Τέλος δεν έχουν οι ταραχές στο Ιράν, μετά και τις χθεσινές αιματηρές διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας, με τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται για τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, από τις οποίες νικητής αναδείχθηκε ξανά ο πρόεδρος Mahmud Ahmadinejad. 

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι σήμερα το βράδυ ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί σε δύο συνοικίες στα βόρεια της Τεχεράνης, σύμφωνα με μαρτυρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, χθες, μεταξύ άλλων, συνελήφθησαν η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Akbar Hashemi Rafsanjani, Faezeh, και άλλοι τέσσερις συγγενείς του. Το πρακτορείο ωστόσο διευκρίνισε ότι συνελήφθησαν για να «διαφυλαχθεί η ασφάλειά τους από τις τρομοκρατικές ενέργειες των ταραξιών».

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση και κρατήθηκαν μέχρι να τελειώσουν οι ταραχές, προσθέτει το Fars, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Faezeh είναι γνωστή για τους αγώνες της για τα δικαιώματα των γυναικών και τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, σε έναν από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Ahmadinejad.

Συνολικά, συνελήφθησαν 457 άτομα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ του Σαββάτου γύρω από την πλατεία Αζαντί στην Τεχεράνη.     

Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Fars, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, 40 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και 34 δημόσια κτήρια υπέστησαν ζημιές.

Έγιναν παρατυπίες στις εκλογές υποστηρίζει ο Abbas Ali Kadkhodaei

Ωστόσο, νέα τροπή φαίνεται να παίρνει το ζήτημα της καταγγελλόμενης εκλογικής νοθείας, καθώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής του πανίσχυρου «Συμβουλίου των Φυλάκων», Abbas Ali Kadkhodaei, έχουν εντοπιστεί παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, σε 50 πόλεις ο αριθμός των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν ήταν μεγαλύτερος από αυτόν των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο αριθμός των αμφισβητούμενων ψήφων ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «απομένει να διαπιστωθεί εάν ο αριθμός αυτός απέβη καθοριστικός για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Άλλες εξελίξεις:

– Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, ο μεταρρυθμιστής Mohammad Khatami, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα κινείται προς την επιβολή στρατιωτικού νόμου. «Ανησυχώ για το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός κυριαρχούν σταδιακά στην ατμόσφαιρα της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Mir Hossein Mousavi.

«Το να απαγορεύεται στους ανθρώπους να πραγματοποιούν νόμιμες διαδηλώσεις σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για επικίνδυνα μέτρα, τα οποία ο Θεός ξέρει μόνον που θα οδηγήσουν τελικά», προειδοποιεί ο Khatami και ζητεί από τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί.

– Ο πιο υψηλόβαθμος αντιφρονών κληρικός του Ιράν, ο Μεγάλος Ayatollah Hossein Ali Montazeri, ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος για τους Ιρανούς που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Ο Montazeri είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και εθεωρείτο διάδοχος του Ayatollah Khomeini. Ωστόσο, μετά το θάνατο του Ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη έπεσε σε δυσμένεια επειδή επέκρινε δριμύτατα το καθεστώς του Ιράν. Εδώ και κάποια χρόνια μάλιστα έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με αίμα βάφτηκαν οι διαδηλώσεις

Κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις επεχείρησαν να διασπάσουν το οργισμένο πλήθος, που διαδήλωνε κατά του εκλογικού αποτελέσματος της 12ης Ιουνίου, με αντλίες νερού, δακρυγόνα και κλομπς.

Αψηφώντας την προειδοποίηση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei, να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, σχεδόν 2.000 χιλιάδες υποστηρικτές του ηττηθέντος υποψηφίου των προεδρικών εκλογών Mir Hussein Mussavi συγκεντρώθηκαν στις πλατείες και τους δρόμους της Τεχεράνης φωνάζοντας “θάνατος στη δικτατορία”.

Την ίδια ώρα, βόμβα εξερράγη κοντά στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Imam khomeιni, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και δύο να τραυματισθούν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars.

Εν τω μεταξύ, η ιρανική κρατική τηλεόραση διέψευσε προηγούμενη μετάδοσή της, σύμφωνα με την οποία “μερικοί” άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ από πυρκαγιά σε τζαμί της Τεχεράνης. Ζητώντας συγγνώμη για το λάθος, η τηλεόραση αναφέρει τώρα ότι “κατά τον εμπρησμό του τεμένους Λολαγκάρ κανείς από τους πολίτες που βρίσκονταν μέσα δεν σκοτώθηκε”.

Το ίδιο κανάλι μετέδωσε επίσης ότι 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από εκατό τραυματίστηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τους θανάτους σε “πράκτορες της τρομοκρατίας” που δεν κατονόμασε. 

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να τερματίσει «όλες τις βίαιες και άδικες ενέργειες κατά του λαού της». Σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί. «Θρηνούμε για κάθε αθώα ανθρώπινη ζωή που χάνεται» σημειώνει και προσθέτει πως το παγκόσμιο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και τη συνάθροιση πρέπει να γίνει σεβαστό και οι ΗΠΑ συντάσσονται με όλους όσοι επιζητούν την άσκηση αυτού του δικαιώματος.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Ιράν προχώρησαν σήμερα στη σύλληψη μελών της εξόριστης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού, την οποία κατηγορεί για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», όπως εμπρησμός λεωφορείων και καταστροφή δημόσιας περιουσίας, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με σημερινό τηλεοπτικό ρεπορτάζ, τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης είχαν επιστρέψει στη χώρα ύστερα από εκπαίδευσή τους στο γειτονικό Ιράκ και είχαν καθοδήγηση από το «διαχειριστικό κέντρο» της οργάνωσης στη Βρετανία. Πάντως, η Βρετανία το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ιρανική ”επίθεση” στη Δύση

Η ιρανική κυβέρνηση έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στους πρεσβευτές και τους εκπροσώπους των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Κόχουτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Ο κ. Κόχουτ, που έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη δημόσια τσεχική τηλεόραση, δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία. Είπε μόνο ότι η ΕΕ ετοιμάζει την αντίδρασή της, σήμερα το βράδυ ή το πρωί της Δευτέρας.

Να σταματήσουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν ζήτησε ο Ιρανός πρόεδρος Mahmud Ahmadinejad, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπως μετέδωσε  το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Αναμφίβολα, με βιαστικά σχόλια, δεν θα μπείτε σε έναν κύκλο φιλίας με το ιρανικό έθνος. Επομένως σας συμβουλεύω να διορθώσετε τις επεμβατικές σας στάσεις», δήλωσε ο Ahmadinejad απευθυνόμενος στις δύο χώρες σε συνάντηση που είχε με κληρικούς και διανοούμενους.

Δριμεία κριτική στη Βρετανία και σε άλλες δυτικές χώρες άσκησε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σχετικά με τις δηλώσεις τους σχετικά με τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Σε ομιλία του προς τους ξένους διπλωμάτες, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, ο Manuser Mottaki κατήγγειλε τις «χειραγωγικές» παρατηρήσεις Βρετανών επισήμων σχετικά με την ψηφοφορία.
 
Δήλωσε ότι η Βρετανία εδώ και καιρό «στόχευε τις εκλογές» στο Ιράν και άφησε να εννοηθεί ότι άνθρωποι που σχετίζονται με βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ταξιδέψει στη χώρα πριν από τις εκλογές, ενώ επέκρινε επίσης τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κάλεσε σήμερα την Τεχεράνη να προχωρήσει σε ανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου, να απέχει από τη χρήση οποιουδήποτε είδους βίας κατά των διαδηλωτών και δώσουν άδεια στα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν ελεύθερα τα γεγονότα.

Διαβάστε επίσης:

Η Τεχεράνη στους δρόμους- Ένας νεκρός, 21 Ιουνίου 2009, 00:10

(Πρώτη καταχώρηση: 21 Ιουνίου 2009, 11:17) 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης