Πολλές χιλιάδες απεργοί μεταλλωρύχοι που απολύθηκαν από την εταιρεία Amplats, την πρώτη παγκοσμίως στην εξόρυξη πλατίνας, διαδήλωσαν σήμερα ειρηνικά στο Ρούστενμπουργκ, εκφράζοντας την επιθυμία τους να μην εκπροσωπούνται πλέον από το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων (NUM), όπως μετέδωσε το πρακτορείο SAPA.

H Amplats ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόλυση 12.000 μεταλλωρύχων, περισσότεροι από το 40% του προσωπικού, που εργάζονται στο ορυχείο του Ρούστενμπουργκ, το οποίο έχει παραλύσει από τις παράνομες απεργίες που ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι απεργοί αμφισβητούν το συνδικάτο NUM και ζητούν αυξήσεις μισθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θέλουμε να μας εκπροσωπεί το NUM. Εκείνοι είναι αυτοί που εμποδίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα μισθολογικά. Πρέπει να υποχωρήσουν», δήλωσε ο Καντάφι Μντόντα, ένας από τους ηγέτες του κινήματος.

Οι διαδηλωτές συνοδεύονταν από «συντρόφους» τους του ορυχείου χρωμίου Σαμανκόρ, σημείωσε ο Μντόντα.

Στο μεταξύ οι εταιρείες εξόρυξης πρότειναν αυξήσεις μισθών για τους εργαζόμενους στα ορυχεία χρυσού υπό τη μορφή προαγωγών και την παροχή επιδομάτων, μια πρόταση που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στους μεταλλωρύχους από το NUM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νότια Αφρική συνταράσσεται εδώ και δύο μήνες από μια σειρά παράνομων απεργιών στα ορυχεία της, που ξεκίνησε από το ορυχείο πλατίνας της Μαρικάνα κοντά στο Ρούστενμπουργκ και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ολόκληρη την περιοχή στα ορυχεία χρυσού και σε μικρότερο βαθμό σε αυτά του χρωμίου και του άνθρακα.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης