την ανακοίνωση για εκεχειρία)

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση: 19.13

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης