Δεν πρόλαβε καλά-καλά να μπει το καλοκαίρι και με το πρώτο αεράκι έπιασαν δουλειά οι εμπρηστές. Πυρκαγιές ξέσπασαν σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Φθιώτιδα και οι κάτοικοι των περιοχών που βρέθηκαν στο έλεος της φωτιάς καταγγέλλουν ότι τις φωτιές άναψαν «ανθρώπινα χέρια».   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στους πρόποδες του Υμηττού, στην περιοχή της Γλυφάδας και της Βούλας, έχει περιοριστεί σε μικρές εστίες στην πλαγιά και την κορυφογραμμή του βουνού, όπως και στην περιοχή Κρεμαστού Λαγού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκεται σε ύφεση. Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν τα μέτωπα στην περιοχή Βρανά στο Μαραθώνα, την Οινόη και το Δομοκό.

Στο μεταξύ, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να εξακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγιάς στον Υμηττό. Σύμφωνα πάντως με την Πυροσβεστική, στο σημείο εντοπίστηκαν δεκάδες φυσίγγια, γεγονός που δικαιολογεί τις εκρήξεις που άκουγαν χθες οι κάτοικοι της περιοχής.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Video που τράβηξε αναγνώστης της zougla.gr

Καίγεται πάλι ο Υμηττός

Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα. Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν από το τέρμα της οδού Αθανάτου και παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής από γης και αέρος, λόγω του δυνατού αέρα, έφτασε στην Άνω Βούλα, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που μας έστειλαν αναγνώστες της zougla.gr.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο δημοσιογράφος Πέτρος Ρωμανάς.

Εκεί μεταφέρθηκε πλέον ο πύρινος εφιάλτης, καθώς οι φλόγες «ανέβηκαν» τον Υμηττό με κατεύθυνση το Πανόραμα της Βούλας, κάνοντας στάχτη πευκόφυτη περιοχή.

Ακούστε τι δήλωσε η κάτοικος της περιοχής, κ. Κωνσταντινίδου.

Από θαύμα δεν κάηκαν σπίτια, όπως είπε στη zougla.gr ο δημοσιογράφος και κάτοικος της Άνω Γλυφάδας, Γιάννης Καραχάλιος.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, μιλάει στη zougla.gr.

Ανεπαρκείς οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών στην οδό Ηροδότου, ενώ πλησίασε σε απόσταση αναπνοής την περιοχή Αιξωνή, η οποία μάλιστα αναδασώθηκε πρόσφατα.

Στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 35 οχήματα με 143 πυροσβέστες, 11 υδροφόρες του Δήμου και από αέρος επιχειρούν 10 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Επίσης συμμετέχουν 8 πεζοπόρα τμήματα αποτελούμενα από 64 άτομα. Ακόμη, δεκάδες εθελοντές επιχειρούν, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, να συνδράμουν στο έργο των ανδρών της Πυροσβεστικής.

Ακούστε τι δήλωσε ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιάννης Αναγνώστου.

Στο μεταξύ, επιτόπια έρευνα στη Γλυφάδα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά πραγματοποίησαν δύο εισαγγελείς μετά από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Γιάννη Σακελλάκου. Οι εισαγγελείς κ. Ελευθεριάνος και Ορνεράκης μετέβησαν στην περιοχή στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγιάς.

 

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Μαραθώνα, Μαρμάρι, Οινόη, Κάρυστο, Δομοκό

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική περιοχή στη θέση Βρανά στο Μαραθώνα και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση. Στο σημείο έσπευσαν 7 οχήματα με 21 πυροσβέστες, ενώ 4 αεροπλάνα έκαναν ρίψεις νερού. Οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται στην περιοχή. Τελικά, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ.

Σε ύφεση και η πυρκαγιά στην Οινόη, που ξέσπασε χθες και έκανε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δάσους.

Υπό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά στην Κάρυστο, που ξέσπασε σε θαμνώδη έκταση στο χωριό Κατσαρώνι, του Δήμου Μαρμαρίου.

Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 άντρες.

Εξάλλου, φωτιά ξέσπασε στον Δομοκό στην περιοχή Αγία Τριάδα στο δάσος μεταξύ Μαιλιθέας, Νεοχωρίου και Παλαμά, χωρίς ωστόσο να λάβει μεγάλες διαστάσεις. Η φωτιά, η οποία βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, καίει βελανιδιές και πουρνάρια.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr o αντιδήμαρχος Δομοκού, κ. Ιωάννης Γιαννέλος.  

Κατασβέστηκε η φωτιά στην Κάλυμνο

Ξεροκλάδια και θαμνώδεις εκτάσεις έκαψε η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή Βοθύνι, της Καλύμνου. Οι εθελοντικές δυνάμεις, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής από την Κω, έδιναν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ και κατάφεραν να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο το πρωί της Τρίτης.

Φωτιά στην Ελευσίνα

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι στην Ελευσίνα, στη θέση Ρουπάκη, κοντά σε καταυλισμό τσιγγάνων. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών στο σημείο, το οποίο βρισκόταν κοντά στις γραμμές του Προαστιακού, η φωτιά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και έσβησε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ.  

Χρ. Μαρκογιαννάκης: λελογισμένη η χρήση ελικοπτέρων

Απαντώντας σε επικρίσεις, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα ελικόπτερα κατά την κατάσβεση της φωτιάς στην Ριτσώνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, τόνισε ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των μέσων, γιατί κάθε χρόνο το υπουργείο πέφτει έξω στον προϋπολογισμό που αφορά στην πυρόσβεση με τα ελικόπτερα και με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη προς τις εταιρίες και να υπάρχει πρόβλημα στην εξόφλησή τους.

«Γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα βάλω σε διαθεσιμότητα όλα τα ελικόπτερα τα οποία κοστίζουν κάθε μέρα το καθένα κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ», δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι μετά την περίοδο των βροχών, που προβλέπονται από την Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες ημέρες, θα τεθούν όλα τα μέσα στη διάθεση της Πυροσβεστικής.

(Πρώτη καταχώρηση: 15 Iουνίου 2009, 15:40)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης