Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Σε συνθήκες οι οποίες παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα και όχι ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος, «πληγωμένο» οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά από την έξαρση της διαφθοράς και διαπλοκής την οποία φέρεται να επιθυμεί να καταπολεμήσει, εργάζονται οι δικαστικοί λειτουργοί και οι εισαγγελείς που απασχολούνται με τις πλέον σημαντικές υποθέσεις του δημοσίου συμφέροντος.
Η κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά τόσο οι λειτουργοί της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που ασχολούνται με πράξεις διαφθοράς κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων, καθώς οι συνάδελφοί τους, του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, απέχει παρασάγγας από τον τρόπο λειτουργίας των εισαγγελικών γραφείων στις υπόλοιπες, προηγμένες, ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ελλάδα, τη χώρα που φρόντισε να αναθέσει σε έναν μόλις δικαστικό λειτουργό να φέρει σε πέρας το πολυπλόκαμο σκάνδαλο της Siemens για να ακολουθήσουν τα γνωστά και χιλιογραμμένα αποτελέσματα, οι «κυνηγοί» του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς καλούνται να περατώσουν ιδιαίτερα επίπονες (από κάθε άποψη) δικογραφίες, έχοντας να αντιμετωπίσουν (πέρα όλων των άλλων… δυσκολιών) την ελλιπέστατη υλικοτεχνική υποδομή, το ανεπαρκές προσωπικό, την υποτυπώδη γραμματειακή υποστήριξη, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να πηγαινοφέρνουν στο γραφείο τους τους προσωπικούς, φορητούς, υπολογιστές.
Όπως ομολογούν, έχουν επιφορτιστεί με ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο το οποίο καλούνται να φέρουν σε πέρας έχοντας μηδαμινή βοήθεια.
Το πρόσφατο παρελθόν
Είναι ενδεικτικό ότι τον πρώτο καιρό λειτουργίας το γραφείων των Οικονομικών Εισαγγελέων, κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, διέθετε μόνο… τραπέζια και καρέκλες στις οποίες στοιβάζονταν οι ογκώδεις φάκελοι των δικογραφιών, ενώ λειτουργούσε χωρίς φαξ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και –φυσικά- σύνδεση στο Ίντερνετ.
Μάλιστα, οι δύο εισαγγελείς, αν και ήταν επιφορτισμένοι με πολλές υποθέσεις σοβαρότατου αντικειμένου που βρίσκονται σε εξέλιξη, εν τούτοις δεν είχαν ούτε μία γραμματέα για να καταγράφει τις καταθέσεις των μαρτύρων, αναγκαζόμενοι να αναθέτουν το συγκεκριμένο ρόλο στους αντεισαγγελείς που είχαν αναλάβει να τους συνεπικουρούν στο –δύσκολο- έργο τους.
Αυτός ήταν (άλλωστε) ένας από τους λόγους που οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί παραιτήθηκαν –αιφνιδίως- τον Δεκέμβριο του 2012 κάνοντας λόγο για «παρεμβάσεις στο έργο τους», καθώς, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι θεώρησαν εντελώς προσχηματική τη δημιουργία ενός τμήματος που θα ασχοληθεί με το οικονομικό έγκλημα χωρίς όμως να προϋπάρξει η στοιχειώδης στελέχωσή του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει του Νόμου 2523/1997 που αφορά τη θέσπιση του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα, προβλεπόταν η στελέχωση του συγκεκριμένου, νευραλγικού, τμήματος με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, η οποία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός…
Και αν οι συνθήκες εργασίας των εισαγγελέων που ασχολούνται με το Οικονομικό Έγκλημα, βελτιώθηκε, υποτυπωδώς, μετά και από τον σάλο που ξέσπασε με το θρίλερ της παραίτησης, η κατάσταση που επικρατεί στα γραφεία της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, παραπέμπει σε εικόνες τριτοκοσμικής χώρας.
Το παρόν
Στο κτήριο 16 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, οκτώ εισαγγελείς, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης, κυρίας Ελένης Ράϊκου, ασχολούνται με τα αποκαλούμενα σκάνδαλα του «λευκού περιλαίμιου». Πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκες υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων όπως εκείνες των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής, των στημένων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου, της ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ του Παύλου Ψωμιάδη, του Άκη Τσοχατζόπουλου, και των υποθέσεων των υποβρυχίων και των υπόλοιπων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σε διάστημα περίπου 20 μηνών η σκληρή –όπως αποκαλείται- «ομάδα» της Ευελπίδων αποτελούμενη από τους Ευγενία Κυβέλου (προϊσταμένη του Τμήματος), Ελένη Σίσκου, Πόπη Παπανδρέου, Αντώνη Ελευθεριάνο, Αριστείδη Κορέα, Ιωάννη Δραγάτση, Χαράλαμπο Μαστοραντωνάκη και Σωτήρη Μπουγιούκο, κατόρθωσαν να διεκπεραιώσουν 13+1 δικογραφίες, οι περισσότερες εκ των οποίων προκάλεσαν αίσθηση στην κοινή γνώμη καθώς είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να καταλήξουν στη φυλακή πρόσωπα τα οποία –μέχρι τότε- διακατέχονταν από μια ιδιότυπη… ασυλία.
Εντούτοις, μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο τμήμα της εισαγγελίας είναι εντελώς «γυμνό» από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και γραμματειακής υποστήριξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάθεση των οκτώ εισαγγελέων βρίσκεται μόλις ένας γραμματέας ο οποίος οφείλει να είναι παρών κατά τη διάρκεια της λήψης των μαρτυρικών καταθέσεων στο πλαίσιο των ποινικών προκαταρκτικών εξετάσεων που είναι ανοιχτές.
Πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις επισημαίνουν ότι «τις περισσότερες φορές οι εισαγγελείς αναγκάζονται να λαμβάνουν τις μαρτυρικές καταθέσεις δυο-δυο προκειμένου να αναπληρώσουν την έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης».
«Ο ένας λαμβάνει την κατάθεση και ο άλλος καταγράφει», αναφέρουν.
Είναι ενδεικτικό ότι ένεκα της οικονομικής κρίσης (;) ή της περίεργης απροθυμίας(;) να στελεχωθεί επαρκώς το συγκεκριμένο τμήμα το οποίο καλείται να φέρει σε πέρας τα πλέον σοβαρά σκάνδαλα, κατά τη διάρκεια προηγούμενων δικαστικών ετών είχε παρατηρηθεί και πρόβλημα με την διανομή του τύπου, καθώς είχε θεωρηθεί περιττό έξοδο να αποστέλλεται το σώμα των εφημερίδων προκειμένου οι εισαγγελείς να ενημερώνονται με τις τρέχουσες εξελίξεις της επικαιρότητας.
Ακόμη και σήμερα όμως, παρατηρείται πρωτοφανής έλλειψη σε ό, τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή. Πέρα του χωροταξικού προβλήματος που ούτως ή άλλως υπάρχει στα εισαγγελικά γραφεία, είδος προς… εξαφάνιση αποτελούν και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
«Οι περισσότεροι εισαγγελείς αναγκάζονται να φέρνουν τους προσωπικούς τους, φορητούς, υπολογιστές προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Για εκείνους που διαθέτουν, έχει καλώς, για τους υπόλοιπους πολύ απλά αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει», αναφέρουν κύκλοι της εισαγγελίας και προσθέτουν: «Όλο αυτό το σκηνικό δυσχεραίνει το έργο τους και προστίθεται στην έλλειψη στελέχωσης της υπηρεσίας τους».
Οι καταγγελίες που ξεχάστηκαν
Στην τριτοκοσμική κατάσταση την οποία αναγκάζονται να βιώνουν οι εισαγγελείς-«κυνηγοί» της διαπλοκής και της διαφθοράς έρχεται να προστεθεί και μια, επιπλέον, «ανοιχτή» πληγή που αφορά τις υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζονται και ακούει στο όνομα ΣΔΟΕ.
Η αποψίλωση των νευραλγικών υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης και κυρίως της «ναυαρχίδας» του Σώματος, δηλαδή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων, είχε καταγγελθεί τόσο από τον πρώην επικεφαλής της, κ. Κώστα Παπαγεωργίου, αλλά και από τον κ. Ιωάννη Διώτη ο οποίος πρόσφατα αποπέφθηκε από τη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ και αντικαταστάθηκε από τον κ. Στέλιο Στασινόπουλο.