Η έξαρση του νέου ιού της γρίπης Α (Η1Ν1) σε βαθμό πανδημίας έχει προκαλέσει την αναστάτωση των πολιτών σε όλον τον κόσμο και την πλήρη εγρήγορση των υγειονομικών και προληπτικών μηχανισμών της κάθε χώρας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα στάδια από τα οποία πέρασε ο ιός, αναγκάζοντας τελικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χαρακτηρίσει την παρούσα φάση της νέας γρίπης ως πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φάση 1: Δεν καταγράφονται μολύνσεις σε ανθρώπους, οι οποίες να έχουν προκληθεί από ιούς που κυκλοφορούν στα ζώα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Φάση 2: Ιός ζώων μολύνει ανθρώπους και αποτελεί απειλή για πανδημία.

 

 

 

 

Φάση 3: Ο ιός προκαλεί σποραδικές μολύνσεις σε ανθρώπους, αλλά δεν καταγράφεται σημαντική μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

 

 

Φάση 4: Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και καταγράφονται εξάρσεις σε τοπικό επίπεδο.

 

 

 

 

Φάση 5: Μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τουλάχιστον δύο χώρες. Ισχυρές ενδείξεις για επικείμενη πανδημία.

 

 

 

Φάση 6: Ο ιός εξαπλώνεται από τη μία χώρα στην άλλη και από τη μία περιοχή του πλανήτη σε άλλη. Κατάσταση πανδημίας.

 

 

 

Έτοιμο το εμβόλιο

Την πρώτη παρτίδα κατά του ιού της νέας γρίπης παρήγαγε ήδη η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, η οποία θα ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές τον Ιούλιο και έως το φθινόπωρο υπολογίζεται ότι θα διαθέσει στην αγορά το εμβόλιο.

Η παραγωγή μέσω καλλιέργειας των κυττάρων είναι πιο γρήγορη και έτσι επέτρεψε την παραγωγή της πρώτης παρτίδας των εμβολίων πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει η φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία, περισσότερες από 30 κυβερνήσεις της έχουν ζητήσει να τις προμηθεύσει τα συστατικά του εμβολίου εναντίον της νέας γρίπης.

Η Novartis έχει ήδη λάβει από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ 289 εκατομμύρια δολάρια για τις κλινικές δοκιμές και την παραγωγή του εμβολίου.

Στο έκτο και τελευταίο επίπεδο συναγερμού πανδημίας

Σε κατάσταση πανδημίας από τη νέα γρίπη Α βρίσκεται πλέον ο πλανήτης, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε την αύξηση του επιπέδου συναγερμού πανδημίας στο έκτο και τελευταίο επίπεδο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, τα τελευταία 41 χρόνια, που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα.

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 1968 και τη γρίπη του Χονγκ Κονγκ, που κόστισε τη ζωή σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η νέα γρίπη εξαπλώνεται πλέον σε τουλάχιστον δύο περιοχές του πλανήτη με αυξητικές τάσεις κρουσμάτων.

Η εξάπλωση του ιού πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή σε Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Ιαπωνία και Χιλή, ενώ συνολικά καταγράφονται κρούσματα σε 74 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Επισήμως, τα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται στα 28.000 και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη νέα γρίπη στους 141.

  Θάνατοι από τη νέα γρίπη Α   Επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ένας από τους παράγοντες που οδήγησε τον ΠΟΥ στη συγκεκριμένη απόφαση είναι η ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων για την εποχή στο νότιο ημισφαίριο.

Οι υγειονομικές Αρχές των χωρών ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικές, λέγοντας ότι η τελευταία εξέλιξη δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα η νέα γρίπη, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει έναυσμα για την επαγρύπνηση των προληπτικών και διαγνωστικών μηχανισμών κάθε χώρας.

Μ. Βρετανία η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη

Σημαντική αύξηση παρουσίασε τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου ιού της γρίπης Α (Η1Ν1) στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, Andy Burnham.

Μέχρι στιγμής σε 909 ανθρώπους διαγνώστηκε η ασθένεια, ύστερα από μια καθημερινή αύξηση τις τελευταίες ημέρες κατά 50 με 100.

Ο Burnham δήλωσε: “Η αύξηση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη και είναι σύμφωνη με αυτό που γνωρίζουμε από παρόμοιες περιπτώσεις πανδημίας. Οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά μιας γρίπης δε θα πρέπει να πανικοβάλλονται, αλλά να παραμένουν στα σπίτια τους και να έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες υγείας”.

Την ίδια στιγμή στα 46 αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών στο ιαπωνικό σχολείο του Düsseldorf που έχουν μολυνθεί από τον ιό H1N1 της νέας γρίπης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η δημοτική αρχή της πόλης της δυτικής Γερμανίας.

Το σχολείο έκλεισε την περασμένη Τρίτη και τα παιδιά που έχουν νοσήσει βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους. Προηγούμενος απολογισμός χθες Πέμπτη έκανε λόγο για 30 κρούσματα στο συγκεκριμένο αυτό σχολείο.

Τελικά, το σχολείο, όπου φοιτούν περίπου 560 μαθητές, θα παραμείνει κλειστό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το Μαρόκο ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της γρίπης στο έδαφός του. Πρόκειται για μία 18χρονη, η οποία επέστρεψε από τον Καναδά και η κατάστασή της κρίνεται σταθερή.

Στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό της πανδημίας, που αυτή τη στιγμή αριθμεί 29.669 κρούσματα σε 74 χώρες και 145 θανάτους.

Τουλάχιστον για ένα ή δύο χρόνια θα “κυκλοφορεί” ο ιός της νέας γρίπης

Την άποψη του ότι ιός Η1Ν1 που προκαλεί τη νέα γρίπη Α θα κυκλοφορήσει στον κόσμο για περίπου ένα ή δύο χρόνια εξέφρασε σήμερα ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΠΟΥ, Δρ. Keiji Fukuda.

“Ο ιός Η1Ν1 θα κυκλοφορήσει στον κόσμο για περίπου ένα ή δύο χρόνια και θα μολύνει τους ανθρώπους στο επίπεδο της πανδημίας”, εξήγησε ο Κέιτζι Φουκούντα σε συνέντευξη Τύπου.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξέδωσε ο ΠΟΥ

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση που έκανε η πρόεδρος του ΠΟΥ, Margaret Chan, για αύξηση στο ανώτατο επίπεδο του συναγερμού για πανδημία για την γρίπη Α, ανακοινώθηκε συνιστώμενη δέσμη μέτρων για να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό.

– Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη Α, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως π.χ. να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

– Όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξής του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντίστασής του στα φάρμακα.

– Σε ατομικό επίπεδο, ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα. 

– Οι Αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση. 

– Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούνται από το κλείσιμο των σχολείων και την προσαρμογή των ωρών εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται. 

– Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη. 

– Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

– Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

– Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη Α, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία “επικείμενη πανδημία” και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην απόφαση του ΠΟΥ για κατάσταση πανδημίας

Πριν λίγες μέρες, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι βρισκόμαστε πλέον “πολύ κοντά” στην πρώτη πανδημία γρίπης του αιώνα μας και ότι πραγματοποιεί ήδη ενέργειες για την προετοιμασία των χωρών ενόψει του ενδεχομένου αυτού.

Σήμερα δε, εκπρόσωποι του οργανισμού ήρθαν σε επαφή με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη γρίπη, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν “αδιάσειστες” επιστημονικές αποδείξεις για την εξάπλωση του ιού σε τοπικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα οι αρχές του Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να κλείσουν από αύριο Παρασκευή και για δύο εβδομάδες όλα τα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, μετά τη μόλυνση δώδεκα μαθητών από τον ιό Η1Ν1.

Παράλληλα, σχολείο στην Μπανγκόκ έκλεισε ορισμένες τάξεις του, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος ανάμεσα σε μαθητές. Πρόκειται για έναν 11χρονο μαθητή, που βρέθηκε θετικός στον ιό της νέας γρίπης. Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης έθεσαν σε καραντίνα άλλους 13 μαθητές ιδιωτικού σχολείου, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου.

Στη Γερμανία, οι αρχές επιβεβαίωσαν 30 κρούσματα του ιού της γρίπης Α σε ιαπωνικό σχολείο της πόλης Ντίσελντορφ στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Το σχολείο θα μείνει κλειστό έως την επόμενη εβδομάδα και τα παιδιά που μολύνθηκαν, τα δύο από τα οποία είναι σε σοβαρή κατάσταση, βρίσκονται τώρα σε καραντίνα.

(Πρώτη καταχώρηση: 11 Ιουνίου 2009, 09:36)
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης