Ευθείες βολές ρίχνει, ξαφνικά, η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ για θέματα διαχείρισης στον ΟΛΠ την προ-ολυμπιακή περίοδο 2001- 2004.

Το θέμα «ανοίγει» με ερώτηση που κατέθεσε, την 1η Αυγούστου, στη Βουλή ο βουλευτής Α Πειραιά της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος ζητάει από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη να διερευνήσει καταγγελίες για συμβάσεις έργων του ΟΛΠ την παραπάνω περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις της δημοτικής αρχής του Β. Μιχαλολιάκου με την διοίκηση του ΟΛΠ υπό τον Γ. Ανωμερίτη έχουν αρκετές διακυμάνσεις.

Ωστόσο, τίποτα δεν προμήνυε μια τέτοια ολομέτωπη «επίθεση» από τη ΝΔ για μια περίοδο, κατά την οποία ο κ. Ανωμερίτης ήταν εποπτεύων υπουργός του ΟΛΠ ενώ τα βασικά στελέχη της διοίκησης του Οργανισμού (Χαρίλαος Ψαραύτης και Σωτήρης Θεοφάνης) δεν έχουν καμία σχέση πλέον με την πολιτική.

Επίσης, στο ΔΣ του Οργανισμού μετείχαν ο νυν γενικός γραμματέας Λιμένων Κ. Μουτζούρης και ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ερωτηματικά ενισχύονται και από το γεγονός ότι η ερώτηση έρχεται σε μια περίοδο συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ…

Πάντως, ο κ. Κατσαφάδος στην ερώτησή του υποστηρίζει ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στον Πειραιά πλήθος καταγγελιών για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ιδίως για την περίοδο 2001- 2004».

«Από την ανάγνωση και μόνο των συμβάσεων που έχουν συναφθεί για τα έτη 2001, 2002, 2003, 2004 προκύπτουν κατατμήσεις του αντικειμένου προς αποφυγή διεξαγωγής διαγωνισμού, κατεύθυνση των επίμαχων συμβάσεων σε ελάχιστο αριθμό αναδόχων και αποφυγή προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο εφόσον δεν δημοπρατούνται, ως ενιαία έργα», συνεχίζει ο βουλευτής, ο οποίος κάνει αναφορά για:

•    Δημοπράτηση έργων με ελάχιστες εκπτώσεις «με κατάληξη την προφανή ζημιά του ΟΛΠ» αλλά ακόμα και για… ανύπαρκτα έργα.

«Στην πλειονότητα των έργων δεν αναφέρονται συγκεκριμένες περιοχές και θέσεις που εκτελέστηκαν οι εργασίες με πρόδηλο το συμπέρασμα της παντελούς ανυπαρξίας τους», επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος αναφέροντας ως παράδειγμα τη σύναψη σύμβασης για εργασίες επισκευής σε κτίρια που δεν υπάρχουν, όπως π.χ. το κτίριο εργατών στο Πέραμα.

«Στα πλαίσια της προσπάθειας της κυβέρνησης, των κομμάτων που στηρίζουν αυτή και του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για την καταπολέμηση και την πάταξη της διαφθοράς και στα πλαίσια του αγώνα ενάντια στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, δέον είναι να ερευνηθεί σε βάθος τόσο η νομιμότητα και η σκοπιμότητα των συμβάσεων της συγκεκριμένης περιόδου όσο και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη σύναψη αυτών», επισημαίνει ο Κ. Κατσαφάδος, που θέτει συνολικά 4 ερωτήματα στον υπουργό Ναυτιλίας, μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής:

1.    Έχουν διερευνηθεί οι συμβάσεις της συγκεκριμένης περιόδου ως προς την εκτέλεση των έργων; Υπάρχουν τα δήθεν βεβαιούμενα, ως εκτελεσθέντα έργα;

2.    Προτίθεται ο κ. Υπουργός να παραπέμψει στις αρμόδιες αρχές άτομα που φέρεται να εμπλέκονται σε όλο αυτό το κύκλωμα διαφθοράς για τη διαπίστωση τυχόν εκτέλεσης διοικητικών ή ποινικών παραβάσεων;

Υπενθυμίζεται ότι προ καιρού μετά από καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε και  πήρε τον δρόμο προς την Δικαιοσύνη η υπόθεση ενός άλλου έργου της περιόδου 2007 στον ΟΛΠ ΑΕ.

Pireas2day.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης