Δύο κινηματογράφοι στην Πεσαβάρ του Βορειοδυτικού Πακιστάν τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά τον εμπρησμό τους από οργισμένους διαδηλωτές, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από τα πυρά φρουρού του ενός κινηματογράφου, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που είχε εισβάλει στην αίθουσα, λεηλατώντας και βάζοντας φωτιά, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Γκοχάρ Αλίρ.

Σχεδόν 250 διαδηλωτές κατευθύνθηκαν κατόπιν σε άλλο κινηματογράφο που προβάλλει ταινίες οι οποίες θεωρούνται άσεμνες από ορισμένους φανατικούς ισλαμιστές, τον οποίο λεηλάτησαν και του έβαλαν φωτιά, όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική ζωή και οι χερσαίες μεταφορές έχουν παραλύσει στο Πακιστάν σήμερα, ημέρα επίσημης αργίας, που κηρύχθηκε στη χώρα για να συμμετάσχουν οι πολίτες στις διαδηλώσεις για την αντι-ισλαμική ταινία που έχει εξοργίσει τους μουσουλμάνους. Πολιτικά και θρησκευτικά κόμματα, μεταξύ τους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, κάλεσαν τον λαό να καταδικάσει το ιερόσυλο βίντεο, απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων.

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούν σε αρκετές πόλεις, όπως στο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Καράτσι, καθώς και στις πόλεις Πεσαβάρ και Κουέτα για λόγους ασφαλείας. Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης για την εγγύηση στον μέγιστο βαθμό της ασφάλειας, είπε ο διοικητής του Καράτσι, όπου διαδηλώσεις έξω από το προξενείο προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου στις αρχές της εβδομάδας.

Η αστυνομία και ο στρατός «χτενίζουν» τη Λεωφόρο Συντάγματος, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, και την περιοχή του διπλωματικού θύλακα, όπου στεγάζονται πολλές πρεσβείες δυτικών χωρών, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών μπλόκαρε τις γραμμές της κινητής τηλεφωνίας στις μεγάλες πόλεις. «Λάβαμε εντολή από τις Αρχές να διακόψουμε τις υπηρεσίες από τις 07.00 έως τις 18.00 για την εγγύηση της ασφάλειας του λαού» δήλωσε εκπρόσωπος εταιρείας τηλεφωνίας.

Η Αυστραλία έκλεισε προσωρινά σήμερα τη διπλωματική της αποστολή στο Ισλαμαμπάντ για λόγους ασφαλείας. «Ζητούμε από τους Αυστραλούς να επανεξετάσουν την περίπτωση να ταξιδέψουν στο Πακιστάν λόγω των φόβων για μια πολύ μεγάλη τρομοκρατική απειλή, απαγωγή, θρησκευτική βία και απρόβλεπτη κατάσταση ασφαλείας. Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στο Πακιστάν, πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί» ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τους πολίτες του να αποφύγουν να μεταβούν στο κέντρο του Σίδνεϊ αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω ανησυχιών για τυχόν επανάληψη των ταραχών του Σαββάτου από οργισμένους μουσουλμάνους μετά την ανάρτηση της πολύκροτης αντι-ισλαμικής ταινίας στο YouTube.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται γύρω από τις διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών σε μουσουλμανικές χώρες, όπως στη Σαναά, στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Ινδονησία και το Ιράν, εν όψει των διαδηλώσεων για την αντι-ισλαμική ταινία και τα σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα γαλλικό εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας κατά τη σημερινή αργία για την «ημέρα λατρείας του προφήτη» που κήρυξε η κυβέρνηση, αντιδρώντας στην προβολή της αντι-ισλαμικής ταινίας.

Χιλιάδες οργισμένοι μουσουλμάνοι διαδηλώνουν επίσης στη Βόρεια Νιγηρία. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη και ανεκτικότητα. «Καταδικάζουμε καθετί που υποκινεί το θρησκευτικό μίσος, την εχθρότητα και τη βία… Αναγνωρίζουμε πλήρως την ελευθερία της έκφρασης. Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα του σεβασμού όλων των προφητών οποιασδήποτε θρησκείας» ανακοίνωσε η Ε.Ε..

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης