Συντονιστείτε στην τηλεόραση της “Ζούγκλας”
 
Με το πιστόλι στον κρόταφο και την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται πλέον οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι σήμερα συζητούν στο πρωθυπουργικό γραφείο το σύνολο των μέτρων που συνιστούν το πακέτο των 11,7 και πλέον δις ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πακέτο έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ενώ το βράδυ της Τετάρτης ο Γιάννης Στουρνάρας επισκέφθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ιπποκράτους, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν και εκεί σε ένα πρώτο «κλείδωμα». Προηγουμένως, ο Γ. Στουρνάρας είχε συναντηθεί στο υπουργείο με τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Τα μέτρα δεν είναι απλώς επαχθή. Είναι ασήκωτα για την πλάτη των εργαζομένων, το μείγμα δε αφορά στην περικοπή δημοσίων δαπανών, τουτέστιν μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων, και επιπλέον φορολογική επιβάρυνση, ύψους δύο και πλέον δις. Η κυβέρνηση πιέζεται αφόρητα να καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, στο οποίο ενσωματώνονται τα μέτρα τουλάχιστον σε ένα ύψος 7,5 δις ευρώ.

Αυτοί που θα θιχθούν από τα νέα μέτρα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι και θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ είσπραξης και με έναν μέσο φόρο της τάξεως του 35%, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου φοροδιαφυγής, το οποίο και φέτος έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, παντός είδους και κατηγορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και περισσότερο η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα εσωτερικής συνοχής και πολιτικής αξιοπιστίας, δεδομένου ότι οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» έγιναν επί της ουσίας ή αόρατες ή απλώς αναφέρονται περισσότερο για το επικοινωνιακό θεαθήναι.

Στα μέτρα δεν συμπεριλαμβάνονται απολύσεις στο Δημόσιο και περικοπή του δώρου στις αγροτικές συντάξεις καθώς και των αναπηρικών επιδομάτων. Γίνεται, ωστόσο, περικοπή κατά 30 ευρώ των ισχνότατων αγροτικών συντάξεων, ενώ αναμένεται να προσδιοριστεί με τις επίσημες ανακοινώσεις ποιο θα είναι το ύψος των συντάξεων του Δημοσίου και άλλων ασφαλιστικών ταμείων από τα οποία θα αρχίσουν οι περικοπές.

Με λίγα λόγια, τις επόμενες μέρες θα κριθεί και η εσωτερική συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων κυρίως όσον αφορά της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η εσωτερική κομματική συνοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα εσωτερικής αμφισβήτησης και ομαδοποίησης εκείνων των φωνών που ζητούν να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άφιξη των πολιτικών αρχηγών

Στις 10.28, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι μένει και τι βγαίνει από τη λίστα των μέτρων

Στο τραπέζι της συζήτησης των τριών πολιτικών αρχηγών θα πέσουν τα εξής μέτρα:

– η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και η συνακόλουθη αύξηση όλων των ορίων ηλικίας για μητέρες, πρόωρες μειωμένες συντάξεις κατά δύο χρόνια

– η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 64 ετών (από 65 έτη που ήταν η αρχική πρόταση)

– μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων (άθροισμα) από 1.000 ευρώ και πάνω

– πλήρης κατάργηση 13ης – 14ης σύνταξης

– πλήρης κατάργηση 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο

– η απόλυση όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου που ελέγχονται για πειθαρχικά αδικήματα (επίορκοι) και η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων από τους οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν

– περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%) 
– αύξηση ετών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη

– εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

– «μαχαίρι» στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά σε τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κ.λπ.)

– αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα

– μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων 

– περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων.

Στο πακέτο των μέτρων δεν θα συμπεριληφθούν τελικά:

– η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ παραμένει στο πακέτο, αλλά δεν θα περικοπούν τα δώρα, όπως θα συμβεί για τους υπόλοιπους συνταξιούχους

– η αύξηση της φορολογίας των αγροτικών εισοδημάτων

– η επαναφορά των επιδομάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) στα επίπεδα του 2008.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης