Με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται χιλιάδες στρατιώτες στο Ισραήλ εν μέσω της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων του επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και του σωματοφύλακά του.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι Η.Π.Α. εξέφρασαν δια στόματος της Αμερικανίδας εκπροσώπου τους στον Ο.Η.Ε., την ξεκάθαρη υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμα του να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη βία που προέρχεται από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον του ισραηλινού λαού», τόνισε η Susan Rice, την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι των αραβικών κρατών κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει το Ισραήλ.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα ύστερα από αίτημα της Αιγύπτου, προκειμένου να δοθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, ενώ όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια νυχτερινής αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ένοπλοι συνέχισαν την εκτόξευση ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοχεύοντας περιοχές στο νότιο τμήμα του Ισραήλ.

Ο αριθμός των τραυματιών, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, ξεπερνά τους 90 σύμφωνα με το Reuters, την ίδια στιγμή που η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση, εντείνοντας τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου για ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα βίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Τραυματίες σε νοσοκομείο της Πόλης της Γάζας)


(Ό, τι έμεινε από το αυτοκίνητο που μετέφερε το στέλεχος της Χαμάς)

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ένοπλοι εξαπέλυσαν επιθέσεις με ρουκέτες κατά κατοικημένων περιοχών στο νότιο τμήμα του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ζημιές σε συνοικίες πόλεων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος θάνατος.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την επίθεση στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ahmed Said Khalil al-Jabari, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» κατάφερε να καταρρίψει τουλάχιστον 20 ρουκέτες πριν αυτές πλήξουν στόχους στο ισραηλινό έδαφος. Κι όλα αυτά ενώ ήδη ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις επιθέσεις και κάλεσε τα μέλη του για μια έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο ενώ η Αίγυπτος, που προσπάθησε να μεσολαβήσει τις προηγούμενες ημέρες για την αποκλιμάκωση της βίας, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ.

Δείτε τα video με τις πρώτες στιγμές μετά τον θάνατο του στελέχους της Χαμάς…

Νεκρός ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς

Ο Ahmed Said Khalil al-Jabari, 46 ετών, επέβαινε σε αυτοκίνητο το οποίο επλήγη από πύραυλο ισραηλινού μαχητικού, σε μια από τις δεκάδες επιθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας κατά στόχων εντός των παλαιστινιακών εδαφών, ως αντίποινα στις μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών που προηγήθηκαν εναντίον κατοικημένων περιοχών στο νότιο τμήμα του Ισραήλ. Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Riyad Mansοu, εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στον Ο.Η.Ε., εξήγησε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες καθώς μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης οι επιδρομές συνεχίζονταν.

Ηγέτες της Χαμάς που έχουν δολοφονηθεί από το Ισραήλ
Ιανουάριος 1996:Ο Yahya Ayyash χάνει τη ζωή του στη Γάζα ύστερα από έκρηξη παγιδευμένου κινητού τηλεφώνου.
Ιούλιος 2002: Ο Salah Shehada σκοτώνεται από έκρηξη βόμβας στο σπίτι του στη Γάζα
Μάρτιος 2004: Ο Sheikh Ahmed Yassin, ιδρυτής της Χαμάς, πέφτει νεκρός ύστερα από αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.
Απρίλιος 2004: Ο Abdel Aziz al-Rantissi, συνιδρυτής της οργάνωσης, σκοτώνεται σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.
Ιανουάριος 2009: Ο Said Siyam χάνει τη ζωή του σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.
Ιανουάριος 2010: Ο Mahmoud al-Mabhouh δολοφονείται σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι

Με ανακοίνωσή του στέλεχος της Χαμάς τόνισε ότι η επιδρομή που στοίχισε τον θάνατο στον 46χρονο ηγέτη της οργάνωσης «άνοιξε τις πύλες της Κολάσεως».

«Το “χτύπημα” ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Έχουν ξεπεραστεί όλες οι “κόκκινες” γραμμές. Το Ισραήλ θα μετανιώσει τη στιγμή και μόνο που σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο», προειδοποίησε o Abu Zuhri hamas, την ίδια στιγμή που πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε το πτώμα του Ahmed Said Khalil al-Jabari, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Η.Π.Α. και του Ισραήλ.

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, το πλήθος ήταν εξαγριωμένο και ζητούσε εκδίκηση για τον θάνατο του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, ενώ δεν έλειψαν ορισμένοι που προσπάθησαν να πάρουν ένα κομμάτι από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου ως ενθύμιο, αποδεικνύοντας ότι για αρκετούς κατοίκους στην Παλαιστίνη ο Ahmed Said Khalil al-Jabari εθεωρείτο ήρωας.

«Θέλουμε να χτυπήσετε το Τελ Αβίβ απόψε», ήταν μια από τις φράσεις που ειπώθηκαν.

Δείτε το video…

Στο φως πλάνα από την επίθεση στο αυτοκίνητο

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

O Ahmed Al-Jaabari βρίσκεται στο αυτοκίνητο το οποίο κινείται στον δρόμο (και είναι «μαρκαρισμένο» με κίτρινο κύκλο) πριν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών έχοντας πληγεί από πύραυλο ισραηλινού μαχητικού. «Στόχος της επιχείρησης είναι να υπερασπιστούμε τον λαό του Ισραήλ και να συντρίψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις που ευθύνονται για τις ρουκέτες», τόνισε η αντισυνταγματάρχης, Avital Leibovitch.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλιμάκωση της βίας από το 2009, παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες για να μην ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εχθροπραξιών μετά από περίπου 100 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Δείτε το video…

Απειλεί με εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, ο Benjamin Netanyahu έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα του είναι έτοιμη για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων σε παλαιστινιακά εδάφη.

Ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του και απείλησε τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Παλαιστίνη να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις με ρουκέτες καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει ευρεία επιχείρηση του στρατού, υποστηριζόμενη από δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού. Ωστόσο, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Γαλλικό Πρακτορείο, δόθηκε στη δημοσιότητα απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ για ανάκληση κάποιων εφεδρικών στρατευμάτων, που είχαν τεθεί νωρίτερα σε πλήρη επιφυλακή.

«Σήμερα στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Χαμάς και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Και αν χρειαστεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ είναι πανέτοιμες για διεύρυνση των επιχειρήσεων. Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να προστατέψουμε τους πολίτες μας», δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικού του μηνύματος.

Δείτε το video με τις απειλές του πρωθυπουργού του Ισραήλ…

Διεθνείς αντιδράσεις

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, προκειμένου να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος εξέφρασε την οργή της για τις επιθέσεις, προχωρώντας στην ανάκληση του διπλωματικού της αντιπροσώπου από το Ισραήλ και ζητώντας την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, αιτήματα που έγιναν δεκτά και από τους δύο οργανισμούς. Η αφρικανική χώρα είχε επιχειρήσει τις προηγούμενες ημέρες να μεσολαβήσει προκειμένου να «ηρεμήσουν» τα πνεύματα, καθώς τουλάχιστον 100 ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί προς το έδαφος του Ισραήλ, αφού η Παλαιστίνη κατηγορούσε το Τελ Αβίβ ότι παραβίασε εκεχειρία που είχε τεθεί σε ισχύ τους τελευταίους μήνες.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι περισσότερες ανακοινώσεις χωρών – μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon κάλεσε για μια άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, την ίδια στιγμή που οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται την εδαφική του ακεραιότητα.

«Ενθαρρύνουμε το Ισραήλ να συνεχίσει οποιαδήποτε προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει απώλειες πολιτών», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Mark Toner.

Διαβάστε επίσης:
Στηρίζει το Ισραήλ ο Καναδάς, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012, 01:38

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης