Αν ο πατέρας σας κάπνιζε, τότε είναι πολύ πιθανό τα γονίδιά σας να έχουν υποστεί βλάβες, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο ή άλλα νοσήματα κατά τη διάρκεια της ζωής σας να είναι ενδεχομένως αυξημένες.

Αυτήν την πληροφορία μάς δίνουν τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης, η οποία ανέδειξε, για πρώτη φορά σε ανθρώπους, ότι οι άνδρες που καπνίζουν πριν από τη σύλληψη μπορεί να βλάψουν τη γενετική πληροφορία που θα κληροδοτήσουν στους απογόνους τους. Οι κληρονομούμενες αυτές αλλαγές στο DNA θα μπορούσαν ίσως να καταστήσουν το έμβρυο ευάλωτο στην εμφάνιση νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος, στη μετέπειτα ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες να διακόψουν το κάπνισμα πριν από τη σύλληψη. Ένα σπερματοζωάριο χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να αναπτυχθεί τελείως και να είναι ικανό να γονιμοποιήσει το ωάριο. Για να αποφευχθεί, λοιπόν, η βλαπτική επίδραση στο γενετικό υλικό, είναι απαραίτητο η διακοπή του καπνίσματος να γίνει αρκετό διάστημα πριν από τη σύλληψη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, λοιπόν, ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της σύλληψης μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές αλλαγές που θα κληρονομηθούν από τα παιδιά. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα λευχαιμίας, κατά την παιδική ηλικία, καθώς επίσης και άλλων νοσημάτων. Ελπίζουν, μάλιστα, αυτή η γνώση να ωθήσει τους άνδρες να σταματήσουν το κάπνισμα πριν αρχίσουν τις προσπάθειες να τεκνοποιήσουν.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βιοδείκτες DNA για να μετρήσουν τις γενετικές αλλαγές στο αίμα και το σπέρμα του πατέρα κατά το χρονικό διάστημα της σύλληψης, καθώς και αίμα από τη μητέρα και τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό. Στη μελέτη συμμετείχαν οικογένειες από δύο διαφορετικές περιοχές της Κεντρικής Αγγλίας και από ένα ελληνικό νησί. Επίσης, χορηγήθηκαν έγκυρα ερωτηματολόγια για την εκτίμηση του τρόπου ζωής των οικογενειών αυτών καθώς και για τον εντοπισμό των περιβαλλοντικών κι εργασιακών παραγόντων στους οποίους είναι εκτεθειμένες. Η συνδυαστική ανάλυση των παραπάνω δεδομένων χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση του ρόλου των διαφόρων παραγόντων έκθεσης πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της κύησης στην πρόκληση των γενετικών αλλαγών που κληρονομεί ο απόγονος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κάπνισμα βρέθηκε να είναι ένας μεταλλαξιογόγος παράγοντας που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, πριν καν γεννηθεί. Τα άλλα μέλη της οικογενείας, λοιπόν, είναι σημαντικό να υποστηρίζουν τους μελλοντικούς πατέρες στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν οριστικά την τόσο βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης