Στα χέρια των Βουλγαρικών Αρχών βρίσκεται ο Agim Ceku, πρώην πρωθυπουργός του Κοσσόβου, για τον οποίο η Σερβία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για «εγκλήματα πολέμου» την περίοδο 1998-1999, όταν ήταν αρχηγός του εθνικο-Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού (KLA) που μαχόταν τη Σερβία.

Η σύλληψή του έγινε στην περιοχή Qustendil των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ το πρωί της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Λιουμπομίρ Κιουτσούκοφ, είπε ότι ο Ceku συνελήφθη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και πως η υπόθεσή του θα εξεταστεί δικαστικά τις επόμενες ημέρες και πρόσθεσε:

“Η υπόθεση βρίσκεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε η Βουλγαρική Πολιτεία είναι σε θέση να προδικάζουν την απόφαση, όποια και αν είναι αυτή. Εμείς θεωρούμε ότι συντρέχουν λόγοι ο Ceku να αφεθεί ελεύθερος αφού διετέλεσε πρωθυπουργός του Κοσσόβου και η Βουλγαρία το έχει αναγνωρίσει”.

Την τύχη του Τσέκου θα κρίνει τελικά το αρμόδιο δικαστήριο της πόλης Κιουστεντίλ στη δυτική Βουλγαρία βάσει στοιχείων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο αίτημα των Σερβικών Αρχών για απέλαση του Ceku στη Σερβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Ceku αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι υποκινούνται πολιτικά και είπε ότι η σύλληψή του δεν έχει καμία νομική βάση.

Τον περασμένο μήνα ο Ceku είχε διωχτεί από την Κολομβία όπου βρισκόταν, ύστερα από αίτημα της Σερβίας για τη σύλληψή του, αλλά αργότερα μετέβη στη Γαλλία και από εκεί στα Βαλκάνια.

(Πρώτη καταχώρηση: 24 Ιουνίου 2009, 17:25)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης