Από τον Πέτρο Στεργίου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης που θα γίνει το ερχόμενο μήνα, 6 – 17 Οκτωβρίου, δίνει μια νότα ελπίδας στους Έλληνες δημιουργούς ταινιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα από το εν λόγω φεστιβάλ, το αμερικανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τη μαγεία του σύγχρονου ελληνικού σινεμά και αυτό, χάρη στην γενναιοδωρία του «Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου».

Παρόλο που η οικονομική κρίση κάνει την χρηματοδότηση ελληνικών ταινιών αρκετά δύσκολη, η βιομηχανία του ελληνικού κινηματογράφου ζει μια πρωτόγνωρη και συναρπαστική αναγέννηση. Οι σύγχρονες ελληνικές ταινίες βρίσκουν παγκόσμιο κοινό και πολλές αποσπούν σημαντικά βραβεία σε φεστιβάλ που προβάλλονται ανά τον κόσμο. Ακόμα και οι κριτικοί ταινιών μιλάνε για το «Σύγχρονο Ελληνικό Κύμα».

Τα μεγάλα έξοδα για διανομή ταινιών στην Αμερική, όπως και η άρνηση των Αμερικανών να διαβάζουν υπότιτλους σε ταινίες, είναι δύο ανασταλτικοί παράγοντες για την τύχη των ελληνικών ταινιών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ακόμα κι έτσι, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Η πρόταση για Όσκαρ της ταινίας «Κυνόδοντας» και η διανομή των ταινιών «Attenberg» και «ALPS» το 2012, και οι πολύ καλές κριτικές, έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να τραβήξουν κοινό οι Ελληνικές ταινίες.

Σκοπός του φεστιβάλ στην Νέα Υόρκη, που γίνεται κυρίως μέσα από την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι να γνωρίσει το απαιτητικό κοινό της Νέας Υόρκης τις καλύτερες ελληνικές ταινίες.

Μέσα από το φεστιβάλ, το οποίο είναι υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, θέλουν οι ιθύνοντες να προβάλουν την ελληνική κληρονομιά και τις παραδόσεις.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι οι «ALPS», «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι», «Το ταγκό των Χριστουγέννων», «Άδικος Κόσμος»,» Η Πόλη των Παιδιών», κ.α. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα γίνει και ειδική μνεία στον αδικοχαμένο Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Ο καθηγητής Horton, ο οποίος έχει γράψει δύο βιβλία για τον σκηνοθέτη και έχει αρκετές αναλύσεις για τις ταινίες του, θα μιλήσει για το πόσο σημαντικές είναι οι ταινίες του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης