Το Πακιστάν συμφώνησε να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Αφγανούς διαπραγματευτές με στόχο την απελευθέρωση πολλών φυλακισμένων ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και των δύο χωρών, σε μια σαφή ένδειξη ότι το Ισλαμαμπάντ θα στηρίξει τις κινήσεις συμφιλίωσης που κάνει το Αφγανιστάν.

«Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι για το αν μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά είναι μια θετική κίνηση βοήθειας από την πλευρά του Πακιστάν στη διαδικασία των ειρηνευτικών προσπαθειών», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Αφγανός αξιωματούχος. Ανώτατος αξιωματούχος του πακιστανικού στρατού ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα αποφυλακιστεί ο πάλαι ποτέ δεύτερος στην ιεραρχία των Αφγανών ταλιμπάν, μουλάς, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλευρά του Αφγανιστάν πιστεύει ότι ο Μπαραντάρ μπορεί να επηρεάσει τους ταλιμπάν ώστε να επιδιώξουν την ειρήνη ύστερα από τουλάχιστον μία δεκαετία επιθέσεων. Ενδεχόμενη απόφαση για την απελευθέρωση των κρατουμένων αποτελεί σημαντικό βήμα για το Ανώτατο Συμβούλιο Ειρήνης του Αφγανιστάν, τα μέλη του οποίου πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ για να ασκήσουν πίεση.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης