Νικόλας Αρώνης
Bel Ami (2012)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Επικίνδυνο Πάθος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρίσι, 1890: Ο Τζορτζ Ντιρόι (Ρόμπερτ Πάτινσον) τριγυρνάει από κακόφημους δρόμους σε σαλόνια της υψηλής κοινωνίας χρησιμοποιώντας τις σαγηνευτικές του ικανότητες για να αναρριχηθεί από την φτώχεια στα πλούτη, για να αφήσει την αγκαλιά μιας πόρνης και να καταλήξει σε όμορφες, παθιασμένες και πλούσιες γυναίκες… Και όλα αυτά σε ένα κόσμο όπου η πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης αποκτούν επιρροή, το σεξ είναι δύναμη και η φήμη γίνεται εμμονή. Μία ερωτικά φορτισμένη ιστορία φιλοδοξίας, εξουσίας και σαγήνης.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤOYN: ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΑΤΙΝΣΟΝ, ΟΥΜΑ ΘΕΡΜΑΝ, ΚΡΙΣΤΙΝ ΣΚΟΤ ΤΟΜΑΣ, ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΡΙΤΣΙ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΤΕΚΛΑΝ ΝΤΟΝΕΛΑΝ, ΝΙΚ ΟΡΜΕΡΟΝΤ
ΣENAPIO: ΡΕΪΤΣΕΛ ΜΠΕΝΕΤ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΑΣΟΛΙΝΙ, ΣΑΪΜΟΝ ΦΟΥΛΕΡ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Madagascar 3: Europe`s Most Wanted (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης
Ένα από τα πιο πετυχημένα franchise της DreamWorks επιστρέφει, και σε 3D, για μια ακόμα ξεκαρδιστική περιπέτεια, έχοντας αυτήν τη φορά την υπογραφή και του Νόα Μπάουμπαχ (Ο Απίθανος Κύριος Φοξ) στο σενάριο.

Η γνωστή και μη εξαιρετέα παλιοπαρέα του Ζωολογικού Κήπου, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, αγωνίζεται και σε αυτήν την ταινία, προκειμένου να φτάσει… (πού αλλού;) στη Νέα Υόρκη!!! Ο Άλεξ το λιοντάρι, ο Μάρτι η ζέβρα, ο Μέλμαν η καμηλοπάρδαλη και η Γκλόρια ο ιπποπόταμος ακόμα προσπαθούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και φυσικά, από την τρίτη αυτή απόπειρά τους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα λεμούρια, ο Βασιλιάς Τζούλιαν, ο Μορίς και οι ανεκδιήγητοι, αλλά τρισχαριτωμένοι, τζέιμς μποντικού ύφους Πιγκουίνοι!!!

Έτσι, όλοι μαζί ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη, έχοντας βρει και την τέλεια κάλυψη,: ένα τσίρκο σε περιοδεία το οποίο, μάλιστα, οι φίλοι μας φτιάχνουν στα μέτρα τους, δηλαδή σε στιλ Μαδαγασκάρης! Στο κατόπι τους βρίσκεται η δαιμόνια αστυνομικός Σαντέλ Ντι Μπουά που τους καταδιώκει, ελπίζοντας να εμπλουτίσει τη συλλογή της και με ένα κεφάλι λιονταριού!

Aκούγονται

Μπεν Στίλερ, Κρις Ροκ, Ντέιβιντ Σουίμερ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, Σάσα Μπάρον Κοέν, Άντι Ρίχτερ, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Τζέσικα Τσαστέιν, Μάρτιν Σορτ, Μπράιαν Κράνστον

Σκηνοθεσία

Τομ ΜακΓκαρθ, Έρικ Ντάρνελ, Κόνραντ Βέρνον

Συντελεστές ελληνικής μεταγλώττισης

Σκηνοθεσία/Προσαρμογή: ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ
Μετάφραση: ΚΑΤΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Άλεξ ΣΠΥΡΟΣ ΖΟΥΠΑΝΟΣ
Μάρτι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ
Μέλμαν/Ρίκο ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ
Γκλόρια ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΡΓΚΙΣ
Βασιλιάς Τζούλιαν ΘΑΝΟΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ
Μορίς ΦΩΤΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
Σκίπερ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ
Μορτ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Κοβάλσκι ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΑΛΑΤΗΣ
Στρατιώτης ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ
Ντι Μπουά ΛΙΛΑ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Μέισον ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΕΒΑΪΚΑΣ
Βιτάλι ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΣ
Στέφανο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Τζία ΥΡΩ ΜΠΕΖΟΥ

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΛΙΟΣ, ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.
Τραγουδούν: ΘΑΝΟΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΖΟΥΠΑΝΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΡΓΚΙΣ, ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.youtube.com/watch?v=Ktqlo96z4Uo

A Few Best Men (2011)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Οι Κουμπάροι και το Κριάρι

Όταν ο Ντέιβιντ ταξιδεύει στην Αυστραλία για να παντρευτεί την αγαπημένη του, οι τρεις κουμπάροι του θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε η «εμπειρία» να του μείνει αξέχαστη. Απρόοπτα, χάος και κλασσικές πλάκες θα φέρουν αυτόν και την οικογένεια της αγαπημένης του στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης.
Σκηνοθεσία: Στέφαν Έλιοτ
Πρωταγωνιστούν: Κρις Μάρσαλ , Κέβιν Μπίσοπ , Λόρα Μπρεντ , Ξαβιέ Σάμιουελ , Τιμ Ντραξλ , Ολίβια Νιούτον

Shadow Dancer (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Χορός των Κατασκόπων
Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, που διαδραματίζεται με φόντο τον άγριο πόλεμο που διεξαγόταν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Colette McVeigh (στον ρόλο η Andrea Riseborough), είναι μια μητέρα μόνη, που ζει στο Μπέλφαστ με τη μητέρα και τα αδέρφια της, σκληροπυρηνικά μέλη του IRA. Όταν θα συλληφθεί για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Λονδίνο, ένας αξιωματικός της MI5 (τον υποδύεται ο Clive Owen), θα της δώσει μια επιλογή: να χάσει τα πάντα και να καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκιση, ή να λειτουργήσει ως κατάσκοπος για εκείνους. Με τη ζωή του γιου της στα χέρια της, επιλέγει να επιστρέψει στην οικογένεια της, αλλά θα δημιουργήσει υποψίες, όταν μια μυστική επιχείρηση του αδερφού της θα πέσει σε ενέδρα, και θα βάλει την ίδια και όλη την οικογένεια της σε εξαιρετικό κίνδυνο.
Ο σεναριογράφος της ταινίας και συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίζεται η ταινία, Tom Bradby δηλώνει: “Το βιβλίο για μένα ήταν μια ευκαιρία να ενημερώσω το κοινό για όλες τις οπτικές του θέματος, που δε μπορούσαν να χωρέσουν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Έφτιαξα την ιστορία με σκοπό να δείξω τι συνέβαινε πραγματικά και την αληθινή ένταση που βρισκόταν η καρδιά της κατάστασης. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα στην ιστορία ήταν η σχέση του αξιωματικού και της κατασκόπου- εκείνος προσπαθεί απεγνωσμένα να την κρατήσει ζωντανή, κι εκείνη δε θα σταματήσει πουθενά για να κρατήσει ζωντανό το γιο της. Σε κάποιο σημείο, ο ένας για τον άλλον είναι το μόνο σημείο που τους συνδέει με την πραγματικότητα. Θεώρησα ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για να στηρίξει ένα μυθιστόρημα, κι έπειτα μια ταινία».

The Last Wave (1977)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Τελευταίο Κύμα
Γνωστό επίσης ως: Black Rain
Μία θυελλώδη νύχτα στο Σύδνεϋ, ένας νεαρός ιθαγενής δολοφονείται κατά τη διάρκεια ενός καυγά σε κάποιο μπαρ. Πέντε Αβοριγίνες, συμπολίτες του νεαρού κατηγορούνται για το φόνο και ο δικηγόρος David Burton (Richard Chamberlain), αναλαμβάνει την υπεράσπισή τους στο δικαστήριο. Ο Burton υποπτεύεται πως ο φόνος σχετίζεται με φυλετική τελετουργία και τιμωρία του νεκρού από τους ομοϊδεάτες του. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν συμμερίζεται, μιας και οι ιθαγενείς της πόλης δεν ανήκουν σε φυλές, ενώ ακόμη και οι κατηγορούμενοι αρνούνται το γεγονός με πείσμα. Παρόλα αυτά, ο Burton νιώθει πως βρίσκεται κοντά στη λύση του μυστηρίου, αίσθηση που ενισχύεται από περίεργα όνειρα με πλημμύρες, όνειρα που υποδηλώνουν έναν συσχετισμό μεταξύ των καιρικών συνθηκών και του φόνου. Οι ιθαγενείς πιστεύουν στα όνειρα και οι κατηγορούμενοι βλέπουν τον Burton να πλησιάζει στην αποκάλυψη του μυστικού τους, ενός αρχαίου οιωνού τεραστίων και ολέθριων καταστροφών.
Ο Αυστραλός Peter Weir, σκηνοθέτης ταινιών όπως: «Truman Show», «Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου», «The Way Back» και της κλασικής πλέον ταινίας «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», ίσως στο απόγειο της καριέρας του, προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία, οπτικοποιώντας την διαμάχη μεταξύ του μυστικισμού και του ορθολογισμού του Δυτικού Κόσμου. Όνειρο και πραγματικότητα χωρίζονται από λεπτά όρια, που δύσκολα διακρίνει ο ανθρώπινος νους. Μία ταινία όπου η κλιμάκωση εντείνεται από τα βλέμματα, τους ήχους, την ίδια τη φύση που παίζει το δικό της ρόλο και παρασύρει τον θεατή σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που είναι αδύνατο να ξεχάσει.
“( To τελευταίο κύμα ) …μια ταινία συγκινητική, αιφνιδιαστική, μια ταινία που σε σοκάρει. Εντυπωσιακή η σκηνοθετική ικανότητα του Weir να βρει το παράξενο, το μυστηριώδες στο χωροχρόνο. Θα μπορούσε να ευχαριστήσει ακόμη και τον Hitchcock”.

Vincent Canby, The New York Times

The Shop Around the Corner (1940)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ερωτική Φωλιά
Γνωστό επίσης ως: Το Μαγαζί της Γωνιάς

Στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στο κατάστημα με είδη δώρων που ανήκει στον Ούγκο Μάτουσεκ, εργάζεται ο εργένης Αλφρέντ Κράλικ, ο οποίος θεωρείται πολύ καλός και έμπειρος πωλητής. Κάποια μέρα έρχεται και ζητά εργασία από τον Μάτουσεκ μια κοπέλα, η Κλάρα Νόβακ. Ο Μάτουσεκ την προσλαμβάνει, αλλά αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Κράλικ, ο οποίος νιώθει αντιπάθεια για τη νέα του συνάδελφο. Στη συνέχεια η αντιπάθεια γίνεται αμοιβαία ανάμεσά τους. Παρεμπιπτόντως, ο μοναχικός Κράλικ έχει συνεχή αλληλογραφία με μια γυναίκα που έχει ερωτευτεί αλλά δεν έχει δεί ποτέ του! Έχει προγραμματίσει ένα βραδινό ραντεβού μαζί της για να γνωριστούν επιτέλους, αλλά και να της ζητήσει να παντρευτούν. Δεν το έχει πει στον Μάτουσεκ γιατί αν το μάθει θα τον απολύσει. Το βράδυ πηγαίνει στο μπάρ όπου έχουν δώσει ραντεβού (μαζί είναι και ο φίλος του, Πίροβιτς), αλλά διαπιστώνει έκπληκτος ότι η κοπέλα που περιμένει να γνωρίσει είναι η Κλάρα! Ντροπιασμένος και φοβούμενος την ανεργία, αποφασίζει να μην αποκαλύψει στην Κλάρα την ταυτότητά του. Αλλά η Κλάρα θέλει οπωσδήποτε να τον γνωρίσει γιατί και αυτή είναι ερωτευμένη μαζί του…

Ένα μικρό αριστούργημα που μιλάει με ζεστασιά όχι μόνο για τις σχέσεις εργοδότη – υπαλλήλου (με την αιώνια εκμετάλλευση) αλλά και για ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν νικώντας το αρνητικό κλίμα του κόσμου και την ανεργία.

Ένα ανθρώπινο έργο που δεν παύει να είναι διαχρονικό και αξέχαστο. Θαυμάσιο σενάριο, όμορφη σκηνοθεσία (σε μια από τις κορυφαίες στιγμές του Λιούμπιτς) και πολύ καλές ερμηνείες δίνουν πολλά – και με γενναιοδωρία – σε μια από τις πιο ανθρώπινες, όμορφες και ουσιαστικές κομεντί που μας έδωσε το σινεμά.

Το 1998, η ταινία του Λιούμπιτς διασκευάστηκε με τον τίτλο «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας», με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Τόμ Χάνκς και την Μέγκ Ράιαν.
Σκηνοθεσία: Έρνστ Λιούμπιτς.
Σενάριο: Σάμσον Ράφελσον.
Πρωταγωνιστούν: Μάργκαρετ Σάλλιβαν, Τζέιμς Στιούαρτ, Φράνκ Μόργκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης