Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας οι αιτήσεις που είχαν υποβάλλει οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Siemens, Γιώργος Σκαρπέλης και Ηλίας Γεωργίου, ζητώντας την εξαίρεση του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν. Ζαγοριανού. 

Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν προέκυψαν πραγματικά περιστατικά που να δείχνουν τη μεροληψία του ανακριτή, ο οποίος, όπως επισημαίνει, έχει ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι σήμερα, επαρκώς και επιμελώς, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι πρόκειται για μία «πολύκροτη και δυσχερή υπόθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, στο σκεπτικό του σχετικού βουλεύματος αναφέρεται ότι κανείς μάρτυρας δεν κατέθεσε συγκεκριμένα περιστατικά που να δικαιολογούν εμφανώς δυσπιστία για την αμεροληψία του ανακριτή από τα οποία να προκύπτει τέτοια πρόθεση, ότι δηλαδή ενήργησε κατόπιν πιέσεων ή οδηγιών τρίτων προσώπων, είτε ότι είχε συγκεκριμένους λόγους προς φαλκίδευση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Όσον αφορά, πάντως, στη μη χορήγηση στους κατηγορουμένους του συνόλου των εγγράφων, τα οποία ανέρχονται σε χιλιάδες σελίδες, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επισημαίνουν ότι έχει ήδη ασκηθεί έφεση κατά των σχετικών βουλευμάτων και η υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο Εφετών.

Ο συνήγορος του Ηλία Γεωργίου, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα, λέγοντας: «Χαίρομαι που το συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αδυνατώντας να αντικρούσει την αίτηση εξαίρεσης του εντολέα μου, Ηλία Γεωργίου, απέρριψε αυτήν, με ελλιπή και τυπική αιτιολογία. Θλίβομαι, γιατί στην Ελλάδα, στην κοιτίδα της δημοκρατίας και στο λίκνο του πολιτισμού, θα επιβληθούν και πάλι κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης