Από τη Μαριάννα Λαγουμίδη, Παιδαγωγό, Εξειδικευμένη στη Δυσλεξία
mlag15@otenet.gr

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει ξανά. Καινούρια αρχή για τους παλιούς μαθητές, άγνωστη αρχή για τα πρωτάκια. Γονείς και παιδιά θέλουν να τα καταφέρουν, να είναι οι καλύτεροι μαθητές. Γι’ αυτό αρχίζουν με πολύ άγχος. Τυχερός είναι αυτός ο γονιός που συμφωνεί με το παιδί του, για τους βασικούς κανόνες της καλής απόδοσης στα μαθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γονείς, μπορείτε εύκολα να ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες, για την διαχείριση της οικογένειας με παιδί-μαθητή. Το παιδί σας θα ζει ως ευτυχισμένος μαθητής.

1. Βοηθήστε το παιδί να αντιληφθεί ότι κάθε νέα γνώση είναι εφόδιο για τη ζωή του. Με συγκεκριμένα παραδείγματα και συγκρίσεις, δώστε στο παιδί να καταλάβει πόσο πλεονεκτικοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν αυτά που εκείνο θα μάθει. Έτσι θα έχει εμπιστοσύνη σε κάθε νέο μάθημα.
2. Μάθετε το παιδί να αντιμετωπίζει τη σχολική ζωή με υπευθυνότητα. Το σχολείο είναι σοβαρή δουλειά και οφείλει να καταφέρει το καλύτερο δυνατό, αφού προσπαθήσει αρκετά.
3. Καθιερώστε τακτικές ώρες μελέτης. Η μελέτη θα γίνεται καθημερινά, ξεκινώντας την ίδια ώρα. Τα διαλείμματα θα γίνονται την ίδια ώρα. Το παιδί θα ακολουθεί στη μελέτη ένα πρόγραμμα ρουτίνας.
4. Οργανώστε μαζί το κάθε τι σχετικό με το σχολειό. Επαινέστε το παιδί για κάθε προσπάθεια ή διορθώστε το. Τον χώρο μελέτης, το γραφείο, την καρέκλα, την τσάντα, την κασετίνα, τα βασικά ντοσιέ, τα τετράδια θα οργανωθούν βασικά από το παιδί-μαθητή –όμως είναι απαραίτητη η παρουσία ή παρέμβαση τού γονιού.
5. Προσοχή στο βάρος της τσάντας. Το περιεχόμενο της τσάντας δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού. Αν υπερβαλινει, συνεργαστείτε με το δάσκαλο, προκειμένου κάποια βιβλία να παραμένουν στο σχολείο.
6. Να είστε πάντα ¨εκεί¨ -με φυσική ή όχι παρουσία. Βεβαιώστε το παιδί ότι όποτε σας χρειαστεί μπορείτε να το ακούσετε.
7. Γνωρίστε, συνεργαστείτε και ενημερώστε το δάσκαλο, για τον ψυχολόγο ή το λογοθεραπευτή του παιδιού σας.
8. Μην επιτρέπετε το παιδί να σας χειραγωγεί. Οι διαφωνίες των γονιών ή γονιών-εκπαιδευτικού, κρίνεται σκόπιμο να λύνονται χωρίς την παρουσία τού παιδιού.
9. Ελέγξτε την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η ενημέρωση και ο έλεγχος είναι απαραίτητα.
10. Ρεαλισμός: ο καλύτερος τρόπος αξιολόγησης. Αξιολογήστε το παιδί σας ρεαλιστικά και μην ντρέπεστε για τις αδυναμίες του –ρωτήστε τον ειδικό πώς μπορούν να λιγοστέψουν.
11. Εμπλουτίστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού με εξωσχολικές δραστηριότητες. Δοκιμάζοντας, αναπτύσσει την ταυτότητά του, επιβεβαιώνεται, κοινωνικοποιείται, αποκτά αυτοεκτίμηση.
Περισσότερο από αυτές τις οδηγίες και την καθοδήγηση για τη νέα σχολική χρονιά, ας ξέρουμε ότι ΑΓΑΠΗ, αγάπη, ΑΓΑΠΗ και σωστό νιάσιμο έχουν ανάγκη τα παιδιά μας – να το νοιώθουν με κάθε τους αίσθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης