Στη Λευκωσία μεταφέρεται σήμερα το επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, μετά τις πρόσφατες κινήσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι. Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος θα είναι τα «καυτά» ζητήματα του ευρωπαϊκού μενού που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Οι Όλι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ θα απασχοληθούν με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το πακέτο των 11,5 δις, με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και ότι από τη συμπλήρωση της έκθεσης των διεθνών τεχνοκρατών θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία εκταμίευσης της πολυπόθητης δόσης των 32 δις.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει προϊδεάσει για πιθανή καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης μέχρι και τον μήνα Νοέμβριο, δεδομένων των εκκρεμοτήτων ως προς το πακέτο των 11,5 δις αλλά και των σημαντικών διαφορών που έχουν διαπιστωθεί ως προς τις επιπλέον προτάσεις της τρόικα για τη διαμόρφωση νέων συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα ληφθούν στο Εurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του ίδιου μήνα.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποφανθεί ότι προς στιγμήν δεν τίθενται επί τάπητος οι προτάσεις της τρόικα για την αγορά εργασίας, προτάσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις απαιτήσεις του υφιστάμενου Μνημονίου.
Επιπροσθέτως, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (έκθεση της τράπεζας Alpha bank) που ανατρέπουν τους υπολογισμούς των τροϊκανών και καταδεικνύουν πως η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, τουλάχιστον ως προς τους υπολογισμούς των εκπροσώπων των δανειστών.
Βεβαίως, το μείζον ζήτημα στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας θα είναι η ίδια η Ισπανία, μετά μάλιστα και τη θετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, με την οποία τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ).
Επίσης, στη Λευκωσία, θα συζητηθεί και το πλαίσιο ένταξης της κυπριακής οικονομίας σε αυτόν τον μηχανισμό. Κατά τα άλλα, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί και πάλι στον Μάριο Ντράγκι, στον οποίο αυτήν τη στιγμή εναποθέτουν τις ελπίδες τους αυτοί που επιζητούν «περισσότερη Ευρώπη».
Ήδη, ο κεντρικός τραπεζίτης με δηλώσεις του παραδέχεται ότι έχουν να γίνουν ακόμη πολλά για την υπέρβαση της κρίσης χρέους, τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τελικά την έξοδο από την κρίση και την ενίσχυση, πολιτική και οικονομική, του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη