Το όραμα της ομοσπονδιακής Ευρώπης που θα διέπεται από ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα επαναφέρουν στο τραπέζι με βιβλίο τους, που κυκλοφόρησε χθες, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ.

Οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί φιλοδοξούν ότι το βιβλίο που έγραψαν από κοινού και που δημοσιοποιήθηκε σε έξι ευρωπαϊκές γλώσσες και σε οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αποτελέσει ένα «μανιφέστο για τη μετα-εθνική επανάσταση στην Ευρώπη», όπως τιτλοφορείται ο τόμος των 158 σελίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ευρωβουλευτής -που πρόσφατα αποχώρησε από τους Πράσινους- και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων του Ευρωκοινοβουλίου προσπαθούν να δώσουν τις απαντήσεις τους στην «υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης», εξηγώντας τους τρόπους μετεξέλιξης της σημερινής Ευρώπης στην «Ευρώπη του μέλλοντος, την Ευρώπη των Ευρωπαίων πολιτών».

Σύμφωνα με το «μανιφέστο» των δύο κορυφαίων πολιτικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φθάσει στα όριά της και ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να υφίσταται είναι η Ομοσπονδία. «Πρέπει να ξεχάσουμε επιτέλους τη λεγόμενη εθνική ταυτότητα. Η εθνική ταυτότητα είναι το τελευταίο επιχείρημα μιας αόριστης εθνικιστικής σκέψης» αναφέρουν στο βιβλίο τους.

Οι δύο πολιτικοί ζητούν, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του 2014, το Ευρωκοινοβούλιο να χρισθεί Συντακτική Συνέλευση και να αναλάβει τη σύνταξη ενός ευρωσυντάγματος, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί προς επικύρωση από τα Κοινοβούλια αλλά και τους λαούς των χωρών-μελών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση που κάποια χώρα το καταψηφίσει, τότε θα πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης