Δοκιμαστικές συγκρούσεις διαφορετικών σωματιδίων μεταξύ τους, συγκεκριμένα πρωτονίων υδρογόνων και πολύ βαρύτερων πυρήνων (ιόντων) μολύβδου, πραγματοποιήθηκαν χθες, για πρώτη φορά, στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
Έως τώρα, οι συγκρούσεις αφορούσαν μόνο σε σωματίδια ίδιας μορφής, π.χ. πρωτονίων μεταξύ τους, με ταχύτητα παραπλήσια αυτή του φωτός.
«Είτε συγκρούαμε πρωτόνια υδρογόνου μεταξύ τους, είτε πρωτόνια μολύβδου, ήταν σαν να χτυπούσαμε πορτοκάλια με πορτοκάλια. Τώρα είναι σαν να συγκρούουμε μήλα με πορτοκάλια. Πρόκειται για διαφορετικό παιγνίδι» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας επιστήμονας του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Για να καταστούν εφικτές οι πειραματικές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών και όχι ίδιων σωματιδίων, έπρεπε να ξεπεραστεί πρώτα μια σειρά από σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, όπως ανακοίνωσε το CERN, για παράδειγμα το γεγονός ότι σε αυτήν την περίπτωση οι συγκρούσεις των δύο αντίθετων ακτίνων είναι πλέον ασυμμετρικές από άποψη ενέργειας. Εκπρόσωπος του CERN δήλωσε ικανοποίηση από το γεγονός ότι οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς πρόβλημα.
Το 2010 και το 2011 είχαν γίνει συγκρούσεις μεταξύ μόνο ιόντων μολύβδου, ενώ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί ο κύριος όγκος των συγκρούσεων μεταξύ πρωτονίων και πυρήνων μολύβδου, προτού ο επιταχυντής κλείσει για την προγραμματισμένη συντήρησή του, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος