του Κώστα Μπετινάκη

«Ως μόνη προοπτική» θεωρεί πως θα πρέπει να ανατραπεί ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς αν κατορθώσει να εγκριθεί από τον ΟΗΕ το παλαιστινιακό αίτημα να καταστεί η Παλαιστίνη «μέλος χωρίς ψήφο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εσωτερικό έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, θεωρεί ως «μόνη προοπτική» την ανατροπή του Αμπάς αν η προσπάθεια να αποτραπεί το παλαιστινιακό αίτημα δεν επιτευχθεί, «παρόλες τις επιπτώσεις…».

Το ίδιο έγγραφο προτείνει ότι στους Παλσιστίνιους θα πρέπει να προσφερθεί αναγνώριση ως προσωρινού κράτους, «εντός των προσωρινών συνόρων τους» σε μια εναλλακτική πρόταση προκειμένου να αποφευχθεί η παλαιστινιακή αίτηση στον ΟΗΕ.

Ο Αμπάς, που είναι πρόεδρος της PLO και πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, σκοπεύει να υποβάλει το αίτημα να καταστεί η Παλαιστίνη «χώρα μέλος-παρατηρητής χωρίς ψήφο», (με σύνορα εκείνα που υπήρχαν πριν το Ισραήλ καταλάβει την Δυτική Όχθη την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας στον πόλεμο του 1967), στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), είναι η ομπρέλα που αντιπροσωπεύει τους περισσότερους Παλαιστίνιους (αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ) κατέχει θέση «μόνιμου παρατηρητή» στον ΟΗΕ.

Το εσωτερικό έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, έχει στόχο την εσωτερική «μελέτη και συζήτηση», αλλά δεν έχει υιοθετηθεί από τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αvigdor Lieberman. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα στο ισραηλινό κανάλι Channel 10 TV υποστήριξε πως θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Παλαιστινιακή Αρχή να καταρρεύσει αν γίνει δεκτό το αίτημά στον ΟΗΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα, τον Αμπάς, που είναι γνωστός και ως Αμπού Μάζεν ως «εμπόδιο που θα πρέπει να απομακρυνθεί».

Το εσωτερικό έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή» την αποστροπή του παλαιστινιακού αιτήματος να καταστεί «μη μέλος – παρατηρητής του ΟΗΕ, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ισχυρότερη ισραηλινή αντίδραση. Αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει με σκληρό τίμημα ο αμπού Μάζεν».

Για να αμβλύνει τις εντυπώσεις το ισραηλινό έγγραφο υποστηρίζει πως «αν οι Παλαιστίνιοι δεν προσωρήσουν σε μονομερείς αποφάσεις, το Ισραήλ θα πρέπει να προσωρήσει σε ειρηνευτική συμφωνία μαζί τους καινα δημιουργηθεί ένα κράτος εντός των υπαρχόντων προσωρινών συνόρων, σε μία προσωρινή περίοδο, ώσπου να σταθεροποιηθεί ο αραβικός κόσμος και γίνουν νέες εκλογές στην Παλαιστινιακή Αρχή και επικυρωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Δυτική Όχθη και την Γάζα».

Πάντως, οι ισραηλινοί δεν καθορίζουν προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις ως προς τα οριστικά σύνορα του παλαιστινιακού κράτους, ούτε ανακοινώνουν το πάγωμα της ανέγερσης νέων οικισμών αποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Lior Ben Dor, είπε πως αν ο Αμπάς επιμείνει στην προώθηση του αιτήματός του στον ΟΗΕ, τότε «παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο το 1993, με την οποία δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή».
Σημείωση στυξ: Τρομοκρατημένοι οι Ισραηλινοί από το ενδεχόμενο να εγκριθεί το παλαιστινιακό αίτημα από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά δείχνει διατεθειμένο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης