Ρεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» βρίσκεται ο όρμος Αθέρα στη Κεφαλονιά, ο οποίος ενώ αποτελούσε ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, τώρα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια εστία μικροβίων, με νεκρά ψάρια και σκουπίδια να κοσμούν τα –πάλαι ποτέ- καταγάλανα νερά του.

Αιτία της καταστροφής που έχει προκληθεί είναι η ύπαρξη ενός παράνομου αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο, ενώ επανειλημμένως έχει διαταχθεί από τους αρμόδιους φορείς να παύσει τη λειτουργία του, εκείνο παραμένει στη θέση του «κανονικά και με τον νόμο».

Καταστροφικά αποτελέσματα

Το καταφύγιο κατασκευάστηκε την περίοδο 1992-1993 από τους «τοπικούς άρχοντες» οι οποίοι διέθεσαν 40.000.000 δρχ τη στιγμή που στην περιοχή δεν υπήρχαν… ψαράδες. Παρ’ όλο που οι παρεμβάσεις για τη μη κατασκευή του ήταν αλλεπάλληλες, το έργο όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά οι αποφάσεις τόσο των υπουργείων που επιμελήθηκαν το θέμα όσο και των αρμόδιων φορέων που τόνιζαν ότι πρόκειται για παράνομη κατασκευή. Αποτέλεσμα ήταν ο άλλοτε πανέμορφος όρμος του οποίου να νερά μάλιστα αποσπούσαν «Γαλάζια Σημαία» ως ένδειξη καθαριότητας, να μετατραπεί σε «βάλτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βυθός έχει γεμίσει από όστρακα νεκρών χελωνών ενώ οι φώκιες που τις «καλές εποχές» ήταν συχνοί «επισκέπτες» της περιοχής τώρα έχουν εξαφανιστεί (κάτι που είχε προβλέψει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών). Η παραλία δίπλα στο αλιευτικό καταφύγιο έχει σχεδόν εξαφανιστεί λόγω της διάβρωσης του κόλπου ενώ έχει δημιουργηθεί και μια μεγάλη σπηλιά κάτω από διατηρητέα συγκροτήματα, η οποία απειλεί τη στατικότητα των κτισμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τι κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής στη zougla.gr

«Βροχή» παρεμβάσεων

Όσον αφορά τους επικεφαλής του καταφυγίου εμφανίζονται ως άνθρωποι που δεν λογαριάζουν τίποτα και κανέναν, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν κατεδαφίσει το κτίσμα, για το οποίο τα περισσότερα υπουργεία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι παράνομο.

Στις 30 Οκτωβρίου 1992 το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έστειλε στους «τοπικούς άρχοντες» τηλεγράφημα αναστολής εργασιών του καταφυγίου, καθώς, όπως αναφερόταν, δεν έχουν καμία άδεια. Στις οχτώ Φεβρουαρίου 1993 επανέρχεται και απορρίπτει τη μελέτη κατασκευής, ενώ στις 28 Ιουνίου 1995 κάνει αυτοψία στην περιοχή και διαπιστώνει σωρεία αυθαίρετων κατασκευών.

Με το θέμα όμως ασχολήθηκε και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., καθώς στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος εξέδωσε απόφαση η οποία ανέφερε ότι «το αλιευτικό καταφύγιο λειτουργεί χωρίς την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».

Στις 9 Απριλίου 2009 την εμφάνισή του έκανε και σώμα επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επισήμανε ότι «παρά τις σχετικές επισημάνσεις του ΥΠΠΟ δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο».

Μετά ακολούθησαν με παρεμβάσεις ο συνήγορος του Πολίτη, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και η Κτηματική Υπηρεσία Κεφαλληνίας.


(Το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ΕΛΚΕΘΕ, αναφέρει ότι προκαλείται περιβαλλοντική ρύπανση)

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις αναρίθμητες παρεμβάσεις-επισημάνσεις των φορέων το αλιευτικό καταφύγιο συνεχίζει απρόσκοπτα τη «λειτουργία» του.

Ο «ευκολόπιστος» δήμαρχος

Αποκορύφωμα του θεάτρου του παραλόγου που λαμβάνει χώρα στη Κεφαλοννιά, είναι η έναρξη διαδικασίας νομιμοποίησης του καταφυγίου.

Ο δήμαρχος, κ. Παρίσης, ενώ στις μία, δύο και τρεις Αυγούστου 2011, διατεινόταν ότι θα προβεί στην κατεδάφισή του, ξαφνικά στις πέντε Αυγούστου έκανε στροφή 180 μοιρών και ξεκίνησε διαδικασία νομιμοποίησης του αυθαίρετου κτίσματος, μηδενίζοντας ουσιαστικά όλες τις αποφάσεις των υπουργείων που είχαν ασχοληθεί με το θέμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης