Αντιπροσωπείες της Αργεντινής και του Ιράν συναντώνται σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, για να συζητήσουν για μια επίθεση που σημειώθηκε κατά εβραϊκού κέντρου το 1994 στο Μπουένος Άιρες στην οποία 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής.

«Θα είναι μια συνάντηση εργασίας για την υπόθεση Amia, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αργεντινής και του Ιράν στις 27 Σεπτεμβρίου» στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικαστικές Αρχές του Μπουένος Άιρες τρέφουν υποψίες για εμπλοκή της Τεχεράνης στην επίθεση αυτή κατά του εβραϊκού κέντρου Amia στην Αργεντινή αλλά και στην έκρηξη δύο χρόνια νωρίτερα παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Μπουένος Άιρες, όπου 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν. Το Ιράν απορρίπτει κάθε εμπλοκή του στις δύο επιθέσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής είχε ανακοινώσει μετά την συνάντηση των υπουργών των δύο χωρών, Έκτορ Τίμερμαν και Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι «συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να εξευρεθεί λύση».

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να οριστεί «ένας δικαστικός μηχανισμός που δεν θα αντιβαίνει στις νομικές διαδικασίες της Αργεντινής και του Ιράν», σύμφωνα με το Μπουένος Άιρες, το οποίο πρότεινε να δικαστούν οι ύποπτοι σε αυτή την υπόθεση σε μια τρίτη χώρα, αν το Ιράν αρνηθεί την διεξαγωγή μιας δίκης στην Αργεντινή.

Η δικαιοσύνη της Αργεντινής ζητεί από το 2006 την έκδοση 8 Ιρανών, μεταξύ αυτών δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων και διπλωματών, για να τους δικάσει για τον φερόμενο ρόλο τους στην επίθεση κατά της Amia.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης