Με τη φράση «Να μην υποτιμά κανείς την αποτρεπτική μας ετοιμότητα», κύκλοι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) εξηγούν τον λόγο διεξαγωγής αιφνιδιαστικών ασκήσεων σε στρατηγικούς τομείς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την άσκηση «Πυρπολητής», η οποία διεξήχθη αιφνιδιαστικά την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου σε real time συνθήκες με την ενεργοποίηση όλων των μονάδων που είναι αναγκαίες για την ανακατάληψη μιας νήσου σε απομακρυσμένη μάλιστα περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, την Παρασκευή τα ξημερώματα διετάχθη νέα άσκηση, πάλι σε real time συνθήκες, ώστε να καταγραφεί η πραγματική αντίδραση της ελληνικής αεράμυνας σε όλα τα επίπεδα. «Η άσκηση συμπεριέλαβε ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο σε επίπεδο αεράμυνας» εξηγούν στελέχη του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.

Επισημαίνεται πως η άσκηση «Πυρπολητής» έλαβε χώρα στην Τέλενδο, νησίδα πλησίον της Καλύμνου. Σ’ αυτήν συμμετείχαν μονάδες που συμπεριλαμβάνονται στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης. Τουτέστιν, ενεργοποιήθηκαν θύλακοι των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των κλάδων. Η άσκηση αφορούσε στην ανακατάληψη νήσου από εχθρικές δυνάμεις, σενάριο που θεωρείται από τα πλέον δύσκολα για την ελληνική πλευρά, αλλά αποτελεί και τον μόνιμο εφιάλτη των επιτελαρχών του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, εξηγούν στρατιωτικοί κύκλοι που την παρακολούθησαν.

Οι δύο αυτές ασκήσεις διεξάγονται παραμονές της προαναγγελθείσας εξόδου τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο, για πραγματοποίηση ερευνών στον ευρύτερο χώρο που εφάπτεται του συνόρου μεταξύ κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ, δηλαδή στο ΝΑ Αιγαίο, μεταξύ Καστελόριζου και Καρπάθου. Οι «έρευνες» αυτές προαναγγέλθηκαν με ειδική NOTAM που εξέδωσε η Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν αυτή η συγκυρία αποτελεί μείζονα λόγο για μία ολοκληρωμένη «απάντηση» από ελληνικής πλευράς, η οποία και πραγματοποιείται με τις δύο αυτές ασκήσεις, η τακτική που ακολουθεί το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δεν περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη περίσταση.


Σε κόκκινο κύκλο η ακριβής τοποθεσία διεξαγωγής της άσκησης «Πυρπολητής» επί της νησίδας Τέλενδος

«Η πίεση που αισθάνεται η Άγκυρα από την κλιμακούμενη πολεμική αναμέτρηση στη ΝΑ Τουρκία, με το επιτιθέμενο PKK να έχει αιφνιδιάσει το τουρκικό επιτελείο, αλλά και τη διαφαινόμενη πολεμική εμπλοκή, αργά ή γρήγορα της Άγκυρας στο μέτωπο της Συρίας, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως άλλοθι για εξαγωγή της έντασης προς δυσμάς και συγκεκριμένα προς το Αιγαίο, στη βάση του δόγματος «Χτυπάς τον αδύναμο κρίκο, όταν βρίσκεσαι σε καθεστώς υπερβολικής πίεσης, κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους». Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η συνεχής επικοινωνιακή τακτική αποτροπής, η οποία εφαρμόζεται από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Οφείλουν να αντιληφθούν ότι, παρά την οικονομική κατάσταση, βασικοί θύλακες της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης λειτουργούν αποτελεσματικά, οπότε το τίμημα «μιας στραβής» θα είναι υπέρογκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτές τις αδρές γραμμές, Έλληνες επιτελικοί και στρατιωτικοί παρατηρητές εξηγούν την εφαρμοζόμενη τακτική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά.

Ως προς τα πραγματικά μεγέθη τώρα, αν η άσκηση «Πυρπολητής» ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, καταγράφοντας υψηλή αποδοτικότητα ως προς τον χρόνο κινητοποίησης και μεταφοράς των αναγκαίων δυνάμεων στο θέατρο επιχειρήσεων, η εικόνα από την επόμενη άσκηση αεράμυνας επέτρεψε τον εντοπισμό εκείνων των σημείων εντός του πλέγματος τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της απάντησης «στο πρώτο κύμα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

«Το ζήτημα δεν είναι τι λέμε εμείς αλλά το τι αντιλαμβάνονται οι απέναντι. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από διάφορες πηγές, η Άγκυρα φέρεται να εντυπωσιάζεται από την άμεση αντίδραση στρατηγικών θυλάκων της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης, σε μία περίοδο που κανείς θα ανέμενε περιορισμένα ανακλαστικά λόγω της κρίσης αλλά και της γενικότερη εικόνας οικονομικής συρρίκνωσης του αμυντικού προϋπολογισμού» επισημαίνουν οι παραπάνω στρατιωτικοί κύκλοι.

Το χρονικό των ασκήσεων

Στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενεργοποιήθηκε αιφνιδιαστικά το σύνολο του επίγειου δικτύου αεράμυνας της χώρας.

Η άσκηση έγινε προκειμένου να βελτιωθούν οι χρόνοι αντίδρασης που σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις προηγούμενες ασκήσεις παρουσίασαν κάποιες μικρές υστερήσεις, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από επιχειρησιακής άποψης…

Σ’ αυτήν συμμετείχε το σύνολο των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των τριών Κλάδων των Ε.Δ. της χώρας.

Η επιχείρηση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της άσκησης  «Πυρπολητής» στην Κάλυμνο.

Στην άσκηση αυτή μετρήθηκαν οι χρόνοι ενεργοποίησης των τεσσάρων ζωνών αεράμυνας (μεγάλη, μέση, μικρή και πολύ μικρή ακτίνα δράσης) που αντιπροσωπεύονται αντίστοιχα από τα Patriot PAC-3 και S-300PMU-1 της Αεροπορίας (όσο επιτρέπει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται)) σε ό,τι αφορά στην απώτερη ζώνη αεράμυνας των στρατηγικών στόχων, τα Improved Hawk του Ελληνικού Στρατού σε ό,τι αφορά στη μέση ζώνη αεράμυνας, τα Tor-M1, ΟSΑ ΑΚ (Στρατός), Crotale (Ναυτικό, Αεροπορία) Τor-M1 και Skyguard (Αεροπορία) σε ό,τι αφορά στη μικρής ακτίνας αεράμυνας σημείου και τα εποχούμενα ASRAD του Στρατού με εκτοξευτές Stinger σε ό,τι αφορά στην πολύ μικρής ακτίνας αεράμυνα (VSHORAD).

Επίσης ενεργοποιήθηκαν και τα μάλλον πεπαλαιωμένα συστήματα RIM-7M των φρεγατών «S», όπως και τα νεότερα συστήματα ESSM των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ.

Όπως και η χθεσινή ναυτική άσκηση «Πυρπολητής», έτσι και η σημερινή, έγινε χωρίς καμία προηγούμενη αναγγελία από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης. Και οι δύο ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας περί διεξαγωγής ωκεανογραφικών μελετών από τουρκικό ερευνητικό σκάφος σε περιοχές του Αρχιπελάγους.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των ωκεανογραφικών ερευνών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει έρευνες σε επτά περιοχές, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής» τώρα, που διεξήχθη την Πέμπτη και με βάση το σενάριο, ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται άσκηση με κινητοποίηση της εν λόγω Δύναμης σε νήσο του Ανατ. Αιγαίου και ουσιαστικά πρόκειται περί απάντησης στην τουρκική NAVTEX 570, όπου, σύμφωνα με την οποία, τουρκικό ερευνητικό θα πραγματοποιήσει έρευνα περίπου 7,3 μίλια νότια της Μεγίστης οριακά εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης