Κορυφώθηκε την Πέμπτη η προεκλογική εκστρατεία στη Βενεζουέλα, με τους δύο προεδρικούς υποψήφιους να πραγματοποιούν τις κεντρικές τους συγκεντρώσεις, δίνοντας υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων θα αντιμετωπίσουν τη φτώχεια, τον πληθωρισμό, τις ελλείψεις στα τρόφιμα και τη γραφειοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Χιλιάδες υποστηρικτές του Hugo Chavez συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα, Καράκας, ντυμένοι στα παραδοσιακά χρώματα του κυβερνώντος κόμματος και κρατώντας εθνικές σημαίες, την ίδια στιγμή που ο Henrique Capriles γνώριζε την αποθέωση από τους οπαδούς του στην πόλη Μπαρκισιμέτο. Η Βενεζουέλα είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στη Λατινική Αμερική, με το 40% του ετήσιου προϋπολογισμού να καλύπτεται από τις εξαγωγές του «μαύρου» χρυσού.

Ωστόσο, τα ποσοστά ανεργίας και τα στοιχεία για τη φτώχεια είναι απογοητευτικά, με αρκετούς κατοίκους να εκφράζουν τα παράπονά τους για τα ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη στα λαϊκά στρώματα από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Ο Hugo Chavez ζήτησε από τους υποστηρικτές του να του δώσουν την ευκαιρία για μια τρίτη διαδοχική εξαετία στον προεδρικό θώκο προκειμένου να μπορέσει να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και να ολοκληρώσει ένα -άνευ προηγουμένου- κοινωνικό πρόγραμμα που θα ωφελήσει ακόμα περισσότερο τις «ευπαθείς» ομάδες του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λόγω των περιστάσεων θα είμαι σύντομος, Όλα αυτά τα χρόνια, καταφέραμε να σώσουμε τη χώρα μας και να βάλουμε τα θεμέλια για το μέλλον. Σε έξι χρόνια θα είμαστε οι πρώτοι στον τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας άστεγος σε όλη τη Βενεζουέλα», υποσχέθηκε εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης.

Η πρώτη φορά που ανέβηκε στην εξουσία ήταν το 1999 και εφόσον κερδίσει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα παραμείνει για 20 διαδοχικά έτη στον προεδρικό θώκο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι έχει θεραπευτεί πλήρως από τον καρκίνο, διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του πως παραμένει υγιής και σε φόρμα. Γι αυτό εξάλλου και φρόντισε, μεταξύ άλλων, να χορέψει, να παρατηρήσει με… κυάλια το συγκεντρωμένο πλήθος ακόμα και να… χορέψει. Έχοντας προσβληθεί από καρκίνο χρειάστηκε να κάνει τρεις εγχειρήσεις σε νοσοκομείο της Κούβας, με κάθε του ταξίδι να συνοδεύεται από έντονη φημολογία για την πορεία της υγείας του και για την «επόμενη» ημέρα στη Βενεζουέλα.

««Χωρίς αμφιβολία, έκανα μερικά λάθη, ωστόσο θέλω να δουλέψω σκληρά, να απαιτήσω περισσότερα από τους συνεργάτες μου και να δώσω στον λαό μεγαλύτερη δύναμη, έτσι ώστε η κυβέρνηση να γίνει ακόμα πιο αποδοτική τα επόμενα έξι χρόνια.

Περίπου 19 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους την προσεχή Κυριακή, σε μια από τις πιο «κλειστές» εκλογικές διαδικασίες στη σύγχρονη ιστορία της Βενεζουέλας. Η διαφορά ανάμεσα στον Hugo Chavez και τον Henrique Capriles δεν ξεπερνά διψήφιο νούμερο, με τον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα να κατηγορεί τον πολιτικό του αντίπαλο για «στημένες» δημοσκοπήσεις.

Δείτε το video…

Έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη μείωση της ανεργίας

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος και πρώην κυβερνήτης της «πλούσιας» επαρχίας Μιράντα εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη μείωση της ανεργίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται καλύτερη αξιοποίηση των τεράστιων κερδών από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής του συγκέντρωσης, την Πέμπτη, «η Βενεζουέλα θα πρέπει να σταματήσει να μοιράζει τα χρήματά της σε άλλες χώρες και να επικεντρωθεί στον λαό της».

Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, καθώς ενδεχομένως να συνοδευτεί από νέες εξελίξεις σε χώρες που αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους του λατινοαμερικάνικου κράτους. Η ενεργειακή επάρκεια της Κούβας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου -με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρου- που κάνει από τη Βενεζουέλα, καθώς ο Hugo Chavez στηρίζει σταθερά την Αβάνα στον αγώνα της κατά των «δυνάμεων του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού».

Ο Henrique Capriles θεωρείται ο πιο σημαντικός αντίπαλος του Hugo Chavez από το 1998 όταν και εκλέχτηκε για πρώτη φορά στον προεδρικό θώκο. Είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού δυνάμεων της Αντιπολίτευσης που φθάνουν τις 30 και στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοδεία σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Βενεζουέλα: Κλίμα αισιοδοξίας στην Αντιπολίτευση για νίκη στις προεδρικές εκλογές, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012, 01:04
Κούβα: «Άνθρακας» τα κοιτάσματα πετρελαίου, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 05:33

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης