Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το αργό στη Νέα Υόρκη καθώς οι ανησυχίες για τις συνέπειες της τροπικής καταιγίδας στον Κόλπο του Μεξικού αντισταθμίστηκαν από δημοσίευμα που κάνει λόγο απελευθέρωση των αποθεμάτων.

Ειδικότερα, οι πετρελαϊκές εταιρείες BP, Royal Dutch Shell και Apache ξεκίνησαν τη μερική εκκένωση των εγκαταστάσεων τους στον Κόλπο του καθώς σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις η τροπική καταιγίδα Isaac θα κινηθεί προς την περιοχή. Η καταιγίδα βρίσκεται στην Αϊτή κατευθυνόμενη προς την Κούβα και το σαββατοκύριακο αναμένεται να φτάσει στον κόλπο έχοντας μετατραπεί σε τυφώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Petroleum Economist σε δημοσίευμά του αναφέρει πως οι καταναλώτριες χώρες εξετάζουν την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου εντός του Σεπτεμβρίου καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ήρε τις αντιρρήσεις της.

Το περιοδικό, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως η IEA, της οποίας ο επικεφαλής μέχρι την περασμένη εβδομάδα δήλωνε πως δεν υπάρχει ανάγκη έκτακτης δράσης, πλέον συμφωνεί με την ιδέα και ζητά από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε μία μονομερή ενέργεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα αποθέματα που θα απελευθερωθούν μπορεί να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. βαρέλια. Παράλληλα, σημειώνεται πως η Γαλλία και η Βρετανία στηρίζουν μία τέτοια κίνηση και πως στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσιγκτον για σχετικές συζητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε 12 σεντς στα 96,15 δολ. το βαρέλι έχοντας φτάσει έως το υψηλό των 97,17 δολ. στο άκουσμα των εξελίξεων στο κόλπο του Μεξικού.

Αντίθετα, στο ICE futures το Brent επηρεάστηκε περισσότερο από το δημοσίευμα του Petroleum Economist υποχωρώντας 1,2% στα 113,59 δολ. καθώς οι επενδυτές θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει τον τελευταίο μήνα σε σχέση με το light sweet.

Πηγή:capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης