Ο Πλάτον Λεμπέντεφ, στενός συνεργάτης του επικριτή του Κρεμλίνου και άλλοτε μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, αναμένεται να αποφυλακιστεί τον Ιούλιο της ερχόμενης χρονιάς, μετά την μείωση της ποινής που του είχε επιβληθεί σε 10 χρόνια κάθειρξη -από 13-από δικαστήριο στο Βεσκ.

Το δικαστήριο είχε προγενέστερα μετατρέψει την ποινή σε εννέα έτη και οκτώ μήνες, όμως ο τοπικός εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση. Η δίκη επαναλήφθηκε και η ποινή του Λεμπέντεφ μειώθηκε σε ακριβώς 10 χρόνια κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα οικονομικής φύσης αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν οι Λεμπέντεφ και Χοντορκόφσκι ισχύει πλέον μια επιεικέστερη νομοθεσία ως προς τις ποινές, με αναδρομικό χαρακτήρα, και βάσει αυτής έγινε η επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Ο συνήγορος του Χοντορκόσφκι Βαντίμ Κλιούβγκαντ χαιρέτισε την εξέλιξη. Πάντως, η εισαγγελία δεν έχει καταστήσει ακόμα σαφές αν θα ασκήσει έφεση υπέρ του νόμου και για τη δεύτερη δικαστική απόφαση για τη διάρκεια ποινής του Λεμπέντεφ.

Ο Χοντορκόφσκι διηύθυνε προ της πολιτικής επικράτησης του Πούτιν τον πετρελαϊκό όμιλο Γιούκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χοντορκόφσκι υποστήριζε την αντιπολίτευση και στη δίωξη του «για διακεκριμένη απάτη και φοροδιαφυγή» φιλελεύθεροι Ρώσοι και δυτικοί ηγέτες διείδαν μια «πολιτική» δίωξη.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης