Απίστευτο! Η απύθμενη καταστροφική μανία των κρατούντων έφτασε μέχρι αυτό το σημείο.

Να διαλύσει τα ερευνητικά κέντρα της χώρας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ακόμα πιο απίστευτο γιατί, επί τέλους σήμερα, που τίποτα δεν δουλεύει σ’ αυτόν τον τόπο, που όλοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άφησε να ξεχαρβαλωθεί η παιδεία και η έρευνα, την ώρα που οι αξιολογητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διεθνείς αναλυτές και ο ακαδημαϊκός κόσμος σε όλον τον πλανήτη εκθειάζουν τους Έλληνες ερευνητές και κατηγορούν το κράτος μας για τα ελάχιστα ψίχουλα που δίνει για την έρευνα και την παιδεία, θα περίμενε κάποιος -αφελής σίγουρα– κάποια, έστω και προσχηματική, κίνηση για να φανεί το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης και να «διαψευστούν», έστω και επιφανειακά, οι «κακές γλώσσες».

Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα των ερευνητικών κέντρων. Μάλιστα, θα έλεγα ότι ο μέσος Έλληνας όχι μόνο δεν καταλαβαίνει την αξία της έρευνας για τη χώρα μας, αλλά και έχει αρνητική εικόνα για την έρευνα και τους ερευνητές, που τους θεωρεί λίγο-πολύ κρατικοδίαιτους έως ευρωδίαιτους χαραμοφάηδες, οι οποίοι ασχολούνται με την τρέλα τους μέσα σε κλειστά δωμάτια και εργαστήρια. Στη χειρότερη περίπτωση, τους θεωρεί και κάπως επικίνδυνους, όργανα σκοτεινών ξένων δυνάμεων, που προωθούν τους άσκοπους εξοπλισμούς, την πυρηνική ενέργεια και άλλα φοβερά και βλαβερά πράγματα.

Αλλά, πού βρίσκεται η αλήθεια; Χρειάζεται η χώρα μας τη σύγχρονη έρευνα στην επιστήμη και στην τεχνολογία; Υπάρχει η δυνατότητα να ανταγωνιστούμε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να σταθούμε αξιοπρεπώς σε ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό πεδίο; Έχει νόημα να δοθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, ώστε τα Ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα να μπορούν να αποδώσουν το έργο που απαιτείται για να έχει αποτέλεσμα και όφελος η προσπάθεια; Μήπως έχουν δίκιο αυτοί που λένε «η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός»; Οι ίδιοι αυτοί, βέβαια, που με την στάση τους και την πολιτική τους, από την αρχή της μεταπολιτευτικής περιόδου, φρόντισαν να θάψουν κάθε απόπειρα για το ξεκίνημα της έρευνας στην αναγεννώμενη, τότε, από τις στάχτες της επταετίας Ελλάδα. Οι δυο μεγάλοι σύγχρονοι νεκροθάφτες μας. Τα δυο κόμματα «εξουσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας αρχίσουμε από την αρχή.

Χρειάζεται αυτή η χώρα ιατρική επιστήμη; Χρειάζεται γιατρούς, σύγχρονα φάρμακα, εξελιγμένα μηχανήματα, προχωρημένες θεραπευτικές μεθόδους; Σίγουρα ναι. Κι αν ρωτήσετε κάποιον σοβαρό άνθρωπο από τους χώρους της υγείας, ίσως αποτολμήσει να σας πει πόσο πίσω είμαστε σε υποδομές ιατρικής, μεθόδους, μηχανήματα, ενημέρωση και μετεκπαίδευση και γενικά ποιό είναι σήμερα το επίπεδο της ιατρικής μας. Και ο πιο πολύς κόσμος δύσκολα καταλαβαίνει ότι η ιατρική δεν είναι μια επιστήμη αυτοδύναμη. Υποστηρίζεται από την φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι γνωρίζει ο μέσος πολίτης, από τα μαθηματικά!

Αν δεν έχουμε την έρευνα, την αντίστοιχη τεχνολογία, την τεχνογνωσία, όπως λέγεται στη γλώσσα των ειδικών, πως περιμένετε κύριοι Έλληνες να απορροφηθούν οι νεώτερες τεχνολογίες και ιατρικές τεχνικές ώστε να έχετε, εσείς και τα παιδιά σας Ευρωπαϊκού επιπέδου περίθαλψη;

Χρειάζεται αυτή η χώρα να έχει άμυνα απέναντι στους εξωτερικούς αντιπάλους; Νομίζω ότι είναι αυτονόητο.

Και να είστε βέβαιοι, εσείς που θα διαβάσετε αυτό το κείμενο, ότι η άμυνα της χώρας, της κάθε χώρας, βασίζεται στην επιστημονική επάρκεια των στελεχών της. Από την επιλογή και αξιολόγηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων έως τα ψηφιακά συστήματα ασφαλών και αξιόπιστων τηλεπικοινωνιών, την οργάνωση της λογιστικής υποστήριξης με βάση τη θεωρία της επιχειρησιακής έρευνας, τον στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων με τη βοήθεια της μαθηματικής θεωρίας παιχνιδιών και τόσα πολλά άλλα που δεν έχουν τέλος.

Και βέβαια δεν ξέρετε αυτά που λέγονται στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ. Ότι αν θέλεις αξιόμαχο στρατό, πάρε Έλληνες στρατιώτες με Τούρκους αξιωματικούς. Γιατί οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής μας χώρας διαθέτουν αξιωματικούς με πολύ ψηλό επίπεδο μόρφωσης και μεγάλο ποσοστό διδακτορικών και άλλων μεταπτυχιακών διπλωμάτων.

Θέλετε να προχωρήσω κι άλλο; Να σας μιλήσω για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων της χώρας, όπου, εκτός από τα λαμόγια, μας κατέστρεψε η αγραμματοσύνη και η ανικανότητα; Των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας; Των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων; Θέλετε να σας πω για τη σύγχρονη τεχνολογία για το περιβάλλον, την αξιοποίηση ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Για την επιστημονική χωροταξική μελέτη των πόλεων, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του νέφους; Για την σύγχρονη οικοδομική επιστήμη, ώστε τα σπίτια να εκμεταλλεύονται τον ήλιο και τον άνεμο για εξοικονόμηση ενέργειας για κλιματισμό; Για τις σύγχρονες νομικές αντιλήψεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν – αν ποτέ γινόταν αυτό το θαύμα!! – να αποσυμφορηθούν οι φυλακές και να μην περιμένει ο κάθε φουκαράς δυο και τρία χρόνια για να βρει το δίκιο του στα δικαστήρια;

Θέλετε να μάθετε ότι η Ελλάδα, ναι, αυτή η χώρα, η ψωροκώσταινα, που δεν παράγει σήμερα ούτε γκαζιέρες της προκοπής, προπολεμικά είχε εργοστάσιο παραγωγής καταδιωκτικών αεροπλάνων τύπου PZL, με άδεια από την πολωνική βιομηχανία; Ξέρετε ότι την ίδια εποχή ελληνική βιομηχανία στον Πειραιά κατασκεύασε υποθαλάσσιο αγωγό νερού από τον Πειραιά στη Σαλαμίνα χρησιμοποιώντας σκαπτικό μηχάνημα με περιστρεφόμενη κεφαλή διαμέτρου 10 μέτρων; Πού πήγαν όλα αυτά; Ποιοι τα ρήμαξαν;

Η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο μεγάλα ποσά στο κοινό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινοτική έρευνα και τεχνολογία. Τα λεφτά αυτά οι Έλληνες επιστήμονες έχουν μέχρι σήμερα καταφέρει να τα παίρνουν πίσω, μέσα από τα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε., έστω και με τις σημερινές συνθήκες εγκατάλειψης από το κράτος.

Είμαι 64 χρονών και ασχολούμαι με την έρευνα πάνω από 30 χρόνια. Έχω δει πολλές αξιόλογες ιδέες Ελλήνων επιστημόνων να θάβονται κυριολεκτικά και να μην χρηματοδοτούνται ποτέ, γιατί δεν είχαν την παραμικρή βοήθεια από το κράτος. Το ΕΚΕΦΕ ‘‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ’’, ένας χώρος που ξέρω καλά, ζει σχεδόν αποκλειστικά από τα χρήματα των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Το κράτος πληρώνει ένα ξερό μισθό όσων μονίμων επιστημόνων έχουν απομείνει –δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά νομίζω ότι οι μισές οργανικές θέσεις των μονίμων επιστημόνων του κέντρου είναι κενές και κάποια στοιχειώδη έξοδα συντήρησης, μην πέσουν και τα ντουβάρια και γίνουμε ρεζίλι διεθνώς. Αν το κέντρο διαλυθεί, όπως δείχνουν τα δημοσιεύματα του Τύπου, και οι επιστήμονες διασκορπιστούν, μπορούμε να ξεχάσουμε την εισροή αυτή χρημάτων από την Ε.Ε. Από όσο ξέρω, τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα, αλλά και οι ερευνητικές δραστηριότητες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται στις ίδιες συνθήκες.

Για τους Έλληνες πολίτες υπάρχουν δυο επιλογές –όπως πάντα. Ή θα φροντίσουν να ενημερωθούν, διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο, ρωτώντας όποιον επιστήμονα ξέρουν και έχουν εμπιστοσύνη και ανάλογα θα δράσουν για να μην περάσει αυτή η καταστροφική διάλυση κάθε επιστημονικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ή θα κοιμηθούν ήσυχοι, με την βεβαιότητα ότι το καλλίτερο επάγγελμα αύριο για τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα είναι σερβιτόρος στην Ελούντα ή καμαριέρα στο Πόρτο Καρράς.

Το παιχνίδι είναι δικό σας, ένδοξε λαέ της (τρ)Ελλάδας.

Γιάννης Μπακόπουλος

Μαθηματικός – Φυσικός

http://cag.dat.demokritos.gr

yannisbakopoulos@yahoo.com

+30 210 6549935

Ακολουθεί το κείμενο της ‘‘Ναυτεμπορικής’’.

Γνωστική και χωροταξική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας

Κατάργηση-συγχώνευση φορέων του ΥΠΑΝ

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009 16:25

Tην κατάργηση τριών εποπτευόμενων από το ΥΠΑΝ φορέων και τη συγχώνευση 19, με παράλληλο περιορισμό διοικητικών συμβουλίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, στo πλαίσιο της κατάργησης ή της συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, καταργούνται 3 φορείς, συγχωνεύονται άλλοι 19 σε 8, περιορίζονται τα Διοικητικά Συμβούλια από 22 σε 8 και μειώνεται ο αριθμός των μελών των ΔΣ από 192 σε 66.

Παράλληλα, με βάση τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των Ερευνητικών Κέντρων, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί στη γνωστική και χωροταξική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας. Στόχος, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι ο περιορισμός του εκτεταμένου φαινομένου του κατακερματισμού των Κέντρων/Ινστιτούτων και των πολλαπλών επικαλύψεων, τόσο στο σύνολο του ερευνητικού ιστού της χώρας, όσο και στα ίδια τα ερευνητικά κέντρα. Παράλληλα, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση της έρευνας, ώστε να αυξηθεί η απόδοση της οικονομικής δαπάνης, να προωθηθεί η δημιουργία συνεργιών, μεταξύ συμπληρωματικών ερευνητικών ομάδων στα Ερευνητικά Κέντρα και να αξιοποιηθούν (ακόμη περισσότερο) τα επιστημονικά και τεχνολογικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την κατάργηση ή συγχώνευση φορέων, προβλέπονται τα εξής:

Από τον τομέα της Ενέργειας

Κατάργηση της Εταιρεία Διανομής Αερίου Α.Ε. (Ε.Δ.Α. Α.Ε).

Από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (Γ.Γ.Β.)

Συγχωνεύονται με το Κέντρο Τεχνολογίας & Σχεδιασμού Α.Ε. (ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε.) οι εταιρείες:

 

1. Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστ/γιας Ένδυσης & Ινών Α.Ε. (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.) από τη Γ.Γ.Ε.Τ.

 

2. Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε. (ΕΛΚΑ Α.Ε.)

 

3. Κέντρο Ελληνικής Γούνας Α.Ε. (ΚΕΓ Α.Ε.)

 

Συγχωνεύονται σε έναν οργανισμό οι εταιρείες:

 

1. Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε. ΕΛΟΤ Α.Ε.)

 

2. Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. (ΕΣΥΔ Α.Ε.)

 

3. Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ)

 

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (Γ.Γ.Ε.)

 

Συγχωνεύονται σε έναν οργανισμό, με αποκεντρωμένη δομή και αρμοδιότητες, οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αθήνας- Πειραιά και Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Α.Α-Π & Ο.Λ.Α.Θ.)

 

Από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.)

 

Καταργούνται:

 

Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου Α.Ε. (ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε.) και

 

Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ» (που λειτουργεί μέσα στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»).

 

Συγχωνεύονται σε μία οι παρακάτω τρεις εταιρείες:

 

1. Εταιρεία Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών Α.Ε. (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.)

 

2. Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων Α.Ε. (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.)

 

3. Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α.Ε. (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.) από τη Γ.Γ.Β.

 

Συγχωνεύεται η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τροφίμων Α.Ε. (ΕΤΑΤ Α.Ε.) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ που μετακινήθηκε από το ΥΠΑΝ (Γ.Γ.Ε.) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών το ΕΙΕ και το ΕΚΚΕ.

 

Συγχωνεύονται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ)

 

Υπάγεται στο Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών & της Γνώσης «ΑΘΗΝΑ», η ΕΔΕΤ ΑΕ (η δράση της οποίας θα συνεχιστεί μέσα από τη νέα διάρθρωση και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της εταιρίας ).

 

Εξάλλου, σε σχέση με τη γνωστική και χωροταξική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας γνωστοποιούνται τα παρακάτω:

 

Ως αποτέλεσμα της αναδιάταξης αυτής στην Αττική θα υπάρχουν, πλέον, τα εξής μονοθεματικά, ως προς το γνωστικό τους αντικείμενο, ερευνητικά κέντρα:

 

1. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Κλιματικών Αλλαγών, του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Καταστροφών (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).

 

2. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Θετικών Επιστημών (το νέο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»). Περιορίζονται σε 3 από 8 τα ινστιτούτα που περιλαμβάνονται σε αυτό. Αναλυτικά : Ένα νέο Ινστιτούτο που προέρχεται από τη συγχώνευση των Ινστιτούτων «Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας» του ΕΙΕ και «Φυσικοχημείας» του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Ένα νέο Ινστιτούτο (προτείνεται να ονομαστεί Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών) που προέρχεται από τη συγχώνευση των Ινστιτούτων «Μικροηλεκτρονικής» και «Επιστήμης Υλικών» (ανήκουν και τα δύο στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»). Ένα νέο Ινστιτούτο (προτείνεται να ονομαστεί «Πυρηνικής Φυσικής, Τεχνολογίας & Εφαρμογών»), που προέρχεται από τη συγχώνευση τριών Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»: του Ινστιτούτου «Ραδιοϊσοτόπων & Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων», του Ινστιτούτου «Πυρηνικής Τεχνολογίας & Ακτινοπροστασίας» και του Ινστιτούτου «Πυρηνικής Φυσικής».

 

3. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (το νέο ΕΙΕ). Το νέο ΕΙΕ περιλαμβάνει τα τρία (3) ήδη υπάρχοντα στο ΕΙΕ Ινστιτούτα, δηλαδή το Ινστιτούτο «Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος», το Ινστιτούτο «Νεοελληνικών Ερευνών» και το Ινστιτούτο «Βυζαντινών Ερευνών». Επιπλέον, στο νέο ΕΙΕ εντάσσονται δύο (2) νέα Ινστιτούτα από το ΕΚΚΕ): το πρώτο προέρχεται από τη συγχώνευση των Ινστιτούτων «Πολιτικής Κοινωνιολογίας» και «Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας», και το δεύτερο είναι το Ινστιτούτο «Κοινωνικής Πολιτικής».

 

4. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα της Βιολογίας και της Βιοτεχνολογίας (Εθνικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΓΚ»). Από 4 ινστιτούτα που είχε θα περιλαμβάνει πλέον 5. Αναλυτικά στο ερευνητικό κέντρο «ΦΛΕΜΙΝΓΚ» μεταφέρεται το Ινστιτούτο «Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας» του ΕΙΕ. Επίσης, μεταφέρονται τα Ινστιτούτα «Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας» και «Βιολογίας» του ΕΙΕ και ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», αντίστοιχα, και συγχωνεύονται με Ινστιτούτα του «ΦΛΕΜΙΓΚ».

 

5. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών & της Γνώσης «ΑΘΗΝΑ»). Είχε 5 ινστιτούτα και 3 μονάδες και πλέον θα περιλαμβάνει 4 ινστιτούτα και 2 μονάδες. Αναλυτικά: Έχει ήδη ληφθεί απόφαση, για τη συγχώνευση των Ινστιτούτων «Δικτυακής Έρευνας και Τεχνολογιών» και «Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης» στο νέο Ινστιτούτο «Πληροφοριακών Συστημάτων». Στο «ΑΘΗΝΑ» μεταφέρονται: το Ινστιτούτο «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (συγχωνεύεται με το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων), η ΕΔΕΤ ΑΕ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του ΕΙΕ. Επίσης, η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟΨΕ) εντάσσεται στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

6. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης της Ενέργειας (ΚΑΠΕ): συγχωνεύονται οι Διευθύνσεις «Energy Policy Analysis» και «Energy Information, Systems, Dissemination and Market Development».

 

7. Ένα Ερευνητικό Κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα των Θαλάσσιων Ερευνών (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)). Τα 5 ινστιτούτα περιορίζονται σε 3. Συγχωνεύονται τα Ινστιτούτα «Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων», «Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής» και «Υδατοκαλλιεργειών», στο νέο Ινστιτούτο «Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων». Το Ινστιτούτο αυτό έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων μετονομάζεται σε Ινστιτούτο «Εσωτερικών και Παράκτιων Υδάτων». Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας παραμένει ως έχει.

 

8. Το Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, με βάση και τις σχετικές υποχρεώσεις της χώρας.

 

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας παραμένει ως έχει.

 

Εκτός Αθηνών:

 

· Το νέο Κέντρο που είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της (ΕΚΕΤΑ- Θεσσαλονίκη) και του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ). Τα μέχρι σήμερα επιμέρους Ινστιτούτα συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις ίδιες πόλεις. Σε αυτό το κέντρο εντάσσονται τα υπό ίδρυση Ινστιτούτα Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

 

· Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) – Παραμένει ως έχει. Σε αυτό το Ίδρυμα θα υπαχθούν και τα νέα Ινστιτούτα που θα δημιουργηθούν στη Δυτική Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης