Έφτασε το καλοκαιράκι, η στιγμή που όλες μας περιμέναμε για να απαλλαχτούμε από τα παπούτσια και να περπατήσουμε ξυπόλητες.

Σίγουρα είναι μια από τις μεγάλες χαρές του καλοκαιριού αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί το περπάτημα με γυμνά πόδια αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν πληγές και να τραυματιστούν τα πόδια μας. Γι’αυτό θα πρέπει να πάρετε κάποιες προφυλάξεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

·        Να βάζετε αντηλιακό στο πάνω και στο κάτω μέρος της πατούσας για να αποφύγετε τα εγκαύματα. Ακόμα και σε αυτό το σημείο του σώματος, πιο σπάνια βέβαια, ελλοχεύει κίνδυνος δερματικού καρκίνου.

·        Να φοράτε σαγιονάρες ή σανδάλια όταν περπατάτε γύρω από πισίνες, αποδυτήρια που έχουν πλακάκια στο πάτωμα και στην άμμο, για να προστατεύσετε τις πατούσες σας από αιχμηρά αντικείμενα που είναι κρυμμένα στην άμμο αλλά και σκληρές επιφάνειες. Παράλληλα θα εμποδίσουν την επαφή με ιούς και βακτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

·        Να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική. Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι στο γρασίδι όπου μπορεί να υπάρχουν σφήκες ή μέλισσες. Μην περπατάτε χωρίς παπούτσια δίπλα σε φωτιά που έχετε ανάψει στην παραλία. Κάθε χρόνο άνθρωποι χάνουν δάκτυλα περπατώντας ξυπόλυτοι.

 

·        Βεβαιωθείτε ότι έχετε εμβολιαστεί για τέτανο. Θα πρέπει να κάνετε επαναληπτικούς εμβολιασμούς κάθε 10 χρόνια.

·        Όσοι πάσχετε από διαβήτη, μην περπατάτε ξυπόλυτοι ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους γιατί μπορεί να μην αισθανθείτε κάποιο τραυματισμό στο πόδι.

·        Αν μπει αιχμηρό αντικείμενο στο πόδι σας, ζητήστε ιατρική βοήθεια εντός 24 ωρών. Θα πρέπει να καθαριστεί η πληγή κατάλληλα και να παρακολουθηθεί για να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις.

·        Να ελέγχετε το πόδι σας συστηματικά για δερματικά προβλήματα, όπως οι κάλοι, οι μυρμηγκιές, τα νύχια που γυρνούν προς τα μέσα, οι ύποπτες ελιές, φακίδες ή λεκέδες. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί μια πάθηση τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται.

Το να περπατάτε ξυπόλητες στην παραλία μπορεί να ταλαιπωρεί το δέρμα των ποδιών σας, κάνει όμως καλό στην κυκλοφορία του αίματος. Γι’αυτό μην σταματήσετε να περπατάτε ξυπόλυτες όσες το θέλετε αρκεί να ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές αλλά και κάθε βράδυ να τρίβετε με ελαφρόπετρα τα πόδια σας και να απλώνετε ενυδατική κρέμα ποδιών πριν πέσετε για ύπνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης