«Δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη κατά Ιάκωβου Γιοσάκη για πλαστοπροσωπία και δόλια παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», ακούστηκε να επισημαίνει με στόμφο ο δικηγόρος του υπόδικου ιερωμένου, κ. Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αφήνοντας άφωνους τους πάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή, ο πρωταγωνιστής του παραδικαστικού κυκλώματος, ο οποίος τηλεφώνησε σε Πρωτοδίκη υποδυόμενος Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον κάλεσε να καταδικάσει πάση θυσία τον κατηγορούμενο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, δεν κρίθηκε ούτε τυπικά κατηγορούμενος για το μείζον αδίκημα της παρέμβασης στο έργο δικαστή, άσκησης πίεσης σε δικαστή και παρέμβασης στο έργο απόδοσης Δικαιοσύνης.

Οι αρμόδιοι δικαστικοί κύκλοι που διαχειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση απλά «εξαφάνισαν» την κατηγορία, παρά την δραστηριοποίηση του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Λινού. Με λίγα λόγια, το παραδικαστικό κύκλωμα κατόρθωσε για άλλη μία φορά να ”βραχυκυκλώσει” την Δικαιοσύνη και να παρακάμψει ακόμη και την φυσική της ηγεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ατράνταχτες αποδείξεις

Πληροφορούμενος τα περί πλαστοπροσωπίας και παρέμβασης στον Πρωτοδίκη Πειραιώς Ιωάννη Λαμπρινόπουλο, που ήταν και φυσικός δικαστής και εισηγητής στη δίκη με κατηγορούμενο το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και ενάγοντα τον Ιάκωβο Γιοσάκη, ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Λινός, δραστηριοποιήθηκε για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ζητήθηκε η άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Ιάκωβου Γιοσάκη, από την οποία προέκυψε ξεκάθαρα πως ο Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης όντως είχε καλέσει τον δικαστή κ. Λαμπρινόπουλο και τον είχε πιέσει να καταδικάσει τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, υποδυόμενος έναν από τους τότε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση αυτή λαμβάνει χώρα του Ιούνιο του 2004 και από την αποκάλυψη αυτή αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι που οδήγησε στον εντοπισμό του Παραδικαστικού Κυκλώματος.

Η απόδειξη της ενοχής του Ιάκωβου Γιοσάκη βρίσκεται ακριβώς στην ”ιχνηλάτηση” των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του απορρήτου και με την απόδοση από τον ΟΤΕ του περιεχομένου των τηλεφωνικών συνομιλιών. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία προφανώς και προσέφυγε ο Γιοσάκης, απεφάνθη πως παρατύπως κατέστη δυνατή η άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του ιερωμένου.

Είναι γνωστό, πλέον, πως τότε υπήρχε ένα κενό στον νόμο, το οποίο και εκμεταλλεύθηκε η πλευρά που δεν επιθυμούσε την άρση του απορρήτου. Με αναφορά σε αυτό το κενό στον νόμο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο στον ΟΤΕ ύψους 500.000 ευρώ. Είναι λοιπόν προφανές ότι: α) ήρθη το απόρρητο, β) εντοπίστηκαν οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Γιοσάκη με τον δικαστή Λαμπρινόπουλο γ) αποσαφηνίστηκε το περιεχόμενο τους, δ) παρενέβη η ανεξάρτητη Αρχή, και ε) επεβλήθη πρόστιμο στον ΟΤΕ.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως οι δικαστικές Αρχές είχαν στα χέρια τους όλο το υλικό για να ασκήσουν δίωξη κατά του Γιοσάκη: α) για πλαστοπροσωπία, β) για παράβαση όλων των κανόνων στην διαδικασία απόδοσης Δικαιοσύνης, γ) για βάναυση παρέμβαση στο έργο δικαστή, και δ) για άσκηση πίεσης και έμμεσου εκβιασμού κατά δικαστή.

Ο Πρωτοδίκης κ. Λαμπρινόπουλος με την σειρά του -και προς τιμήν του- ανέφερε όλα τα παραπάνω στο δικαστήριο και ζήτησε να εξαιρεθεί της υποθέσεως που θα εκδίκαζε. Το αίτημά του έγινε αποδεκτό. Δηλαδή, αποδεδειγμένα υπήρξε αδίκημα, αφού το παραδέχεται ο ίδιος ο δικαστής που έλαβε το τηλεφώνημα. Αποδεδειγμένα ο Γιοσάκης τηλεφώνησε στον Διακαστή υποδυόμενος τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Αποδεδειγμένα η Δικαιοσύνη γνώριζε όλα τα παραπάνω, αφού πραγματοποιήθηκε η άρση του απορρήτου, αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο των συνομιλιών Γιοσάκη, παρενέβη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων μετά από προσφυγή τρίτου ατόμου, και επεβλήθη πρόστιμο στον ΟΤΕ για παράτυπη άρση απορρήτου.

Παρόλα αυτά, οι δικαστές που διαχειρίστηκαν αυτό το πακέτο αγνόησαν την υπόθεση και δεν άσκησαν ούτε για τους τύπους δίωξη κατά του Γιοσάκη. Πρόκειται για θρίαμβο του παραδικαστικού κυκλώματος, και για μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι οι ”παραφυάδες” του κυκλώματος ζουν, βασιλεύουν και κυριαρχούν.

«Επιχείρηση Σπίλωσης» του βουλευτή Βελόπουλου

Ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, που παρακολούθησε ως καλεσμένος την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» της Δευτέρας που μας πέρασε, άκουσε και αυτός άφωνος τον δικηγόρο του Γιοσάκη, κ. Παπαντωνίου, να δηλώνει πως υπάρχουν 11 απαλλακτικά βουλεύματα για τον πελάτη του και πως για την υπόθεση πλαστοπροσωπίας δεν διώκεται ούτε διώχθηκε. Την επομένη ημέρα, ο βουλευτής κατέθεσε στη Βουλή και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετική ερώτηση, ζητώντας να πληροφορηθεί το Σώμα για τις ενέργειες της Δικαιοσύνης και τον λόγο για τον οποίο αποφασίστηκε η μη δίωξη του πρωταγωνιστή του παραδικαστικού  κυκλώματος.

Δεν πέρασαν δύο εικσοιτετράωρα και ο Γιοσάκης επιχείρησε να εκδικηθεί τον Κυριάκο Βελόπουλο μέσω του δικηγόρου του, που ήταν παρών στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ο κ. Παπαντωνίου, αντί να απαντήσει σε όλα όσα ειπώθηκαν για τον πελάτη του, Ιάκωβο Γιοσάκη, έβγαλε κάτι χαρτιά και ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ έχει καταχραστεί χρήματα. Η εκδικητική επιχείρηση σπίλωσης του βουλευτή είχε αρχίσει.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, ωστόσο. Ο κ. Βελόπουλος είχε όντως μία μακρά δικαστική διαμάχη με εργοδότη του στη Θεσσαλονίκη, σε επιεχείρηση του οποίου εργάσθηκε ως δημοσιογράφος. Επειδή δεν πληρωνόταν κανονικά προχώρησε σε επίσχεση εργασίας, η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια και τελικά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κέρδισε την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, την απόφαση του οποίου παρουσιάζουμε από την «zougla.gr».

 

 

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Είναι προφανές πως ο κ. Παπαντωνίου γνώριζε την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου. Εάν δεν την γνώριζε, όφειλε ως νομικός να διατηρεί επιφυλάξεις για την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Αν και έμπειρος δικηγόρος, ο κ. Παπαντωνίου απλά «σέρβιρε» χαρτιά για να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις. Στόχος είναι να απαξιωθεί η ενέργεια του κ. Βελλόπουλου, να καταθέσει δηλαδή ερώτηση στη Βουλή για την κραυγαλέα πρόκληση του παραδικαστικού κυκλώματος να προστατέψει τον Ιάκωβο Γιοσάκη και να αγνοήσει επιδεικτικά τα στοιχεία που τον ενοχοποιούν.

Παρακολουθείστε την εξέλιξη της συζήτησης γύρω από αυτό το θέμα κατά την διάρκεια της εκπομπής «Ζούγκλα» της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης