Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρεπουμπλικανός διεκδικητής της προεδρίας, Μιτ Ρόμνεϊ, άρχισαν σήμερα ένα σπριντ δύο μηνών έως τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, μερικές ώρες αφού ο Ομπάμα έκλεισε το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος με μια έκκληση για περισσότερο χρόνο και υπομονή, για να ολοκληρώσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος με την ομιλία του Ομπάμα επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί σε ένα μεγάλο υπαίθριο στάδιο 74.000 θέσεων, όμως η απειλή καταιγίδας έκανε τους διοργανωτές να μεταφέρουν την εκδήλωση σε μια πολύ μικρότερη κλειστή αίθουσα, την Time Warner Cable Arena, ένα γήπεδο μπάσκετ 20.000 θέσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν έξω πολλοί που είχαν εισιτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ομιλία του Ομπάμα άρχισε η τελευταία φάση της μάχης για τον Λευκό Οίκο.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι θα επαναλάβουν σήμερα την προεκλογική εκστρατεία. Ο Ομπάμα πρόκειται να αναχωρήσει μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το Νιου Χαμσάιρ και την Αϊόβα, δύο σημαντικές πολιτείες στις οποίες ο Ρόμνεϊ έχει προγραμματίσει να μεταβεί την ίδια ημέρα.

Με την ανεργία να παραμένει σ’ ένα επίμονα υψηλό 8,3% σε εθνικό επίπεδο, ακόμη και μια ελαφρά αλλαγή θα μπορούσε να ενισχύσει τα οικονομικά επιχειρήματα είτε του Ρόμνεϊ είτε του Ομπάμα, σε μια εκστρατεία στην οποία κυριαρχεί η συζήτηση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια αύξηση της ανεργίας θα δώσει ώθηση στον Ρόμνεϊ, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αυξήσει την απασχόληση και πως ο Ομπάμα δεν είναι ικανός να το κάνει.

Μια μείωση της ανεργίας, όμως, θα ενίσχυε τη θέση του Ομπάμα πως η πολιτική του για την αύξηση της απασχόλησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω κι αν χρειάστηκε περισσότερος χρόνος απ’ ό,τι αναμενόταν για να γίνει φανερό το αποτέλεσμα.

Το στρατόπεδο του Ρόμνεϊ ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει σήμερα 15 νέα τηλεοπτικά σποτ για την οικονομία με τίτλο «Ένα Καλύτερο Μέλλον» σε οκτώ Πολιτείες –το Κολοράντο, τη Φλόριντα, την Αϊόβα, τη Νεβάδα, το Νιου Χαμσάιρ, τη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και τη Βιρτζίνια.

Το επόμενο μεγάλο γεγονός στο πολιτικό ημερολόγιο είναι το πρώτο από τα τρία προεδρικά ντιμπέιτ, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στο Ντένβερ. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία Πολ Ράιαν θα συναντηθούν επίσης σε ένα ντιμπέιτ στις 11 Οκτωβρίου, στο Ντάνβιλ του Κεντάκι.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης