«Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Θετικών Επιστημών (το νέο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»).

Περιορίζονται σε 3 από 8 τα ινστιτούτα που περιλαμβάνονται σε αυτό. Αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα νέο Ινστιτούτο που προέρχεται από τη συγχώνευση των Ινστιτούτων «Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας» του ΕΙΕ και «Φυσικοχημείας» του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Ένα νέο Ινστιτούτο (προτείνεται να ονομαστεί Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών) που προέρχεται από τη συγχώνευση των Ινστιτούτων «Μικροηλεκτρονικής» και «Επιστήμης Υλικών» (ανήκουν και τα δύο στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»). Ένα νέο Ινστιτούτο (προτείνεται να ονομαστεί «Πυρηνικής Φυσικής, Τεχνολογίας & Εφαρμογών»), που προέρχεται από τη συγχώνευση τριών Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»: του Ινστιτούτου «Ραδιοϊσοτόπων & Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων», του Ινστιτούτου «Πυρηνικής Τεχνολογίας & Ακτινοπροστασίας» και του Ινστιτούτου «Πυρηνικής Φυσικής».

Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα της Βιολογίας και της Βιοτεχνολογίας (Εθνικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ). Από 4 ινστιτούτα που είχε θα περιλαμβάνει πλέον 5. Αναλυτικά στο ερευνητικό κέντρο «Φλέμινγκ» μεταφέρεται το Ινστιτούτο «Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας» του ΕΙΕ. Επίσης, μεταφέρονται τα Ινστιτούτα «Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας» και «Βιολογίας» του ΕΙΕ και ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αντίστοιχα, και συγχωνεύονται με Ινστιτούτα του «Φλέμινγκ».

Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά»). Είχε 5 ινστιτούτα και 3 μονάδες και πλέον θα περιλαμβάνει 4 ινστιτούτα και 2 μονάδες. Αναλυτικά: Έχει ήδη ληφθεί απόφαση, για τη συγχώνευση των Ινστιτούτων «Δικτυακής Έρευνας και Τεχνολογιών» και «Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης» στο νέο Ινστιτούτο «Πληροφοριακών Συστημάτων». Στο «ΑΘΗΝΑ» μεταφέρονται: το Ινστιτούτο «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (συγχωνεύεται με το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων), η ΕΔΕΤ ΑΕ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του ΕΙΕ. Επίσης, η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟΨΕ) εντάσσεται στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Απόσπασμα της ανακοίνωσης του ΥΠ. ΑΝ.)

«Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
το κόλπο είναι στημένο και το ξέρετε
ξεγράψτε με απ’ τα κατάστιχά σας
συνένοχο στο φόνο δεν θα μ’ έχετε…»

Λέγομαι Γιάννης Μπακόπουλος. Είμαι ανεξάρτητος ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στην Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Ανήκω στην Ομάδα Υπολογιστικών Εφαρμογών -μια ομάδα ερευνητών με σκοπό την αυτοχρηματοδότηση από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αμοιβές μας προέρχονται από αυτά τα χρήματα και πληρωνόμαστε με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε αγγίξει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λυπάμαι αυτή τη χώρα που πίστευε ότι έχει το δικαίωμα να διαθέτει ερευνητικά κέντρα και να μην είναι το επάγγελμα του μέλλοντος σερβιτόρος στο Preveza Beach Hotel. Λυπάμαι αυτούς τους γονείς που αγωνίστηκαν, ξοδεύτηκαν, σκοτώθηκαν, για να στείλουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια. Λυπάμαι όλους τους επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων στις πραγματικά ανεπτυγμένες χώρες ή ερευνητές σε διάσημα κέντρα, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται ακόμα για μια θέση στη «μαμά πατρίδα». Λυπάμαι τα νέα παιδιά στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ που διαβάζουν το υβρεολόγιο του κάθε παπαγάλου και του κάθε κόρακα της δημοσιογραφίας και ξέρουν ότι κινδυνεύει η υπόσταση και η αξιοπρέπειά τους. Σα να μη τους έφτανε η κατάντια του 0,5% του ΑΕΠ για την έρευνα, ποσοστό μικρότερο από αυτό της Βουλγαρίας και άλλων ανατολικών χωρών, που υποτίθεται ότι λιμοκτονούν. Ένα ποσοστό που διασύρει διεθνώς την Ελλάδα και δίνει το δικαίωμα να μας κράζουν ακόμα και τα επιστημονικά περιοδικά τους.

Μα πιο πολύ λυπάμαι τους κατά Πάγκαλο «εξαγριωμένους ηλίθιους», που, άλλος από βλακεία, άλλος από αδιαφορία, άλλος από φόβο, άλλος από συμφέρον, χειροκροτούν και επιβραβεύουν τη διάλυση και το ξεπούλημα της κληρονομιάς των παιδιών τους, της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας.

Η ομάδα στην οποία ανήκω, στην πλειοψηφία τους είναι νέα παιδιά με οράματα και καλές ιδέες. Με περιστασιακές αμοιβές, όπου τα 700 ευρώ είναι όνειρο απατηλό, κατάφεραν να δημιουργήσουν συνεργασίες, όχι μόνο με γνωστά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης αλλά και με βιομηχανικούς κολοσσούς, όπως SINTEF, ROBOSOFT, ROBOTIKER, και δεκάδες άλλες, ενώ υπάρχουν και συνεργασίες με πανεπιστήμια στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

http://cag.dat.demokritos.gr/
(Computational Applications Group Web Site).
(Περισσότερα στοιχεία για τους Έλληνες ερευνητές, την έρευνα και την παιδεία, στα άρθρα:
http://www.zougla.gr/news.php?id=44753
http://cordis.europa.eu/greece/el/spotlight19.htm
http://www.zougla.gr/news.php?id=2412
http://www.zougla.gr/news.php?id=2021

Πριν μερικούς μήνες έγραψα:

Έχω πάρει τρεις πατέντες το 2003 και το 2004, μαζί με συνεργάτες μου, στα θέματα κβαντικής και κλασσικής κρυπτογραφίας, με πολύ σημαντικές δυνατότητας εφαρμογής στο διαδίκτυο και στην κινητή τηλεφωνία. Η πατέντα στην κβαντική διανομή κλειδαρίθμων πήρε βραβείο από τον ΟΒΙ. Το μόνο που χρειαζόμουν ήταν ένα ποσό 70.000-100.000 ευρώ για μια πλήρη λειτουργική εφαρμογή σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν είχα ποτέ την παραμικρή υποστήριξη, παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις του τότε Υπουργού Ανάπτυξης Σιούφα. Σήμερα έχουν λήξει όλες οι πατέντες γιατί δεν μπορούσα να τις συντηρήσω πια. Ποιός ηλίθιος θα με συμβούλευε να αποκτήσω κι άλλες???

Γιάννης Μπακόπουλος

Μαθηματικός
Επιστημονικός συνεργάτης
Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
http://cag.dat.demokritos.gr/
yannisbakopoulos@yahoo.com
210 6549935

http://greekuniversityreform.wordpress.com/2008/11/28/patents/).

Θα αναφέρω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο πληρώνει στο κοινό ταμείο της ΕΕ για την έρευνα κάποιο ποσό που της αναλογεί. Από αυτό το κοινό ταμείο βγαίνουν όλες οι χρηματοδοτήσεις για τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ. Οι ερευνητές στην Ελλάδα έχουν φτάσει στο σημείο να φέρνουν πίσω ολόκληρο αυτό το ποσό, ώστε η Ελλάδα να μην ζημιώνεται αλλά αντίθετα να έχει και κέρδος από τις εφαρμογές της έρευνας. Με την προϋπόθεση να μπορούν να δουλέψουν ανενόχλητοι, χωρίς συνεχείς αναστατώσεις, χωρίς συκοφαντίες και λάσπες.

Κράζει ο κάθε «διαπρεπής δημοσιογράφος»: «Και ποιο είναι αυτό το μεγαλείο (της Ελλάδας) που τόσο το μισούν; (οι «κουτόφραγκοι» υποτίθεται!)». Εξηγεί πιο κάτω:
«Είναι  (για όλους εμάς τους αμαθείς που δεν το ξέραμε) το υψηλότατο επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας της. Το εκπληκτικό σύστημα σύνδεσης της τεχνολογίας με την έρευνα. Οι απίθανοι μηχανισμοί μελετών και διείσδυσης στα βάθη της επιστήμης!!!»

Οποία μεγαλοσύνη! Οποία μεγαλοφυΐα! Οποία –προπαντός– ωριμότης!!! Αν βρει κάποιος μια επίσημη θέση οποιουδήποτε συλλόγου ερευνητών από τις δεκάδες στην Ελλάδα, που να λέει ότι οι ερευνητές αισθάνονται «μισητοί, ανάδελφοι και απομονωμένοι», ή αν κάποιος Έλληνας επιστήμονας έχει καβαλήσει καλάμι και θεωρεί ότι οι ξένοι επιστήμονες «τον ζηλεύουν και τον πολεμούν», να μου γράψει παρακαλώ (με εξαίρεση κάποιες κλινικές περιπτώσεις τύπου «φραπελιά» ή νερό του Καματερού). Όσο για την εκτίμηση που έχουν στους επιστήμονες της Ελλάδας, πέρα από τους καθολικά αναγνωρισμένους Έλληνες της διασποράς, τι σχόλιο περιμένετε να κάνω; Ευτυχώς που υπάρχουν και μας εκτιμούν οι ξένοι, για να έχουμε κάποια υποστήριξη στον τόπο μας και να μπορούμε κι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας. Αλλά ο μεγαλοφυής φωστήρας συνεχίζει απτόητος:

«Και αυτό το μίσος είναι φαίνεται (τι άλλο να πει κανείς) που οδήγησε τους «μυστικούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς κύκλους» της Ευρώπης να υποδείξουν στον Ευρωλάτρη «γνωστό πράκτορα» των κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που προανέφερα υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να διαλύσει όλη αυτήν την υποδομή καταργώντας και συγχωνεύοντας «διακεκριμένους» Οργανισμούς και Ινστιτούτα που (άσχετο αυτό) δεν τα ήξερε ούτε ο περιπτεράς που ήταν απέναντι από την πόρτα τους.»

Το ποιοι είναι αυτοί που επιθυμούν διακαώς να «διαλύσουν όλη αυτήν την υποδομή» (γλώσσα λανθάνουσα…) και τι ρόλο παίζουν, το ξέρουν όσοι μπορούν ακόμα να σκέπτονται ελεύθερα. Αλλά το να λέμε ότι ερευνητικά κέντρα όπως ο  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το ΕΙΕ, ή το «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» «δεν τα ήξερε ούτε ο περιπτεράς που ήταν απέναντι από την πόρτα τους», δείχνει, όχι μόνο το ήθος, την ευγένεια ψυχής, την ανωτερότητα, τον επαγγελματισμό και την ειλικρίνεια του λειτουργού του Τύπου (να τον χαίρονται), αλλά και την απύθμενη ευρύτητα της οξύνοιάς του. Εκτός αν θεωρεί ότι και εμείς είμαστε τροφοσυλλέκτες της βένθου των κρατικών ιζημάτων και μπορούμε να υποκριθούμε ότι – τάχα μου δήθεν – όλη η φασαρία γίνεται για το … Κέντρο Αργιλλομάζης!!!

Γιατί ο οποιοσδήποτε, όσο αγράμματος, όσο διεστραμμένα κακόπιστος, όσο ηλίθιος και νάναι, αν περάσει απ’ έξω από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, θα καταλάβει που βρίσκεται. Κι ο πιο ραδιούργος δημοσιογράφος θα αναγκαστεί στο τέλος να ξεστομίσει τις απαγορευμένες λέξεις “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Ε.Ι.Ε., Ε.Κ.Κ.Ε., «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» κ.λ.π., που αποφεύγει σαν τη κακή κατάρα να αναφέρει στο άρθρο του. Ευτυχώς που υπάρχει ο ήρωας υπουργός, που με μια υπογραφή του, θα «…διαλύσει όλη αυτήν την υποδομή καταργώντας και συγχωνεύοντας …»!!! Κι ευτυχώς που υπάρχει και ο «φωστήρ» δημοσιογράφος και τον υπερασπίζει από τους κακούς!!!

Αξιαγάπητε και Σεβαστέ μας Κύριε ΚΡΑλογλου!

Άξιε Άρχοντα της Ενημέρωσης, Βασιλεύ της Αντικειμενικότητας και Μονάρχα της Δημοσιογραφικής Αξιοπρέπειας!

Πολύ καλά κάνετε και εξυμνείτε τα προσόντα του Κυρίου Υπουργού. Εξ άλλου, οι εθελοντές έχουν γίνει δυσεύρετοι, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τους Πρίγκιπες.
Πολύ καλά κάνετε και ενδιαφέρεστε για την οικονομία της χώρας και τους άτυχους μισθωτούς εργαζόμενους που πληρώνουν φόρους. Είμαι σίγουρος ότι με την ακάματα ηρωική μας κυβέρνηση (την επόμενη εννοώ, μην αναχουρχουλιάζετε), θα σωθούν οριστικά όλοι τους, άπαξ δια παντός! (Αφού ενδιαφέρεστε Εσείς, τι άλλο θέλουν;;) Πολύ καλά κάνετε και στηλιτεύετε τους αργόμισθους κρατικοδίαιτους. Έχετε απόλυτο δίκιο! Πρέπει να Παταχθούν οι κρατικοδίαιτοι!! Και αν κρίνω από τον άριστο χειρισμό της (Ελληνικής) γλώσσας με τον οποίο προστατεύετε τον Σεβαστό Υπουργό, είστε βαθύς γνώστης και έμπειρος στο υπό εξέτασιν θέμα. Αλλά τώρα με την έρευνα και τους ερευνητές, τι θέλατε και μπλέκατε, εσείς, δημοσιογράφος άνθρωπος;;; Έτσι, ξυπόλυτος στ’ αγκάθια εκστρατεύσατε;;; Δε ρωτάγατε τουλάχιστον;;;

Αντιλαμβάνομαι το χρέος τιμής σας προς τον «Αη Γιώργη» Υπουργό, που σκοτώνει τον Δράκο, όχι του θρύλου αλλά της Αγίας Παρασκευής. Αυτόν που διορθώνει (λέει) το κακό που έκαναν οι πολιτικοί που «έφτιαχναν και φτιάχνουν Οργανισμούς, Ινστιτούτα, εταιρείες και άλλους κρατικούς φορείς». Αλλά πάλι χάσατε Κύριε ΚΡΆλογλου. Κάνετε λάθος. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι ο κ. Χατζηγάκης, είναι «Ευρωυστερικός», «γνωστός πράκτωρ» ή «Ευρωλάτρης». (Προσωπικά άλλο χαρακτηρισμό θα έδινα, αλλά δυστυχώς δεν έχω βουλευτική ασυλία.) Το σίγουρο είναι ένα: αν θέλουν να διαλύσουν τα ερευνητικά κέντρα, καλώς να ορίσουν. Εμείς θα τους περιμένουμε. Όπως περιμένανε παλιά τις μπουλντόζες οι άστεγοι του Περάματος.

Κι εσύ γιατρέ μου, που χρησιμοποιείς την Ελληνική γλώσσα για να είσαι αθεράπευτα Ανευλαβής και δεν διστάζεις να χρησιμοποιήσεις τις γραφικές σου βωμολοχίες, με ποια λέξη θα χαρακτήριζες μια κατάσταση σαν κι αυτή; Να τολμήσω να προτείνω; Αιδοιολειχία ίσως;;;

Γιάννης Μπακόπουλος
Μαθηματικός
Επιστημονικός συνεργάτης
Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
http://cag.dat.demokritos.gr/
yannisbakopoulos@yahoo.com
210 6549935

Παρακάτω δίνω το άρθρο και την ιστοσελίδα του κ. Κράλογλου και δύο ανακοινώσεις συλλόγων επιστημόνων.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=753041&pg=2

Αυτό είναι το “γνωστό-άγνωστο” κράτος που πληρώνουμε.

Του Γιώργου Κράλογλου

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα είναι γνωστή στην Ευρώπη μόνο για τις πρωτιές της στην διαφθορά και τις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη; Αυτά δηλαδή που λένε τα στατιστικά στοιχεία των «κουτόφραγκων» της Ευρώπης και των Διεθνών Οργανισμών που απλώς «μισούν» το ελληνικό μεγαλείο.

Δεν είναι ούτε η αρχαία ιστορία (της Ελλάδας, βεβαίως, και όχι των Ελλήνων, που την οικειοποιούνται  βαναύσως…) ούτε η Ακρόπολις, ούτε ο γαλάζιος ουρανός της, ούτε το συρτάκι ντανς…

Είναι (για όλους εμάς τους αμαθείς που δεν το ξέραμε) το υψηλότατο επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας της. Το εκπληκτικό σύστημα σύνδεσης της τεχνολογίας με την έρευνα. Οι απίθανοι μηχανισμοί μελετών και διείσδυσης στα βάθη της επιστήμης!!! 

Όλα αυτά είναι που μας κάνουν «μισητούς και ανάδελφους» από και προς την Ευρώπη. Και αυτό το μίσος  είναι φαίνεται (τι άλλο να πει κανείς) που οδήγησε τους «μυστικούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς κύκλους» της Ευρώπης να υποδείξουν στον Ευρωλάτρη «γνωστό πράκτορα» των κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που προανέφερα υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να διαλύσει όλη αυτήν την υποδομή καταργώντας και συγχωνεύοντας «διακεκριμένους» Οργανισμούς και Ινστιτούτα που (άσχετο αυτό) δεν τα ήξερε ούτε ο περιπτεράς που ήταν απέναντι από την πόρτα τους. Αλλά αυτό το γνωστό-άγνωστο κράτος της επιφανούς ελληνικής επιστήμης έτρεφε 192 κομματικούς φίλους σε 22 Διοικητικά Συμβούλια χωρίς να κάνουμε αναφορά στους εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους που ασφαλώς και δεν έχουν καμία ευθύνη γιατί οι άνθρωποι ήθελαν να εργαστούν και αφού οι πολιτικοί έφτιαχναν και φτιάχνουν Οργανισμούς, Ινστιτούτα, εταιρείες και άλλους κρατικούς φορείς για να εξυπηρετούν τους διορισμούς των κομματικών ήταν φυσικό οι απλοί εργαζόμενοι  να αναζητήσουν απασχόληση και σε αυτούς τους Οργανισμούς.  

Μην κάνετε το λάθος να σταθείτε στο νούμερο των 192 που πλαισίωναν τα 22 κρατικά Δ.Σ. γιατί μιλάμε μόνο για το ΥΠΑΝ. Πολλαπλασιάστε τον αριθμό αυτό με τα υπουργεία και προσθέστε σχεδόν διπλάσιες κρατικές εταιρείες από αυτές του ΥΠΑΝ για το καθένα.

Προσέξτε τώρα και «μορφωθείτε» για να καταλάβετε τι είχαμε και τι χάσαμε με την «μανία» του Ευρω-υστερικού κ. Κωστή Χατζηδάκη να «διαλύσει» τον τεχνολογικό τομέα της χώρας. 

Είχαμε και χρηματοδοτούσαμε (μισθωτοί και συνταξιούχοι που γονατίζουν από την φορολογία) την αυτόνομη κρατική Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας  Ένδυσης & Ινών Α.Ε. (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.). Εάν βρει έστω και ένας και μου πει τι κατάλαβε για το έργο της κρατικής αυτής Εταιρείας όταν η κλωστοϋφαντουργία είναι παρελθόν ακόμη και στις Φιλιππίνες… θα είναι απλούστατα ψεύτης ή προβοκάτορας. Εμείς όμως είχαμε την Εταιρεία και πληρώναμε από τους φόρους μας…

Είχαμε και κρατικό Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας. Τι έκανε και αυτό το κρατικό Κέντρο ένας Θεός το ξέρει… Οι συνταξιούχοι όμως των 15.000 ευρώ το χρόνο το πλήρωναν με 2.000-3.000 ευρώ ο καθένας. 

Είχαμε (προσέξτε το αυτό) και κρατικό Κέντρο Ελληνικής Γούνας με τις διοικήσεις του, τα γραφεία του και τις μισθολογικές του ανάγκες. Για να μας προσφέρει τι; 

Πέστε μου, το ήξερε κανένας αυτό το Κέντρο και τις υπηρεσίες του στο έθνος, ώστε να πούμε «χαλάλι του, βρε αδερφέ, οι φόροι που εισέπραττε για να ζήσει»;

Τα  πήρε λοιπόν ο υπουργός Ανάπτυξης τα κρατικά αυτά Κέντρα και τα συγγένευσε σε ένα άλλο κρατικό Κέντρο το ΕΛΚΕΔΕ. Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού (λέει) και τώρα περιμένουμε να δούμε τι ψάρια θα πιάσει το Κέντρο αυτό, που έτσι και αλλιώς προϋπήρχε. Τουλάχιστον γλυτώσαμε από τα «αυτόνομα» κρατικά Κέντρα με ξεχωριστές διοικήσεις και ξεχωριστά έξοδα. Κάτι είναι και αυτό.

Θέλετε και άλλα; 

Καταργήθηκαν τελείως το  Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου Α.Ε. (ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε.) και το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ». Τα ξέρατε αυτά τα Κέντρα, που ζούσαν με τα λεφτά σας εδώ και κάποιες δεκαετίες; 

Πάμε παρακάτω.

Καταργήθηκαν ως αυτόνομοι κρατικοί Οργανισμοί: 

• η  Εταιρεία Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών Α.Ε. (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.). Άσχετα, βέβαια, αν πριν από αυτά έχουν σχεδόν «καταργηθεί» λόγω αδυναμίας στον ανταγωνισμό τα ελληνικά κεραμικά και πυρίμαχα υλικά. 

• Η κρατική (λέει)  Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων Α.Ε. .Εδώ η ΛΑΡΚΟ κλείνει μαζί με τις συγγενείς μονάδες του ίδιου κλάδου αλλά εμείς διαθέτουμε Εταιρία για την ανάπτυξη των μετάλλων. 

• Και τέλος το Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α.Ε. . Δεν ξέρω αν σας λέει κάτι αυτό αλλά έμενα μου λέει. Θυμάμαι ότι πριν 45 χρόνια που ξεκίνησα το ρεπορτάζ από τον κλάδο της βιοτεχνίας έτυχε (δεν θυμάμαι πόσο μετά) να επισκεφθώ το Κέντρο αυτό για να αναζητήσω ειδήσεις . Από τα όσα συζήτησα τότε κατάλαβα  ότι κανείς δεν είχε απόλυτα κατανοήσει ποια ήταν η δράση του Κέντρου. Το θρέψαμε όμως όλα αυτά τα χρόνια και το μοσχοπληρώσαμε από τους φόρους μας.

Είναι και άλλα πολλά που περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης που, ν’ αγιάσει το χεράκι του, άνοιξε ένα δρόμο για το ξεκίνημα της κατάργησης του άχρηστου κράτους. 

Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ στο σημείο αυτό ότι, προ μηνών, η υπεύθυνη για τον τομέα Παιδείας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, «τράβαγε τα μαλλιά» της σκεπτόμενη ότι όταν κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ και τυχόν αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τους 276 (σωστά διαβάσατε, 276) εποπτευόμενους Οργανισμούς του συγκεκριμένου υπουργείου. 

Σύλλογος Ερευνητών 

Αθήνα, 31/03/2009
ΑΠ. 135

Προς: κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φ. Τσαλίδη, ΓΓΕΤ, Πρόεδρο
και Μέλη ΔΣ ΕΑΑ, Ερευνητές ΕΑΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών χαιρετίζει την επισυναπτόμενη ανακοίνωση του Συλλόγου Ερευνητών του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, τη συνυπογράφει και συντάσσεται στην διαμαρτυρία του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Για το ΔΣ του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος
Ν. Σηφάκις
Ο. Γ. Γραμματέας
Κ. Λαγουβάρδος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»,
15310 Αγία Παρασκευή Αττικής
Fax: 210 6519430
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ερευνητών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ (19/3/2009) έλαβε γνώση του σχεδιασμού του Υπουργού Ανάπτυξης (ΥπΑν) για την Έρευνα, που εξεφωνήθη ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) τη Δευτέρα 16/3/2009. Η «ενημέρωση» πραγματοποιήθηκε μέσω του Τύπου (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=996203&lngDtrID=252, «ΕΣΤΙΑ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» και «EXPRESS» 18/3/2009), ο οποίος έσπευσε να αναπαράξει τους λόγους του ΥπΑν άνευ σχολιασμού.

Μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση αυτή της στρατηγικής του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), είναι τα ακόλουθα:

Η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΝ φαίνεται είτε να αγνοεί είτε σκοπίμως να αποκρύπτει ότι το Ερευνητικό Σύστημα της Χώρας είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς της ελληνικής κοινωνίας που έχουν αξιολογηθεί επανειλημμένα (1995, 2000, 2005) για τη λειτουργία και το έργο τους, από διεθνείς Επιτροπές επιλογής της Εποπτεύουσας Αρχής (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας) και με διεθνώς αποδεκτά κριτήρια. 0ς εκ τούτου, η φράση «…_εν μπορεί να συνεχιστεί πια η ενίσχυση όλων των ερευνητικών κέντρων χωρίς αξιολόγηση της δράσης τους…», αποτελεί διαστρέβλωση της αλήθειας και απλώς δίνει λαβή για τίτλους του τύπου «Τα Ερευνητικά Κέντρα στο Μικροσκόπιο» και «Αυστηρή αξιολόγησις των ερευνητικών κέντρων», ως να μην είχε ποτέ μέχρι σήμερα υπάρξει αξιολόγησή τους.
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι βέβαια περί ποίας «αδυναμίας συνέχισης ενίσχυσης» γίνεται λόγος.

Ως γνωστόν, χρόνια τώρα, τα Ερευνητικά Κέντρα επιχορηγούνται με ποσά που πρακτικά αντιστοιχούν στους (ασυμπίεστους) μισθούς των μονίμων υπαλλήλων
Ας υποτεθεί ότι ο ΥπΑν δεν ήταν πληροφορημένος και δεν γνώριζε περί των υποχρεωτικών, ανά πενταετία αξιολογήσεων των Ερευνητικών Κέντρων. Το «περίεργο» είναι ότι ούτε το ΕΣΕΤ φαίνεται να γνώριζε, καθόσον ούτε ο Πρόεδρός του κ. Νανόπουλος καθήμενος μάλιστα δίπλα στον ΥπΑν, ούτε και τα υπόλοιπα Μέλη του αντέδρασαν στους αφορισμούς του κ. Υπουργού. Άλλωστε, φαίνεται ότι ανετράπησαν και οι πεποιθήσεις του ΕΣΕΤ περί αναγκαιότητας σημαντικής στήριξης της βασικής έρευνας εφόσον, κατά τον κ. Νανόπουλο, στόχος κατέληξε να είναι «τα χρήματα να διοχετεύονται εκεί που πιάνουν τόπο». Εκτός βέβαια αν ο ΥπΑν προτίθεται να ενισχύσει σημαντικά τη βασική έρευνα και απλώς μιλάει περί καινοτομίας και επιχειρήσεων για να μας μπερδέψει. Η διαπίστωση όλων πρακτικά των Αξιολογητών του 2005 περί κραυγαλέας ανεπάρκειας της Κρατικής πολιτικής και χρηματοδότησης για την Έρευνα, επιμελώς αποσιωπάται στην έκθεση στρατηγικής του ΥπΑν. Η Πολιτική Ηγεσία εννοεί να μένει στο απυρόβλητο, αποποιούμενη συστηματικά κάθε ευθύνη για τις όποιες ανεπάρκειες.

Εφ’ όσον από την τελευταία αξιολόγηση (2005) η Πολιτεία δεν έχει βελτιώσει στο ελάχιστο (το αντίθετο μάλιστα) τις συνθήκες υπό τις οποίες διενεργείται η Έρευνα στα Κέντρα, η όποια νέα αξιολόγηση στερείται ουσιαστικού νοήματος. Το αποτέλεσμά της είναι εκ των προτέρων γνωστό και απολύτως αναμενόμενο: οι Αξιολογητές θα ψέξουν εκ νέου την Πολιτική Ηγεσία. Εκτός βεβαίως εάν στη νέα αξιολόγηση βαρύνουν μη ακαδημαϊκά κριτήρια του τύπου «πόσες Επιχειρήσεις ίδρυσε το τάδε Κέντρο ή ο δείνα Ερευνητής».
Το δεύτερο σημαντικό –πλην αξιολογήσεων- θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο ΥπΑν και το οποίο παγίως απασχολεί την Ερευνητική Κοινότητα, είναι η χρηματοδότηση της λειτουργίας της Έρευνας. Για νιοστή φορά ακούστηκαν υποσχέσεις αύξησης, με ορίζοντα υλοποίησης τοποθετούμενο στο απώτερο μέλλον. Αυτή τη φορά ο στόχος είναι το 1,5% του ΑΕΠ (ποσοστό περίπου τριπλάσιο του ισχύοντος αλλά και σαφώς κατώτερο του σημερινού μέσου όρου της ΕΕ), αισίως για το έτος 2015… Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί μόνον όταν τελειοποιηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ώστε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αύξησής της να κατευθύνεται σε Ιδιώτες. Δρομολογείται άλλωστε οπωσδήποτε η αύξηση της «συμμετοχής» των Ιδιωτών στην Έρευνα (βλέπε κουπόνια καινοτομίας…) ενώ, όπως διδάσκει η πείρα, ως «συμμετοχή στην Έρευνα» νοείται η απομύζηση των Κρατικών κονδυλίων. Για τη μέχρι σήμερα «συμμετοχή» αυτή, ουδεμία αποτίμηση υπάρχει ούτε πιθανολογείται κάποια αξιολόγηση.

Ο στόχος του 1,5% του ΑΕΠ προβλέπεται να επιτευχθεί με συμμετοχή (κατά 40%) του Ιδιωτικού Τομέα. Η μέχρι τώρα εμπειρία από συμπράξεις με Ιδιώτες είναι αρνητική. Σε πολλές περιπτώσεις η ιδιωτική επένδυση υπήρξε καθαρά εικονική. Σημειώνεται ότι η εμπειρία από άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες (π.χ. Μεγ. Βρετανία) καταδεικνύει ότι τα έργα που πραγματοποιούνται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχουν πολλαπλάσιο κόστος από αντίστοιχα που το Δημόσιο πραγματοποιεί αυτοδύναμα. Σχετικά με τα περί θερμοκοιτίδων καινοτομίας, πόλων καινοτομίας και Κοινοπραξιών έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ένα είναι βέβαιο: ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε κάποια αποτίμηση της μέχρι σήμερα συνεισφοράς των Τεχνολογικών Πάρκων στην ερευνητική προσπάθεια της Χώρας.

Εν κατακλείδι, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ερευνητών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ καλεί τον ΥπΑν:

1. Να μην απαξιώνει τις προσπάθειες που οι Ερευνητές καταβάλουν και το έργο που αυτοί επιτελούν σε συνθήκες παντελούς απουσίας στήριξης από την Πολιτεία, όπως καταδεικνύουν και οι εκθέσεις όλων των αξιολογήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.

2. Αφού ενημερωθεί περί των αξιολογήσεων των Ερευνητικών Κέντρων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η ΓΓΕΤ, να λάβει σοβαρά (και έμπρακτα!) υπ’ όψιν του τις ομόφωνες επισημάνσεις των κατά καιρούς Αξιολογητών περί ευθυνών της Κρατικής πολιτικής και ανεπάρκειας της χρηματοδότησης για την Έρευνα.

3. Εφ’ όσον –κατά δήλωση των διαδοχικών ΥπΑν τουλάχιστον- το ζητούμενο είναι να παράξει το Ελληνικό Ερευνητικό Σύστημα έρευνα ανταγωνιστική αυτής που παράγεται στις ερευνητικά προηγμένες χώρες, να προβεί στα (εκ των ουκ άνευ) ακόλουθα: α) να προχωρήσει στην ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για την Έρευνα, ενισχύοντας απ’ ευθείας τα Ερευνητικά Κέντρα και τις υποδομές τους και εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους λειτουργίας τους και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο Προσωπικό, β) να προχωρήσει στη θέσπιση και υλοποίηση μιας πολιτικής Εθνικών Ερευνητικών Προγραμμάτων, ώστε τα εκ Βρυξελλών Ανταγωνιστικά Προγράμματα να πάψουν ν’ αποτελούν την μοναδική πηγή χρηματοδότησης της λειτουργίας της Έρευνας, γ) να αποφύγει την κατασπατάληση των κρατικών αυτών πόρων, που με το ψευδώνυμο «ερευνητικά κονδύλια» αποτελούν κατ’ ουσία κρατική ενίσχυση της κερδοφορίας διαφόρων ιδιωτών, και δ) να αναβαθμίσει επιτέλους τους μισθούς των Ερευνητών σε κάποιο αξιοπρεπές ποσοστό των μισθών των Ομολόγων τους των ερευνητικά προηγμένων Χωρών.

4. Να μην υποτιμά τη νοημοσύνη των Ερευνητών.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο τις αλλαγές που «σχεδιάζει» το ΥΠΑΝ για τον ερευνητικό Ιστό της Χώρας. Καταρχήν, επισημαίνουμε ότι δεν είμαστε αρνητικοί στο να επανεξετασθεί η οργάνωση της έρευνας στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα στηρίζεται σε σωστά επιστημονικά κριτήρια, σε ολοκληρωμένες οικονομοτεχνικές μελέτες και πάνω από όλα θα ακολουθεί τις θεσμικά καθορισμένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης και της διαβούλευσης με την ερευνητική κοινότητα, η οποία είναι σε θέση να έχει άποψη για τις σύγχρονες ανάγκες της έρευνας, καθώς και τις διεθνείς τάσεις ανάπτυξής της. Δυστυχώς, ο «σχεδιασμός» που ανακοινώθηκε δεν έχει τίποτα να κάνει με τα παραπάνω, πόσο μάλλον που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση Ερευνητικών Κέντρων στη λίστα των προβληματικών Δημόσιων Οργανισμών που αποφασίσθηκε να συμπτυχθούν για λόγους οικονομίας.

Αντίθετα, όπως θα έπρεπε να είναι προφανές σε κάθε Υπεύθυνο που πραγματικά ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα, η αναδιάταξη των ερευνητικών δυνάμεων της χώρας απαιτεί την διάθεση ιδιαίτερα υψηλών κονδυλίων. Σε ό,τι αφορά το ΙΒΕΒ, επισημαίνουμε τα εξής: είναι προφανές ότι η πρόταση διάλυσής του δεν έχει την οποιαδήποτε επιστημονική βάση, αφού το Ινστιτούτο μας συγκεντρώνει ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία θα έπρεπε να συνιστούν λόγο να αποτελέσει ουσιαστική συνιστώσα στο οικοδόμημα της έρευνας στη πατρίδα μας, όπως:

-Διεθνή φήμη (π.χ αφιέρωμα του NATURE 485/ 9 April 2009)

-Χρηματοδοτήσεις ύψους 11.690.514 (Ευρώ!) από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία πενταετία.

-175 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά τη τελευταία πενταετία.

-Επιτυχή αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων τη τελευταία πενταετία (δημιουργία 2 εταιρειών spin off, εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων από 2 ελληνικές εταιρείες, παροχή υπηρεσιών έρευνας προς εταιρείες).

Σήμερα έχει 62 ερευνητές, εκ των οποίων οι 45 είναι νέοι ερευνητές που υποστηρίζονται οικονομικά από ίδιους πόρους μέσω Ερευνητικών Προγραμμάτων. Και το σημαντικότερο:

Λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κατά την τελευταία αξιολόγηση του Ερευνητικού Ιστού το ΙΒΕΒ απέσπασε ΑΡΙΣΤΕΙΑ και επιβραβεύθηκε από την ΓΓΕΤ με επιχορήγηση ύψους 885 106 ευρώ.

Παραμένουν για εμάς αναπάντητα τα παρακάτω σημαντικά ερωτήματα:

ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ, ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΙΒΕΒ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ;
ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΓΕΤ; ΜΗΠΩΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ;


ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ; ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ;


Οι Ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης