Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 05.30 τα ξημερώματα η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στον πρόεδρο των Η.Π.Α. και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Barack Obama και Mitt Romney διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον τομέα της Eξωτερικής Πολιτικής. Η κρίση στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι διπλωματικές σχέσεις με το Πακιστάν, η μείωση του στρατεύματος, οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ στη σκιά της πρόσφατης έξαρσης βίας στον Λίβανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρική γραμμή που ακολούθησε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να αποτελεί το μέσο για την καταστολή του εξτρεμισμού (το οποίο και κοστίζει χρήματα στους Αμερικανούς φορολογούμενους) αλλά πως αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από «κομβικές» συμμαχίες σε «ευαίσθητες» περιοχές όπως η Μέση Ανατολή. Ειδικά σε αυτό το ζήτημα εξήγησε πως οι Η.Π.Α. έχουν χρέος να ενεργοποιήσουν συμμαχίες που είχαν παραμεληθεί από την προηγούμενη ηγεσία (George W. Bush).

Την ίδια στιγμή ο Barack Obama εστιάστηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια αμερικανική ηγεσία στη διεθνή σκηνή που δεν θα στηρίζεται σε τεθωρακισμένα σε πλατείες (π.χ. Ταχρίρ στο Κάιρο) αλλά στη διπλωματία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«O κόσμος χρειάζεται μια ισχυρότερη Αμερική και είναι ήδη ισχυρότερη σε σχέση με όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Αφού δώσαμε ένα τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ, είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε την προσοχή μας όχι μόνο στην απειλή που προβάλει η τρομοκρατία αλλά και να ξεκινήσουμε μια μεταβατική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Μας επέτρεψε επίσης να επικεντρωθούμε στις συμμαχίες και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, που επί μία δεκαετία είχαν παραμεληθεί», είπε.

Δείτε το video…

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Mitt Romney ότι… αλλάζει σαν τα πουκάμισα τις θέσεις του στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής, αναφέροντας μια σειρά από παραδείγματα με κυριότερο τη δήλωση του Mitt Romney ότι ο βασικότερος κίνδυνος-εχθρός για τις Η.Π.Α. είναι η… Ρωσία.

«Κυβερνήτη Romney, οι συμμαχίες των Η.Π.Α. δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερες στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, με το Ισραήλ, όπου έχουμε μια πρωτόγνωρη συνεργασία μεταξύ του στρατού και των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Αλλά αυτό που καταφέραμε επίσης να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την Αμερική. Και αυτό είναι το σχέδιό μου», συμπλήρωσε.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης πραγματοποίησε στροφή 180ο στο ζήτημα των ξένων επεμβάσεων, τονίζοντας ότι οι Η.Π.Α. μπορούν να… «κάνουν τη δουλειά» και χωρίς να πατήσει στο έδαφος αμερικανική μπότα. Μέχρι τώρα ήταν ένθερμος υποστηρικτής της εμπλοκής αμερικανικών στρατευμάτων προκειμένου να προστατευτούν τα… Ανθρώπινα Δικαιώματα και να προωθηθούν τα συμφέροντα των Η.Π.Α..

Στη διάρκεια των τοποθετήσεών του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών για την επίλυση κρίσεων όπως αυτή στη Συρία, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός μέλλοντος γεμάτου προοπτικές και ευημερία και όχι ενός μέλλοντος μέσα στον πόλεμο».

«Δεν θέλω ο στρατός μας να συμμετέχει στη Συρία. Δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να σταλούν στρατεύματα στην περιοχή στην προκειμένη φάση και ούτε επιθυμώ να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον», ξεκαθάρισε.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος των Η.Π.Α. σημείωσε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης δεν έχει διαφορετικές ιδέες κι αυτό «γιατί κάνουμε ακριβώς αυτό που πρέπει».

«Προσπαθούμε να προωθήσουμε μια μεσαία συριακή ηγεσία και μια αποτελεσματική μετάβαση, που θα ωθήσει τον Assad εκτός. Αυτό είναι το είδος της ηγεσίας που έχουμε δείξει έως τώρα και έτσι θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε.

Δείτε τα video… 

Ειδικότερα όσον αφορά στον ισλαμικό εξτρεμισμό ο Mitt Romney τόνισε ότι «δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το χάος».

«Θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και ισχυρή στρατηγική που θα βοηθήσει τον ισλαμικό κόσμο και άλλα μέρη να απορρίψουν τον βίαιο εξτρεμισμό. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να βοηθήσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο να καταφέρει να απαρνηθεί τον εξτρεμισμό», επεσήμανε.

«Σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται εν ειρήνη. Θέλουμε ένα ειρηνικό πλανήτη, θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και να ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό και εποικοδομητικό μέλλον, χωρίς πολέμους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και “κύβος” της ηγεσίας για την προώθηση των αρχών της ειρήνης, έπεσε στα χέρια της Αμερικής. Δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο, αλλά είναι τιμή μας. Αλλά προκειμένου να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις αρχές της ειρήνης, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και η αρχή για αυτό είναι μια ισχυρή εγχώρια οικονομία αλλά δυστυχώς η οικονομία δεν είναι ισχυρότερη», πρόσθεσε.

Δείτε το video…

Από την πλευρά του ο Barack Obama αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί ο πολιτικός του αντίπαλος, λέγοντας πως «φαίνεται ότι θέλετε (το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) να υιοθετήσετε την εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του ’80, την κοινωνική πολιτική του ’50 και την οικονομική πολιτική του ’20».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με σεβασμό στη Μέση Ανατολή, είναι να υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή ηγεσία, όχι μια λάθος και απερίσκεπτη ηγεσία και δυστυχώς αυτή τη θέση έχει υιοθετήσει η εκστρατεία (Romney), κάτι που δεν αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή για την αμερικανική δύναμη», εξήγησε.

Δείτε το video…

Το «debate» διήρκησε λίγο περισσότερο από 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στη Φλόριντα. Συντονιστής ήταν ο παρουσιαστής του CBS, Bob Schieffer.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC πριν αυτή την τηλεμαχία, οι δύο «μνηστήρες» του Λευκού Οίκου έρχονταν ισόπαλοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 47%.

Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Ισοψηφούν στο 46% Ομπάμα και Ρόμνεϊ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012, 20:53
«Πήρε τα πάνω του» στις δημοσκοπήσεις μετά το 2ο ντιμπέιτ ο Ομπάμα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012, 17:18

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης