Νέες φυσιολογικές τιμές για την ανάλυση σπέρματος ανακοινώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η πρώτη εξέταση που ζητεί ο γιατρός από ένα ζευγάρι που έχει δυσκολία να πετύχει εγκυμοσύνη είναι μια ανάλυση σπέρματος (το λεγόμενο σπερμοδιάγραμμα). Πρακτικά, ο σύντροφος έπειτα από αποχή 3-5 ημερών δίνει φρέσκο σπέρμα στο εργαστήριο, το οποίο εξετάζεται με μηχάνημα ή στο μικροσκόπιο. Τρεις παράμετροι είναι πλέον σημαντικές: η συγκέντρωση (πόσα σπερματοζωάρια/ml), η κινητικότητα και η μορφολογία (το σχήμα).

Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τα νέα κατώτερα φυσιολογικά όρια για τις παραπάνω παραμέτρους, τα οποία είναι φανερά χαμηλότερα από τα μέχρι πρόσφατα ισχύοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικά, η χαμηλότερη συγκέντρωση άλλαξε από 20,000,000/ml σε 15,000,000/ml, η προοδευτική κινητικότητα από 50% σε 32% και το ποσοστό των φυσιολογικών μορφών από 14% σε 4%.

Μια τέτοια μείωση των κατωτέρων φυσιολογικών τιμών οδηγεί στις εξής σκέψεις:

– το ανδρικό σπέρμα γίνεται ολοένα και ασθενέστερο με την πάροδο του χρόνου (χωρίς αυτό να συνεπάγεται υποχρεωτικά μείωση της γονιμότητας του ανδρικού πληθυσμού)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– ένας άνδρας με ελαφρώς υπογόνιμο σπέρμα, με βάση τα παλαιότερα κριτήρια, θεωρείται πια ότι έχει φυσιολογικό σπέρμα!

Είναι λογικό τέτοιου τύπου παρατηρήσεις να δημιουργούν σύγχυση σε πολλά ζευγάρια που προσπαθούν για εγκυμοσύνη. Πρέπει να λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν του ότι η ανάλυση του σπέρματος, αν και μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή του ανδρικού παράγοντα στο θέμα της υπογονιμότητας, δεν μπορεί από μόνη της να καθορίσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης ενός ζευγαριού στο εγγύς ή απώτερο μέλλον, ούτε το πότε θα πρέπει κανείς να προχωρήσει σε θεραπεία γονιμότητας.

Είναι ευθύνη του γιατρού να συνυπολογίσει το ιστορικό και την ηλικία του ζευγαριού, αλλά και τη διάρκεια της υπογονιμότητας, μαζί με τις σχετικές εξετάσεις, προτού να συμβουλέψει το ζευγάρι σχετικά με την ανάγκη υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει
ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London)
MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης