Μυστήριο παραμένει ακόμα και σήμερα ποιος κρύβεται πίσω από την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», που έχει ξεσηκώσει τον ισλαμικό κόσμο, πυροδοτώντας νέα αντιαμερικανικά αισθήματα. Αντικρουόμενες πληροφορίες υποστηρίζουν πως πίσω από την ταινία κρύβονται κόπτες χριστιανοί και Εβραίοι, χωρίς να αποκλείεται προβοκάτσια.

Ένας χριστιανός ακτιβιστής στις ΗΠΑ, ο Στιβ Κλέιν (σύμβουλος στα γυρίσματα της ταινίας), υποστηρίζει ότι στην ταινία συνέβαλαν οικονομικά και Τούρκοι, με αποτέλεσμα να έχουν προβληματιστεί ακόμη και οι τουρκικές Αρχές, που ψάχνουν κι αυτές να βρουν την άκρη του νήματος. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται πως οι ισραηλινές Αρχές είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη και είπε πως το Μπέισιλ είναι ψευδώνυμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θεωρούμενος σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας που είπε ότι ονομάζεται Σαμ Μπέισιλ, αυτοχαρακτηρίστηκε Αμερικανο-ισραηλινός και δήλωσε πως είχε εβραϊκή οικονομική υποστήριξη. Πάντως, από τη στιγμή που ξέσπασαν οι ταραχές (αιματηρές στη Λιβύη) στον αραβικό κόσμο, κρύβεται.

Παράλληλα, έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για την αλήθεια αυτών των στοιχείων και ήδη τα αμερικανικά Μέσα -προσπαθώντας να αποποιηθούν την αμερικανική συμμετοχή- στρέφουν την προσοχή του κοινού σε έναν χριστιανό κόπτη της Καλιφόρνια, καταδικασμένο για «οικονομικά εγκλήματα», ο οποίος ζει έξω από το Λος Άντζελες.

Περιπλέκοντας πιο πολύ την υπόθεση, οι ηθοποιοί που συμμετείχαν στα γυρίσματα εκφράζουν την οργή τους, υποστηρίζοντας πως παραπλανήθηκαν, και ένας εξ αυτών είπε ότι ορισμένοι διάλογοι «ντουμπλαρίστηκαν πάνω στη φωνή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal», ο «Μπέισιλ» δήλωσε απαξιωτικά ότι: «Το Ισλάμ είναι καρκίνος» και ότι τον χρηματοδότησαν περίπου 100 Εβραίοι για να πληρώσει 60 ηθοποιούς και 45 τεχνικούς και να ολοκληρώσει τη δίωρη ταινία του. Η ταινία προβλήθηκε σε μόνο έναν κινηματογράφο του Hollywood πριν από τρεις μήνες κι ύστερα χάθηκαν τα ίχνη της, ώσπου αποσπάσματα μιας μεταγλωττισμένης στα Αραβικά έκδοσής της προβλήθηκαν από αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό και προκάλεσαν αναστάτωση.

Τι περιέχει η επίμαχη ταινία που ξεσήκωσε τους μουσουλμάνους

Λεπτομέρειες για τα γυρίσματα της ταινίας που πυροδότησε την οργή των μουσουλμάνων και τις αιματηρές επιθέσεις στην Υεμένη, την Αίγυπτο και τη Λιβύη είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας από μια ηθοποιό που συμμετείχε στην παραγωγή στην Καλιφόρνια, η οποία δήλωσε ότι εξαπατήθηκε και ότι δεν γνώριζε πως το περιεχόμενό της αφορούσε τον προφήτη Μωάμεθ.

Η Σίντυ Λι Γκαρσία από το Μπέικερσφιλιντ της Καλιφόρνια, η οποία υποδύεται μια γυναίκα της οποίας η νεαρή της κόρη προσφέρεται στον Μωάμεθ να την παντρευτεί, είπε πως δεν γνώριζε ότι το φιλμ ήταν αντιμουσουλμανική προπαγάνδα. Υποστηρίζει ακόμα ότι πολλά πράγματα άλλαξαν στην ταινία. «Μου φαίνεται τόσο πλασματική. Είναι σαν να μην υπάρχει στην ταινία κανένα από τα πλάνα μας. Υπήρχαν όλα αυτά τα περίεργα» είπε η Γκαρσία στο Reuters σε τηλεφωνική της συνέντευξη.

Αποσπάσματα της ταινίας που αναρτήθηκαν στο YouTube με διάφορους τίτλους, όπως «Innocence of Muslims» («Η αθωότητα των μουσουλμάνων»), δείχνουν τον προφήτη Μωάμεθ να έχει άξεστη και προσβλητική συμπεριφορά. Πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούν προσβλητική και την παραμικρή απεικόνιση του προφήτη τους.

Τα αποσπάσματα της ταινίας είχαν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα των βίαιων διαδηλώσεων της Τρίτης στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς, και ακόμη τρεις Αμερικανοί.

Οι δράστες ανήκαν στο πλήθος που κατηγορούσε τις ΗΠΑ για την ταινία, την οποία θεώρησαν προσβλητική προς τον προφήτη Μωάμεθ.

Η Γκαρσία είπε ότι η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2011 μέσα σε μια εκκλησία κοντά στο Λος Άντζελες, με τους περίπου 50 ηθοποιούς που συμμετείχαν σε αυτή να στέκονται μπροστά από μια «πράσινη οθόνη», η οποία χρησιμοποιήθηκε για να προβάλει εικόνες ως φόντο.

Παλαιότερη αναφορά στη διανομή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Backstage.com κάνει λόγο για μια ταινία με τίτλο «Desert Warrior», περιγράφοντάς την ως μια χαμηλού κόστους «ιστορική περιπέτεια στην αραβική έρημο». Κανένας από τους χαρακτήρες της ταινίας δεν περιγράφεται ως ο προφήτης Μωάμεθ.

«Μου είπαν ότι (η ταινία) βασίζεται στο πώς ήταν ο κόσμος πριν από 2.000 χρόνια, την εποχή του Κυρίου. Όπως την εποχή που ο Χριστός βρισκόταν στη Γη» είπε η Γκαρσία.

Τα πάθη αναμοχλεύει και ο πάστορας Τζόουνς, ο οποίος σε δηλώσεις του αρνείται ότι το φιλμ είναι εναντίον των μουσουλμάνων. «Η ταινία αποσκοπεί να αποκαλύψει ορισμένες αλήθειες για τον Μωάμεθ» ανέφερε.

Κορυφαίος Αμερικανός στρατιωτικός, ο στρατηγός Martin Dempsey, είχε καλέσει τον πάστορα, ο οποίος με προηγούμενες απειλές του να κάψει το Κοράνι είχε προκαλέσει πολύνεκρες ταραχές στο Αφγανιστάν, να αποδοκιμάσει την ταινία.


Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης