Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής και της φυσικής υγείας. Αφενός επιτρέπει την έκφραση των συναισθημάτων και ενισχύει τον δεσμό οικειότητας μέσα σε μια σχέση, και αφετέρου βελτιώνει τη σωματική υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες και στην προαγωγή της ευεξίας.

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία, η σεξουαλική του υγεία αλλάζει, χωρίς αυτό να σημαίνει το τέλος της σεξουαλικής του δραστηριότητας. Αντίθετα, ο άνθρωπος μπορεί να απολαμβάνει μια υγιή σεξουαλική ζωή σε κάθε ηλικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς μπορεί η ηλικία να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία;

Αλλαγές για τις γυναίκες: καθώς μια γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων της αρχίζουν να μειώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, που ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσαρέσκεια κατά τη συνουσία. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και να χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώστε να διεγερθεί. Παράλληλα, το σώμα της ίσως αλλάξει σε σχήμα ή μέγεθος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή της.

Αλλαγές για τους άνδρες: καθώς ένας άνδρας μεγαλώνει, τα επίπεδα τεστοστερόνης του αρχίζουν να μειώνονται. Είναι πιθανό να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διεγερθεί και να έρθει το πέος του σε στύση, ενώ παράλληλα η σκληρότητα και η διάρκεια της στύσης συχνά δεν παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Μπορεί επίσης ένας άνδρας με την αύξηση της ηλικίας του να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει στην εκσπερμάτιση. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή ανάμεσα στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο άνδρας που μεγαλώνει δεν μπορεί να την αποφύγει.

Ταυτόχρονα, η γενική υγεία επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική υγεία. Τα άτομα προχωρημένης ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, όπως είναι η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, τα οποία μπορεί να δυσκολέψουν σημαντικά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τα προβλήματα υγείας μπορεί επίσης να έχουν επίπτωση τόσο στη σεξουαλική επιθυμία όσο και στην ικανότητα του ατόμου να διεγερθεί και να φτάσει σε οργασμό. Παράλληλα, τα φάρμακα που λαμβάνονται για τη αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη σεξουαλική υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς μπορεί κανείς να διατηρήσει τη σεξουαλική του υγεία καθώς μεγαλώνει;

Από τη στιγμή που το σώμα και η σεξουαλική επίδοση αλλάζουν, είναι φυσιολογικό να προκύψουν τα συναισθήματα ανησυχίας, νευρικότητας και ντροπής αναφορικά με την αντίδραση του συντρόφου. Πολλές φορές, μάλιστα, τα άτομα καταφεύγουν στην αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας, χωρίς καν να προσπαθήσουν να βρουν νέους τρόπους απόλαυσης της σεξουαλικής τους ζωής.

Κατ’ αρχάς, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουν τα άτομα στον ιατρό τους αναφορικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική τους ζωής. Ο ειδικός θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα μπορέσει να προτείνει τρόπους, ώστε το ζευγάρι να απολαύσει και πάλι την ερωτική του ζωή με ασφάλεια.

Εξίσου σημαντικό είναι να μιλήσουν οι δύο σύντροφοι μεταξύ τους, με ειλικρίνεια και χωρίς συστολή για τη σεξουαλική τους ζωή. Είναι απαραίτητο να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, τις ανησυχίες τους και τις επιθυμίες τους σχετικά με τη σεξουαλική εμπειρία. Παράλληλα, πρέπει να δώσουν χρόνο στη σεξουαλική τους σχέση, να δοκιμάσουν νέες στάσεις, να είναι επινοητικοί και να επενδύουν στη συντροφικότητα, την οικειότητα και την τρυφερότητα.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάνε την απειλή από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η οποία δεν μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Τέλος, για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας, απαραίτητη είναι η περιφρούρηση της γενικής υγείας. Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και φυσική άσκηση, καθώς και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, αυξάνουν την πιθανότητα διατήρησης της υγείας και της ευεξίας που προάγουν την ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Πηγή: familydoctor

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού
Ινστιτούτου Αθηνών
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης