«Αγάπη μου σήμερα είναι το παιδικό πάρτι που σου έλεγα. Μια εβδομάδα το περιμένει ο μικρός. Δεν γίνεται να βγούμε και να τον αφήσουμε στη γιαγιά του. Ντροπή!»

«Πού καιρός για τέτοια, μανικιούρ, πεντικιούρ. Πολυτέλειες. Τώρα είμαι μανούλα!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μην φέρεις εδώ τα παιδιά να δείτε το παιχνίδι η μικρή είναι λίγο άρρωστη και γκρινιάζει. Θα την ταράξετε!»

Μήπως κάποια από τις παραπάνω ατάκες είναι δική σας; Την έχετε ερμηνεύσει πολλάκις στον σύντροφό σας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκληρή δουλειά να είσαι γονέας! Αλλά μήπως ξεχνάτε ότι πάνω από όλα είστε άνθρωποι; Αξίζετε κι εσείς λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.

Η πραγματικότητα λέει πως όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια ο ελεύθερος χρόνος για το ζευγάρι αρχίζει να «στενεύει».

 

Σίγουρα όμως υπάρχει μια σειρά από αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε ή πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Κάτι που σίγουρα θα χαρίσει ευτυχία σε εμάς και ως επακόλουθο, στα παιδιά μας.

Είναι σημαντικό, να σκεφτείτε ακόμη και πριν την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, το πώς θα μοιράσετε τον χρόνο σας ανάμεσα σε σύζυγο, παιδί ή παιδιά, δουλειά, φίλους και άλλες δραστηριότητες.

Συζητήστε με τον σύντροφό σας για το πώς θα εξασφαλίσετε ελεύθερο χρόνο για τους εαυτούς σας και για την σχέση σας.

 

Σκεφτείτε ποιος είναι ο «τύπος» γονιού που έχει περισσότερη ανάγκη ένα παιδί; Αυτός που τρέχει και ποτέ δεν φτάνει, ή μια μαμά και ένας μπαμπάς που είναι ευτυχισμένοι και ίσως έχουν λίγο αλλά ποιοτικό χρόνο για τα παιδιά τους;

Έχουμε την δυνατότητα εμείς να καθορίσουμε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα της ζωής μας ή από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς δεν έχουμε πια κανένα περιθώριο;

Ένας καλός προγραμματισμός πριν ή ακόμη και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Μπορεί η λέξη προγραμματισμός να φέρνει στο μυαλό μαθηματικές πράξεις και υπολογισμούς όμως είναι το κλειδί για μελλοντική ξεγνοιασιά και ευτυχία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως πρέπει να σκεφτείτε και την κάθε λεπτομέρεια ειδικά αν είστε νέοι γονείς όπου η καθημερινότητα θα σας επιφυλάσσει μια σειρά από ανατροπές.

Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις για μια σειρά από ζητήματα που θα προκύψουν καθώς το παιδί θα μεγαλώνει. Για παράδειγμα το ζήτημα της επιστροφής της γυναίκας στην δουλειά ή την επιθυμία του συζύγου να μην διακόψει τις προπονήσεις του στο κολυμβητήριο, ή την εξασφάλιση κάποιων ωρών για το γυμναστήριο της μαμάς και για τις τετ α τετ εξόδους σας.

Αρκετά ζευγάρια στην σκέψη να αφιερώσουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους ή την σχέση τους, τους γεμίζει ενοχές. Συνήθως σκέφτονται πως «ο ελεύθερος χρόνος, είναι κάτι που μπορεί να περιμένει για αργότερα ή θα έρθει μόνος του». Αρκεί να αναλογιστούμε τι οφέλη θα έχουμε αν φροντίσουμε τους εαυτούς μας και τότε οι τύψεις θα «πετάξουν» μακριά.

Πολλοί γονείς νιώθουν ότι μπορούν ακόμη και να θυσιαστούν για τα παιδιά τους. Τα παιδιά δεν χρειάζονται τη θυσία των γονέων αλλά μία οικογένεια η οποία τους δίνει ασφάλεια και σταθερότητα. Αν η σχέση σας παραμεληθεί θα υπάρχει επίπτωση στην οικογένεια σας και κατά συνέπεια στην ευτυχία των παιδιών σας.

 

Είναι σίγουρο πως τα παιδιά σέβονται πραγματικά τους γονείς που με την σειρά τους σέβονται τον εαυτό τους και τη σχέση τους, και βρίσκουν ήδη στην οικογένεια τα πρώτα τους πρότυπα για μια καλή σχέση.

Δύο γονείς που αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για εκείνους καθημερινά, έχουν σίγουρα φορτισμένες τις μπαταρίες τους, χαμογελούν και χαίρονται περισσότερο και η υπομονή τους δεν εξαντλείται στο πρώτο καβγαδάκι των παιδιών.

Καλύτερα να είστε με τα παιδιά σας μία ουσιαστική ώρα, παρά όλη την ημέρα χωρίς ουσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης