Ηρεμία επικρατεί από νωρίς σήμερα το πρωί σε ολόκληρη τη Συρία μετά την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η συριακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες εμφανίζεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να προσεύχεται σε τζαμί της Δαμασκού.

Αυτή η εύθραυστη εκεχειρία, η οποία στην πραγματικότητα μπορεί να παραβιαστεί ανά πάσα στιγμή, εφαρμόζεται ύστερα από μια νύχτα σφοδρών μαχών σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, μάχες σημειώθηκαν τη νύχτα στην περιοχή της Δαμασκού, στο Χαλέπι και στην κεντρική χώρα κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθεστώς και αντάρτες συμφώνησαν να εφαρμόσουν εκεχειρία από σήμερα και για τέσσερις ημέρες, όσο διαρκεί η μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Άντχα, μια εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Λαχντάρ Μπραχίμι. Ωστόσο και οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφές ότι διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν σε περίπτωση παραβίασής της.

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στη Συρία, στην έξοδο διαφόρων τζαμιών από ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Παρατηρητήριο, διαδηλώσεις σημειώθηκαν στη Ράκα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και στην επαρχία της Ντεράα, κυρίως στην περιοχή Ινκέλ, όπου τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν επίσης στη Δαμασκό και τα περίχωρά της, στο Χαλέπι, στο Ντέιρ Εζόρ και στην επαρχία Ιντλίμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης