Τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της συμβολής της κυπριακής Προεδρίας, για να δοθεί νέα ώθηση στο μεσανατολικό πρόβλημα, ζητά η Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας ο YΠΕΞ Ριγάντ Αλ Μάλκι πραγματοποιεί σήμερα μονοήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία, κατόπιν πρόσκλησης της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Μαρκουλλή.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Αλ Μάλκι εξηγεί ότι το γεγονός πως η Κύπρος διατηρεί φιλικές σχέσεις με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, σημαίνει ότι είναι σε καλύτερη θέση για να μπορέσει να οδηγήσει την ΕΕ προς την κατεύθυνση νέων ιδεών και προτάσεων για το πώς θα τερματιστεί το αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αίτηση της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ για ιδιότητα μη κράτους μέλους, είναι για τους Παλαιστίνιους «η τελευταία επιλογή και κάτι που καθυστέρησαν για χρόνια επενδύοντας στις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η κατάθεση ψηφίσματος στη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, εκφράζει την ετοιμότητα των Παλαιστινίων να προσέλθουν εκ νέου σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ, «ακόμη και σήμερα». Φτάνει, συμπληρώνει, «να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς των διαπραγματεύσεων, να τεθεί χρονοδιάγραμμα και να συνδεθεί αυτό με το τελικό αποτέλεσμα».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο Ριγάντ Αλ Μάλκι εκφράζει την ανησυχία του, λέγοντας ότι η «Αραβική Άνοιξη» δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συρία, αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως δεν επιθυμούν να αναμιχθούν στα εσωτερικά της χώρας, οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια την αντιπολίτευση.

Επίσης, ο Παλαιστίνιος επίσημος πρόσθεσε ότι έχουν κάνει προσπάθειες, ώστε να ενωθεί η αντιπολίτευση, ενώ διευθέτησαν και επίσκεψή της στη Μόσχα για να επεξηγήσει τις θέσεις της στη ρωσική κυβέρνηση.

Για το Κυπριακό, ο Ριγάντ Αλ Μάλκι τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αντίθετη με τη διχοτόμηση και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η εδαφική ενότητα του νησιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης