Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές βρίσκεται η χώρα μας, την ίδια ώρα που η ακρίβεια οδηγεί σε οικονομικό «κραχ» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurostat, ο ανώτατος συντελεστής Φ.Π.Α. καθώς και οι ανώτατοι συντελεστές φορολόγησης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και τα εταιρικά κέρδη είναι στην Ελλάδα αρκετά υψηλότεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ε.Ε..

Συγκεκριμένα, φέτος στη χώρα μας η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων αγγίζει το 49%, (συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου συντελεστή 4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης).

Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην 5η θέση μεταξύ των συνολικά 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. με την υψηλότερη φορολογία (σ.σ. στα φυσικά πρόσωπα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι μόλις 38,1% και της Ευρωζώνης 43,2%. Μάλιστα, από το 2000 έως το 2012 ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα αυξήθηκε κατά 4% στην Ελλάδα, αλλά τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων ως ποσοστό του Α.Ε.Π. μειώθηκαν από το 34,6% το 2000 στο 31% το 2012.

Την ίδια περίοδο, οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθεροί, με εξαίρεση μόνο 5 χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία).

Ο κ. Αντώνης Μουζάκης, οικονομολόγος και φοροτεχνικός, ανέφερε ότι «γίνεται τεράστια ζημιά στην οικονομική πολιτική και τη φορολογία. Δεν καταφέρνουμε τίποτα με τέτοιες λογικές. Σε καμία περίπτωση το Δημόσιο δεν θα καταφέρει να εισπράξει τους φόρους που προσδοκά από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr:

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, παρόλο που η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση σημειώνει καθοδική πορεία, (από το 40% το 2000 περιορίστηκε στο 30% το 2011 και φέτος), παραμένει η 6η υψηλότερη στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος είναι 23,5%. Ελαφρά υψηλότερα, στο 26,1%, διαμορφώνεται ο μέσος ανώτατος συντελεστής στην Ευρωζώνη.

Στον Φ.Π.Α., μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, ο ανώτατος συντελεστής από 18% που ήταν το 2000 εκτινάχθηκε στο 23% σήμερα, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 5η θέση σε επίπεδο Ε.Ε.. Ο μέσος υψηλότερος συντελεστής Φ.Π.Α. στην Ευρώπη των «27» διαμορφώνεται στο 21% και στην Ευρωζώνη στο 20%, ενώ ο υψηλότερος συντελεστής Φ.Π.Α. συναντάται στην Ουγγαρία (27%), τη Δανία και τη Σουηδία (25%).

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η αύξηση στη φορολόγηση στοχοποιεί κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, μιλώντας στη zougla.gr εκτίμησε ότι για κάθε φόρο που επιβάλλεται, κινδυνεύει με κλείσιμο μία επιχείρηση:

Σε αναλυτική της έκθεση, η ΕΣΕΕ παραθέτει τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες η φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται έως και σε ποσοστό 80%.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ιδιοκτήτης Ατομικής επιχείρησης – Αυτοαπασχολούμενος: Στην κατηγορία αυτή, τονίζει η ΕΣΕΕ, η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ αλλά και η επιβολή του συντελεστή φορολόγησης των καθαρών κερδών των ατομικών επιχειρήσεων (και των ελεύθερων επαγγελματιών), ο οποίος θα ανέλθει στο 35% (από το πρώτο ευρώ), εντείνει ακόμη περισσότερο τον προβληματισμό στις τάξεις των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Δείτε το σχετικό παράδειγμα:

2. Ιδιοκτήτης Ατομικής επιχείρησης – Εργοδότης: Ίδιος είναι, σύμφωνα με την ΕΣΣΕ, ο αντίκτυπος της φορολογικής επιβάρυνσης και σε αυτήν την κατηγορία, με τη μόνη διαφορά πως το επιπλέον στοιχείο που παραθέτει σε αυτήν την περίπτωση είναι οι «αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργούνται από την κατάργηση όχι μόνο του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ αλλά και του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού που δικαιολογούνταν για κάθε επιπλέον παιδί. Πλέον, εφόσον υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο, καταργείται κάθε ίχνος κοινωνικού κράτους, καθώς εξομοιώνεται ο εκάστοτε άγαμος φορολογούμενος με κάποιον ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, αγνοώντας επιδεικτικά τις ανάγκες και τα έξοδα που συνεπάγεται η ανατροφή και το μεγάλωμά τους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δείτε το σχετικό παράδειγμα:

3. Ομόρρυθμη Επιχείρηση με 2 ομόρρυθμους εταίρους – Απασχόληση 3 μισθωτών: Στην παρούσα περίπτωση εξέτασης μίας ομόρρυθμης επιχείρησης, μπορεί η προκύπτουσα επιβάρυνση από τον φόρο επί των κερδών της επιχείρησης να είναι η μεγαλύτερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιπτώσεις, τονίζει η ΕΣΕΕ και προσθέτει: «Επί της ουσίας όμως επιμερίζεται ανάμεσα στους δύο εταίρους (ομόρρυθμους), με ποσοστό συμμετοχής 50% έκαστος. Παρ’ όλα αυτά, η υιοθέτηση του συγκεκριμένου σεναρίου θα αυξήσει την υποχρέωση του νομικού προσώπου κατά 13.000 ευρώ περίπου, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί η επιχειρηματική αμοιβή και θα επιβάλλεται συντελεστής 30% στα καθαρά κέρδη της επιχείρησης από το πρώτο ευρώ. Φαινομενικά μπορεί να προωθείται η απλοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των προσωπικών εταιρειών, αλλά στην πραγματικότητα ο αναλογούν φόρος (για τα κέρδη της επιχείρησης) θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με ό,τι ίσχυε προηγουμένως.

Η αυξημένη φορολογική υποχρέωση της ομόρρυθμης επιχείρησης κατά 24% μπορεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να τονώσει τα κρατικά έσοδα, μακροπρόθεσμα όμως οι περικοπές κόστους που θα κριθούν αναγκαίες από τους ιδιοκτήτες για την επιβίωση της επιχείρησής τους είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν το εργατικό της δυναμικό και να προκαλέσουν παρενέργειες που θα επιδεινώσουν τους δείκτες απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας».

Δείτε το σχετικό παράδειγμα:

«Βροχή» λουκέτων στην αγορά

Μέσα σε δύο χρόνια έχουν χαθεί περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ενώ έχουν κλείσει περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να έχει μετατραπεί και σε κρίση ανθρωπιστική.

«Το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, αλλά και οι αδικίες που προκαλεί είναι ένα στοιχείο που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επισημάνει με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), με αφορμή την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, κας Μέρκελ, στην Αθήνα.

Η ΓΣΕΒΕΕ κάνει -για πολλοστή φορά- λόγο για ανεπάρκεια των διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα εκείνων για το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

Όπως σημειώνει, «στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των αγορών προϊόντων κυριαρχείται από επιχειρήσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα – μια χρόνια στρέβλωση, η οποία επηρεάζει αρνητικά τη διαμόρφωση των τιμών».

Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει πως, σε περίοδο ύφεσης και πιστωτικής ασφυξίας, το μόνο εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι δημόσιες επενδύσεις.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση – Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης