Ο 83χρονος Νόαμ Τσόμσκι, στην πρώτη του επίσκεψη στη Γάζα, ζήτησε να τερματιστεί ο αποκλεισμός, σημειώνοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά και με τρόπο ελεύθερο. Το ταξίδι μας προς τη Γάζα ήταν πολύ δύσκολο, αλλά επιτέλους φθάσαμε και είδα κάποια πράγματα που ήθελα να δω».

Ο Τσόμσκι, όπως είπε ο Τζαμάλ αλ Χουντάρι, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου και ανεξάρτητος βουλευτής, είχε «αποπειραθεί πολλές φορές να εισέλθει στη Γάζα αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής τον είχαν εμποδίσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο του 2010, ο Τσόμσκι δεν είχε καταφέρει να προσεγγίσει τα παλαιστινιακά εδάφη, όπου ήθελε να συμμετάσχει σε διάσκεψη. Ο διανοούμενος γλωσσολόγος και φιλόλογος αναμένεται να μιλήσει το Σάββατο για τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» και την αμερικανική πολιτική έναντι των αραβικών χωρών.

Πρόκειται, επίσης, να έχει συναντήσεις με στελέχη διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδιαίτερα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον Χουντάρι, ο οποίος είπε ότι ο Τσόμσκι θα επισκεφθεί επίσης καταυλισμούς προσφύγων και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές αυτές τις επισκέψεις». Παράλληλα, ο Νόαμ Τσόμσκι είναι σφοδρός επικριτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και έχει καταγγείλει επανειλημμένα την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης