Το μήνυμα από τις συζητήσεις της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την κρίση στην Συρία είναι ότι ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει, υπογράμμισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάθριν Άστον και η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή.

Η κ. Άστον τόνισε ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Συρία είναι ύψιστης προτεραιότητας και ανέφερε ότι έχει εγκριθεί ποσό βοήθειας 50 εκ. ευρώ. Επίσης, ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει τον ειδικό αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου κ. Μπραχίμι, τον οποίο θα συναντήσει στην Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να προχωρήσει για επίλυση της κρίσης στην Συρία».

Ο κ. Μπραχίμι, δήλωσε, ότι «πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση, ώστε να τερματιστεί η βία». Η κ. Άστον ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα συνεργαστεί με τους εξεγερθέντες στην Συρία και τόνισε ότι ο Συριακός λαός «πρέπει να πάρει την μοίρα του στα χέρια του». Το μήνυμα», πρόσθεσε, «είναι σαφές η Συρία ανήκει στο λαό της».

Η κ. Άστον σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους πρόσφυγες, που καταφεύγουν στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να βοηθηθούν και οι γείτονες της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυρίες Άστον και Μαρκουλλή δήλωσαν ότι μπορούν να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στην Συρία με την κ. Άστον να προσθέτει ότι “θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της επιβολής των κυρώσεων”.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας είπε ότι στην άτυπη σύνοδο τέθηκε και το θέμα του Ιράν και ότι υπήρξαν απόψεις για επιβολή και άλλων κυρώσεων. Σχετικά με το Ιράν ανέφερε ότι «κάνουμε έκκληση να προχωρήσει σε συζήτηση μαζί μας» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα».

Στην άτυπη σύνοδο συζητήθηκαν και τα θέματα των υδάτινων πόρων και της εκπαίδευσης. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα του νερού και της εκπαίδευσης ως οριζόντια ζητήματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Η κ. Άστον επισήμανε την ανάγκη στήριξης τρίτων χωρών που βρίσκονται σε μεταβατική φάση και το δικαίωμα των κοριτσιών στην παιδεία σε ολόκληρη την υφήλιο.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης