Ο πρώην πανίσχυρος πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σάναντερ, καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Ζάγκρεμπ σε κάθειρξη δέκα ετών, σε μια δίκη στην οποία κατηγορούνταν ότι δωροδοκήθηκε με δέκα εκατομμύρια ευρώ από τη μεγάλη ουγγρική ενεργειακή εταιρεία «MOL», το 2008, και από μια αυστριακή τράπεζα, την Hypo Alpe Adria Bank, το 1995.

«Ο κατηγορούμενος Ίβο Σάναντερ καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών» δήλωσε ο δικαστής Ιβάν Τούρουντιτς, ενώ ο πρώην αρχηγός της κυβέρνησης (2003-2009) άκουγε σκυθρωπός την ετυμηγορία. Ο ίδιος έχει αρνηθεί πως είναι ένοχος και έχει απορρίψει τη δίκη του λέγοντας πως έχει πολιτικά κίνητρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ίβο Σάναντερ μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας οδηγήθηκε με χειροπέδες στη φυλακή Ρεμετίνατς του Ζάγκρεμπ, όπως ορίζει ο νόμος για ποινές κάθειρξης άνω των πέντε ετών.

Για την προμήθεια 3,6 εκατ. κούνα (460.00 ευρώ) που έλαβε από την αυστριακή τράπεζα Hypo Bank στα μέσα της δεκαετίας του 1990 την περίοδο του πολέμου, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών. Επιπλέον καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7,5 ετών για δωροληψία από τον ουγγρικό πετρελαϊκό όμιλο «MOL» με αντάλλαγμα την παραχώρηση των διαχειριστικών δικαιωμάτων της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας INA.

Το δικαστικό συμβούλιο του δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ, υπό την προεδρία του δικαστή Ίβαν Τούρουντιτς, επέβαλε στον πρώην πρωθυπουργό ποινή κάθειρξης 10 ετών, βάσει ελαφρώς ευνοϊκού συμψηφισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, θα πρέπει να επιστρέψει το παράνομα αποκτηθέν ποσό των 41,1 εκατ. κούνα. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Ίβο Σάναντερ έλαβε από τη διοίκηση της MOL 5 εκατ. ευρώ, αν και η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKO) είχε υποστηρίξει ότι το ποσό είναι διπλάσιο. Ο Ίβο Σάναντερ, ήρεμος, χωρίς σχόλια, άκουσε την καταδικαστική απόφαση, κατά της οποίας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας.

Ο Σάναντερ είναι ο ανώτερος κρατικός αξιωματούχος που καταδικάζεται για διαφθορά σε ένα μελλοντικό κράτος-μέλος της Ε.Ε.. Η Κροατία πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Ιούλιο. Μέχρι τότε, οι προσπάθειές της να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διαφθορά θα παρακολουθούνται προσεκτικά.


Eπιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης