Α΄ Φεστιβάλ Σερίφου 2012
1st Serifos Festival 2012

Έναρξη παραστάσεων: 21.00, στο Θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων, Κάτω Χώρα Σερίφου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενική είσοδος: 10 €

Πρόγραμμα

08/8 Δημήτρης Μπάσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Μπάσης, σε μια κορυφαία στιγμή της καριέρας του, φτάνει στη Σέριφο, έχοντας στις αποσκευές του ένα ρεπερτόριο με μεγάλες επιτυχίες. Ο σημαντικός τραγουδιστής, έχοντας εκπαιδευθεί στην βυζαντινή μουσική, και έχοντας στη φαρέτρα του τα διδάγματα που έλαβε από τις σημαντικές του συνεργασίες, την πείρα του από το λαϊκό πάλκο αλλά και τη μαθητεία του ως ερμηνευτής των έργων του Μίκη Θεοδωράκη, θα μας παρασύρει σε μια μουσική διαδρομή, γεμάτη χαρά, συγκίνηση, εκπλήξεις.

Μαζί του:
Γιάννης Παπαζαχαριάκης: κιθάρες, ενορχήστρωση / Yannis Papazachariakis: guitars, instrumentation, Γιάννη Σινάνη: μπουζούκι, λαούτο / Yanni Sinani: bouzouki, lute, Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν / Ntinos Hadjiiordanou: accordion

09/8 Νίκος Καλαμό
«Γυναίκα της Ζάκυθος»

Το πεζό αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού («Όραμα του Διονύσιου Ιερομόναχου εγκάτοικου εις ξωκλήσι Ζακύνθου») παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Καλαμό. Τόπος δράσης είναι η Ζάκυνθος και χρόνος το 1826, όταν οι Τούρκοι πολιορκούν το Μεσολόγγι. Ο ιερομόναχος-αφηγητής, απλός και θεοσεβούμενος άνθρωπος, παρακολουθεί άναυδος όσα συμβαίνουν γύρω του και βλέπει διδακτικά οράματα. Ο τόνος της φωνής του είναι βιβλικός και η αφήγησή του συχνά αλληγορική. Περιγράφει με απέχθεια το χαρακτήρα της «Γυναίκας της Ζάκυθος» και στιγματίζει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τις Μεσολογγίτισσες. Μιλά για τη μοχθηρή ψυχή της και το αβυσσαλέο μίσος της απέναντι στην Επανάσταση.

Το έργο συντίθεται από δυο αντιθετικά θέματα: τη σκληρή και ανήθικη συμπεριφορά της Γυναίκας και τη δύσκολη ζωή των γυναικών του Μεσολογγίου, οι οποίες βιώνουν την προσφυγιά και τη ζητιανιά στο νησί όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν από τους Τούρκους.

Σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Καλαμό / Direction, performance: Nikos Kalamo
Κείμενο: Διονύσιος Σολωμός / Prose: Dionisios Solomos

10/8 Βαγγέλης Κορακάκης
«Τι παράξενο καράβι»

Ένας από τους λίγους συνεχιστές του ποιοτικού λαϊκού τραγουδιού, ο συνθέτης Βαγγέλης Κορακάκης με την ορχήστρα του που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς και γνήσιους τραγουδιστές, θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Θα ακουστούν τραγούδια από όλη την πορεία του λαϊκού μας τραγουδιού, των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Μητσάκη, Καλδάρα, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, αλλά και πολλά του ίδιου, διαλεγμένα από την εικοσιπεντάχρονη πορεία του, όπως ‘Η σκέψη της τρελής’, ‘Μάνα που ζω’, ‘Πρώτο φθινόπωρο’, κ.ά.. Ο Βαγγέλης Κορακάκης με το μπουζούκι του και την ξεχωριστή φωνή του συνεχίζει το δρόμο που χάραξαν οι μεγάλοι του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.

Βαγγέλης Κορακάκης: μπουζούκι, φωνή / Vaggelis Korakakis: bouzouki, vocal, Βασίλης Κορακάκης: μπουζούκι, φωνή / Vassilis Korakakis: bouzouki, vocal, Ελένη Καπηλίδου: φωνή / Eleni Kapilidou: vocal, Τάσος Αθανασιάς: ακορντεόν / Tasos Athanasias: accordion, Νίκος Γύρας: κιθάρα, φωνή / Nikos Gyras: guitar, vocal.

11/8 Γιάλα

Το μουσικό σχήμα Γιάλα έκλεισε κιόλας έξη χρόνια εμφανίσεων και πρόσφατα κυκλοφόρησε και την πρώτη δισκογραφική δουλειά του. Οι Γιάλα ξεκίνησαν το 2004 ως μια παρέα μουσικών που ερμήνευαν αγαπημένα τραγούδια, τόσο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όσο και παραδοσιακά από όλη τη χώρα και ιδιαίτερα την Κρήτη, προσαρμόζοντάς τα στο δικό τους ήχο και τη δική τους αισθητική. Αναζητώντας πάντα τους παραδοσιακούς θησαυρούς μας, τους πλησιάζουν με σεβασμό κι αγάπη. Η δυναμική και ο λυρισμός συνυπάρχουν στις εκτελέσεις τους και οι τρεις φωνές και τα έγχορδα πλέκονται μεταξύ τους και αφηγούνται τραγούδια του χθες και του σήμερα.

Οι Γιάλα είναι οι:

Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης: λύρες, τραγούδι / Alexandros Ieronimidis: Traditional lyre, vocal
Έκτορας Κυριάκου: λαούτο, μαντολίνο, τραγούδι / Ektoras Kyriakou : lute, mandolin, vocal
Γιάννης Χίνος: κιθάρα, λαούτο, τραγούδι / Yannis Chinos : guitar, lute, vocal

12/8 Ross Daly

Ο Ross Daly με τους συνεργάτες του Κέλυ Θωμά (λύρα) και Περικλή Παπαπετρόπουλο (σάζι και λάφτα) θα παίξουν παλιές και νεότερες συνθέσεις τους, επηρεασμένες τόσο από την κρητική μουσική όσο και από τη μουσική παράδοση της Ανατολής και των Βαλκανίων. Το τρίο διακρίνεται για το εντυπωσιακό δέσιμό του, τη δεξιοτεχνία αλλά και τη μουσικότητα που διαθέτει. Το μαγικό πλέξιμο των δύο δοξαριών του Ross Daly και της Κέλυς Θωμά αγκαλιάζεται με μοναδικό τρόπο και συμπληρώνεται από το εξαιρετικό σάζι και τη λάφτα του Περικλή Παπαπετρόπουλου, ο οποίος είναι μέλος του συγκροτήματος ‘Λαβύρινθος’ του Ross Daly από το 1986. Το μουσικό αποτέλεσμα μας μεταφέρει σε έναν πανέμορφο, καινούργιο κόσμο.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ – EXHIBITIONS
16/6 – 31/6 Fe2O3
Ο χρόνος περνά, οι στιγμές χάνονται μα οι εικόνες και το τώρα είναι αυτά που μένουν. Η αλλοίωση των καταστάσεων, η διάβρωση του συναισθήματος ακόμα και η οξείδωση μιας εποχής, μπορεί να αφήσει ένα στοιχείο για να βιώσουμε. “Οξείδωση είναι μία χημική διαδικασία, όπου τα επιφανειακά άτομα του μετάλλου, ενώνονται με άλλα άτομα που υπάρχουν στον ατμοσφαιρικό αέρα και δημιουργούν νέες ενώσεις”.

Τα συναισθήματα αλλάζουν, τα αντικείμενα το ίδιο… Ο κόσμος όμως παραμένει ίδιος με ένα χρώμα πιο θαμπό για το χρόνο.

Εκθεσιακός Χώρος: Caffe Bar «Αέρινο» / Showroom: Caffe Bar «Aerino»
Ώρες επίσκεψης: 6 μμ έως 4 πμ / Visiting time: from 6 pm till 4 am.
Είσοδος Ελεύθερη / Free Entrance

22/7 – 16/8 Δημήτρης Βογιαζόγλου
«Toπία της Σερίφου» (έκθεση ζωγραφικής)

Ο Δημήτρης Βογιαζόγλου ακoλουθώντας τις αρχές του ιμπρεσιονισμού ζωγραφίζει όχι μόνο στο στούντιο αλλά και στην φύση. Πηγή έμπνευσης του είναι οι έντονες αντιθέσεις που υπάρχουν στην φύση της Σερίφου όπως άγριο και ήπιο, ζεστό και κρύο, μπλε και ώχρα. Ζει στην Ολλανδία από το 1989, έχει κάνει γύρω στης 10 ατομικές εκθέσεις και έχει σπουδάσει ζωγραφική στην ελεύθερη ακαδημία της Χάγης. Βιωματικά, αποτυπώνει με την παλέτα του τον άνεμο, τους λουόμενους, την αλμύρα και την άμμο του νησιού. Είναι ένας ζωγράφος του χρώματος και των αισθήσεων.

Εκθεσιακός Χώρος: Ξενοδοχείο «Ρίζες» / Showroom: “Rizes” Hotel
Ώρες επίσκεψης: 6 μμ έως 12 μμ / Visiting time: from 6 pm till 12 pm.
Είσοδος Ελεύθερη / Free Entrance

20/7 – 12/8 Βέρα Καρπούζη-Κοτσίκου
«Μικρες Κυκλαδες»- (έκθεση ζωγραφικής)

Η Βέρα Καρπούζη-Κοτσίκου είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος. Έχει πάρει μαθήματα μικρογλυπτικής και βενετσιάνικης μάσκας από τον κ. Μάριο Ποντικάκη. Ζωγραφίζει κυρίως θέματα από την φύση και εμπνέεται από το γαλάζιο του ουρανού, το βαθύ μπλε της θάλασσας και την αντανάκλαση του ήλιου στο λευκό των νησιών μας. Έχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, καθώς και 2 εκθέσεις μάσκας στο εξωτερικό, στην Όπερα το Κάιρου και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στην Σέριφο παρουσιάζει 12 μικρών διαστάσεων έργα της σε ακρυλικά χρώματα που θέλουν να δώσουν την αίσθηση παιχνιδιού και την ανάμνηση από καλοκαιρινές διακοπές.

Εκθεσιακός Χώρος: Καφέ «στου Στράτου» / Showroom: café “stou Stratou”
Ώρες επίσκεψης: 9 πμ έως 2 πμ / Visiting time: from 9 am till 2 am.
Είσοδος Ελεύθερη / Free Entrance

20/7 – 12/8 Λουκία Δραγάτση (έκθεση ζωγραφικής)

Η Λουκία Δραγάτση γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί με τη χαρακτική, τη φωτογραφία και τη σκηνογραφία. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό όπου και έχει διακριθεί. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά. Η δουλειά που παρουσιάζεται στο φεστιβάλ είναι μελάνια εμπνευσμένα από γωνιές της Σερίφου που αγαπά και περνά τα καλοκαίρια της.

Εκθεσιακός Χώρος: Αίθουσα Τέχνης «Θιδύρα » / Showroom: Art Gallery “Thidira”
Ώρες επίσκεψης: 10πμ – 2μμ & 6μμ – 11μμ / Visiting time: 10 am – 2 pm & 6 pm – 11 pm.
Είσοδος Ελεύθερη / Free Entrance

Επιμέλεια κειμένων: Σόνια Ζαχαράτου
Γραφίστας: Γιάννης Νάτσικας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης