Σε απευθείας σύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών ο δημοσιογράφος της zougla.gr Γιώργος Κατσούρης μεταδίδει τις τελευταίες εξελίξεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΣΤΗ ZOUGLA.GR

Στις 7:00 ακριβώς άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και την ανάδειξη των 22 εκλεγμένων εκπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η διαδικασία, που από πολλούς θεωρείται απαρχή πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, θα ολοκληρωθεί στις 7:00 το βράδυ και ταυτόχρονα θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν και τα πρώτα exit poll των μεγάλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, που εν πολλοίς θα δείξουν την προτίμηση των εκλογέων προς τα πολιτικά κόμματα.

Ήδη από χθες οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στα υπόλοιπα 26 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαν υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στα τμήματα που έχουν συσταθεί σε κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών Aρχών ή άλλων ελληνικών υπηρεσιών.

Το εκλογικό σώμα

Το εκλογικό σώμα στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 ανέρχεται σε 9.866.913 εκλογείς, έναντι 9.781.648 της προηγούμενης αναθεώρησης. Από αυτούς οι 4.727.782 είναι άνδρες και οι 5.053.866 είναι γυναίκες.

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι έχουν γεννηθεί το 1991, δηλαδή οι 18χρονοι που ενσωματώθηκαν στους καταλόγους από την Αʼ αναθεώρηση.

Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 110.562, από τους οποίους οι 56.491 άνδρες και οι 54.071 γυναίκες.

Η διαδικασία

Στην εκλογική διαδικασία δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης στα ψηφοδέλτια, αν και σε κάθε περίπτωση ψηφοδέλτιο που φέρει σταυρό δεν θα θεωρηθεί άκυρο.

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακόμη και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

Η αναγνώριση των κοινοτικών εκλογέων γίνεται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, με την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 3.3.2009 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του Yπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της διαδικτυακής πύλης «Ερμής» (www.ermis.gov.gr) που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.

Πατήστε εδώ για να δείτε που ψηφίζετε

Οι ετεροδημότες, δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και ημεδαποί ευρωπαίοι   

Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής Aρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται από αυτόν.

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας όχι μόνον οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι Έλληνες που κατοικούν ή βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κράτη – μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον υπέβαλαν σχετική αίτηση.

Η zougla.gr στα εκλογικά τμήματα

Από το πρωί, μεγάλοι και μικροί προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν. Με εξαίρεση κάποια μικρά προβλήματα, η εκλογική διαδικασία διεξάγεται κανονικά.

Η κάμερα της zougla.gr «επισκέφτηκε» εκλογικά τμήματα στο Χαλάνδρι, τον Χολαργό και την Αγία Παρασκευή, καταγράφοντας το κλίμα των ευρωεκλογών.

Όπως θα ακούσετε, στο δίλημμα «εκλογές ή παραλία;», υπάρχει και η μέση λύση…

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Παπούλιας: Σημαντική ημέρα  

Στα Γιάννενα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρώτος πολίτης της χώρας μετέβη στο 154ο εκλογικό τμήμα της παλιάς Ζωσιμαίας Σχολής, δέκα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι.

Αμέσως μετά, ο κ. Παπούλιας προέβη στην εξής δήλωση: «Είναι πολύ σημαντική μέρα. Είναι θεσμός, εξισορροποιητικός της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και πρέπει να ενισχυθεί».

Καραμανλής: «Ψηφίζουμε για μια Ελλάδα ισχυρή, σε μια ενωμένη Ευρώπη»

Στο 1ο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αναδεικνύουμε σήμερα με την ψήφο μας τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ψηφίζουμε για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ψηφίζουμε για μια Ελλάδα ισχυρή, σε μια ενωμένη Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο κοινωνική, με πιο δυνατή φωνή στα μεγάλα διεθνή ζητήματα.

Σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, η δική μας επιλογή είναι ξεκάθαρη, είναι δεδομένη, είναι σταθερή. Με σύμμαχο τον πολίτη προχωρούμε μπροστά. Εφαρμόζουμε τις πολιτικές, προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο Τόπος. Διασφαλίζουμε, δηλαδή, με υπευθυνότητα, με συγκεκριμένο έργο -όχι στα λόγια- ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες».

Παπανδρέου: «Ημέρα δύναμης του πολίτη, ημέρα νέας αρχής»

Για ημέρα δύναμης του πολίτη, ημέρα επιλογής για την Ευρώπη, και ελπίδας για νέα αρχή για την Ελλάδα που θέλουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενος από το 1717ο εκλογικό τμήμα στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφτασε στο λίγο μετά τις 11:15 στο εκλογικό τμήμα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Άντα, και συνομίλησε για λίγο με ψηφοφόρους και μέλη του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, που ήταν εκεί για να τον υποδεχτούν.

Παπαρήγα: «Είναι ευκαιρία να δοκιμάσει ο λαός τη δύναμή του»

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 487ο εκλογικό τμήμα, στο 41ο και 42ο Δημοτικό στην περιοχή του Γκύζη και στη συνέχεια δήλωσε: «Τώρα που το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξέφτισε και δεν μπορεί να προσφέρει ευημερία, ασφάλεια και πρόνοια, είναι ευκαιρία να δοκιμάσει ο λαός τη δύναμή του, δηλαδή να στοχεύσει καλά σήμερα στην κάλπη».

Τσίπρας: «Το βράδυ θα δούμε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο»

Συνοδευόμενος από νέους της παράταξής του, έφτασε στις 11.00 στο σχολικό συγκρότημα της οδού Πανόρμου 7 ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Τούτη την ώρα η δύναμη είναι στα χέρια των πολλών, που δεν είχαν δύναμη ως τώρα, στα χέρια των νέων, των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων. Ο καθένας από μας είναι… σταγόνα, όλοι μαζί, όμως, είμαστε ορμητικό ποτάμι και μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Το βράδυ θα δούμε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καρατζαφέρης: Έργα γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Στο 196ο εκλογικό τμήμα, στο σχολικό συγκρότημα της οδού Καρόλου Ντηλ, ψήφισε στις 11.30 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Αμέσως μετά ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Αναμένουμε τα αποτελέσματα της κάλπης με υπευθυνότητα, με αισιοδοξία, και θέλω να πιστεύω ότι απόψε θα νικήσει η λογική την αλαζονεία και η σωφροσύνη τους βερμπαλισμούς. Καιρός είναι να σταματήσουμε όλοι τα λόγια και να πέσουμε στα έργα γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

Παυλόπουλος: «Ψηφίζοντας σήμερα, αγωνιζόμαστε για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη και μια πιο ισχυρή Ελλάδα»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος ψήφισε στο Νέο Ψυχικό και στη συνέχεια είπε: «Η συμμετοχή στη σημερινή ψηφοφορία σημαίνει συμμετοχή σε μια Ευρώπη που γίνεται πιο δημοκρατική και συμμετοχή για μια Ελλάδα ισχυρή, μέσα σε μια Ευρώπη, η οποία βαδίζει στο μέλλον, με την προοπτική που της ανήκει.

Ας αναλογιστούμε ότι το ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπληρώνει το δημοκρατικό κενό που παρουσίαζε χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψηφίζοντας σήμερα, ότι και αν ψηφίζει κανείς, αγωνιζόμαστε για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη και μια πιο ισχυρή Ελλάδα».

Μητσοτάκης: «Όποιο και αν είναι το αριθμητικό αποτέλεσμα, αύριο το πρωί θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ» 

Στις 9:30 προσήλθε στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλέπας ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Αμέσως μετά δήλωσε: «Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές και ελπίζω και ο ελληνικός λαός να το καταλάβει, γιατί εκλέγεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που παίζει διαρκώς και μεγαλύτερο ρόλο στην εσωτερική ζωή της Ελλάδος, κάτι που ο ελληνικός λαός δεν το έχει ακόμα καταλάβει.

Ελπίζω ότι θα υπάρξει σημαντική συμμετοχή, δεν θα υπάρξει αποχή και το αποτέλεσμα βεβαίως θα δώσει και ένα πολιτικό μήνυμα. Εκείνο όμως το οποίο εγώ θέλω να τονίσω, για να είναι τελείως ξεκάθαρο, είναι ότι όποιο και αν είναι το αριθμητικό αποτέλεσμα, αύριο το πρωί θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μια ισχυρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, η οποία θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της παρούσης ώρας, που είναι σημαντικές και στα εσωτερικά και τα εξωτερικά προβλήματα. Υπάρχει χρόνος μπροστά για να εφαρμόσει η ΝΔ αυτά, τα οποία επανειλημμένα έχει διακηρύξει, και νομίζω ότι αυτό θα γίνει».

Οι έδρες των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν, με τη προϋπόθεση πως θα ξεπεράσουν το 3% των ψήφων στην επικράτεια.

(Πρώτη καταχώρηση: 07 Ιουνίου, 07:00)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης