Σε κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την «ευγενική» διαμεσολάβηση του Ισημερινού, προβλήθηκε μήνυμα του συνιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στο οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων την αμερικανική ηγεσία για υποκρισία και διωγμό του με πολιτικά κίνητρα.

Το μήνυμα του Ασάνζ, ο οποίος κλείνει αισίως 100 ημέρες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, μεταδόθηκε εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Ισημερινού στα Ηνωμένα Έθνη την Πέμπτη – την οποία αναμένεται να μονοπωλήσει η αντιπαράθεση για το Wikileaks.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 15λεπτο βίντεο, που μεταδόθηκε δορυφορικά τα ξημερώματα της Πέμπτης στο «North Lawn Building», ένας κουρασμένος μεν αλλά αποφασισμένος Ασάνζ κάλεσε την αμερικανική ηγεσία να «σταματήσει τον διωγμό του Wikileaks» και κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο για υποκρισία, όταν επικαλείται την ελευθερία της έκφρασης στον μουσουλμανικό κόσμο. «Πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους Αιγύπτιους νέους που ξέπλυναν από τα μάτια τους αμερικανικά δακρυγόνα, όταν ακούν πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αλλαγή στη Μέση Ανατολή» είπε ο 41χρονος Αυστραλός.

Ανέφερε, δε, τη δική του εμπειρία και την εμπειρία του Αμερικανού Μάνιννγκ – που βρίσκεται υπό στρατιωτική κράτηση κατηγορούμενος πως διοχέτευσε απόρρητο υλικό στο Wikileaks – ως απόδειξη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «έχει κάνει περισσότερα από κάθε άλλο Αμερικανό πρόεδρο για να ποινικοποιήσει την ελεύθερη έκφραση». Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνιο, συναντάται στον ΟΗΕ με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ, με σκοπό να βρεθεί διέξοδος στο «πρόβλημα Ασάνζ». Ο Πατίνιο, δηλώσεις του οποίου πλαισίωσαν το βίντεο, υπερασπίστηκε την απόφαση του Ισημερινού να χορηγήσει άσυλο στον Ασάνζ και να τον προστατεύσει από τη σύλληψη κρατώντας τον στην πρεσβεία, δείχνοντας αντίγραφο συμφωνίας των δύο χωρών του 1880 η οποία, υποστήριξε, εφαρμόζεται σε αυτήν την περίπτωση.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει άμεσα το ενδεχόμενο έκδοσής του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό. Ωστόσο, οι δικηγόροι του φοβούνται ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε ανεξάρτητη δίωξη για την υπόθεση του Wikileaks. Μάλιστα, η «Syndey Morning Herald» ανέφερε χθες, επικαλούμενη διπλωματικά έγγραφα, ότι ο Ασάνζ βρίσκεται επίσημα στην αμερικανική λίστα «εχθρών των κράτους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης