Απαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά με θέμα «Τη δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων για κοσοβοποίηση της Θράκης», είπε:

Θα ήθελα να τονίσω ότι η απόφαση για την εγκαθίδρυση Οικονομικών Ζωνών δεν εμπίπτει καταρχήν, στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τους συναφείς διεθνείς κανόνες.

Η Ελληνική Πολιτεία διαχρονικά ακολουθεί πολιτική πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και στις θρησκευτικές ή άλλες ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων το θρήσκευμα πολιτών της. Μία πολύπτυχη και συνεκτική πολιτική, που στόχο έχει την πρόοδο και την ευημερία της μειονότητας για την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωσή της στις εθνικές και τοπικές δομές.

Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε επισκέπτεται την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων αξιωματούχων. Προσπάθειες ανάδειξης ζητημάτων υποτιθέμενης «καταπίεσης» της μειονότητας καταπίπτουν στο κενό με απλή διαπίστωση της πραγματικής κατάστασης στην περιοχή. Εξάλλου, συναφείς εκθέσεις διεθνών οργανισμών ή άλλων φορέων που εξειδικεύονται σε θέματα ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο προστασίας και σεβασμού των δικαιωμάτων που απολαύουν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ταυτόχρονα όποια ενδεχομένως ζητήματα που προβληματίζουν επισημαίνονται στις εν λόγω εκθέσεις η Ελληνική Πολιτεία είναι πάντα πρόθυμη να τα συζητήσει και να τα επιλύσει σε συνεργασία και διαβούλευση με τους εκπροσώπους της μειονότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους Έλληνες πολίτες, που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, και δη των τουρκογενών, θα μπορούσε να είναι ως ένα βαθμό κατανοητό, στο μέτρο που αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο που θέτει η Συνθήκη της Λωζάνης, σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και πρακτική αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές ευαισθησίες της χώρας μας.

Ωστόσο, οσάκις εκδηλώνονται άλλης υφής συμπεριφορές της Τουρκίας, που κινούνται εκτός του ανωτέρω πλαισίου και στοχεύουν στην περιχαράκωση των συμπολιτών μας, μελών της μειονότητας, η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά πώς να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την εθνική της ακεραιότητα, ενώ προασπίζει το φρόνημα των πολιτών της, το οποίο θεωρεί αυτονόητο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί όλες τις εξελίξεις που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητάς του και έχοντας πλήρη εικόνα για την πραγματική κατάσταση στην περιοχή προβαίνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο. Είτε ανακοινώνονται είτε όχι, οι ενέργειες αυτές γίνονται με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, εγχώριας ή/και αλλοδαπής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης