Σε μια χώρα που όπως φαίνεται όλα τα προβλήματα της έχουν λυθεί είναι μοιραίο δυο γειτονικοί δήμοι να τσακώνονται για τα χωρικά τους ύδατα. Όχι για τις πηγές πόσιμου νερού, όπως συνέβαινε με ελληνικά χωριά της υπαίθρου πριν κανέναν αιώνα – αυτό τουλάχιστον είχε ζωτική σημασία και νόημα τότε – αλλά κυριολεκτικά για την οροθέτηση των χωρικών τους υδάτων!

Η ιστορία (αν και λίγο γραφική) είναι γενικά γνωστή: Ο δήμος Σαλαμίνας όχι μόνο θέλει να γιορτάσει το 2020 την θεωρούμενη τότε συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά και με την βοήθεια του ΟΛΠ επιθυμεί τη σύσταση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού , την «Σαλαμίνα 2020 Α.Ε», κατά τα πρότυπα του «Αθήνα 2004». Μάλιστα ο δήμαρχος της Γιάννης Τσαβαρής φιλοδοξεί να αναδειχθεί η Σαλαμίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020 με αφορμή τη ναυμαχία και το συμβολισμό της. Αν και σε πολλές μάχες ανά τους αιώνες μπορεί κανείς να βρει χρονικά ορόσημα «σωτηρίας του Ευρωπαϊκού πολιτισμού», μπορεί ίσως να γίνει δεκτό το …προβάδισμα της Σαλαμίνας, ως το αρχαιότερο καταγεγραμμένο σχετικό συμβάν στην άτυπη, αλλά σημαντική, αυτή κατηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο υπερβολικός κι αν ακούγεται αυτός ο στόχος, η ανακήρυξη της Σαλαμίνας ως Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, όσο κι αν οι μνήμες από την κατασπατάληση πόρων και κυρίως ευκαιριών από την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πολιτιστική πρωτεύουσα το 1997 δεν έχουν και τόσο ξεθωριάσει, θα μπορούσε να πει κανείς ότι μια τέτοια προοπτική θα έδινε τουλάχιστον δυνατότητες σημαντικών αναπλάσεων που έχει ανάγκη το νησί και η ευρύτερη περιοχή.

Πλην όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Διότι κατ’ αρχήν δεν έχει διευκρινιστεί αν η Σαλαμίνα έχει χωρικά ύδατα. Για την ακρίβεια αν έχει υφαλοκρηπίδα, ως νησί, και ως εκ τούτου αν εκτείνονται έως που τα χωρικά της ύδατα. Δεν κάνω πλάκα, ούτε με πείραξε η ζέστη – εμένα τουλάχιστον.

Αυτό ακριβώς επικαλείται ουσιαστικά ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Τζαννής όταν υποστηρίζει η ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε στα χωρικά ύδατα του Κερατσινίου. Προφανώς για να συμμετάσχει κι δήμος του στο «πάρτι», σκέφτομαι με το φτωχό μου το μυαλό…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ο δήμαρχος Τζαννής (ναι, αυτός που φτιάχνει και πίστα Φόρμουλα -1 στα Λιπάσματα), την έχει δει ολίγον τι ιμπεριαλιστικά απέναντι στον σφετεριστή της ναυμαχίας νησιώτη γείτονα. Γιατί ιστορικά η ναυμαχία έγινε και στον Πειραιά. Στην Ψυτάλλεια σφαγιάστηκαν όσοι Πέρσες γλύτωσαν τον πνιγμό από στρατιωτικό σώμα Αθηναίων (υπάρχει πάμπολλες ιστορικές αναφορές και σχετικό μνημείο εκεί), αλλά η Ψυτάλλεια ανήκει διοικητικά στο δήμο Πειραιά. Και το Πέραμα; Φυσικά και λόγω της εγγύτητας των ακτών του από τη Σαλαμίνα μπορεί να διεκδικήσει κι αυτό μερίδιο δόξας (και συμμετοχής στο σχεδιαζόμενο, έστω και στη φαντασία τους, πάρτι).  Εκεί δεν τίθεται ούτε καν θέμα υφαλοκρηπίδας, στη μέση της απόστασης ακριβώς χωρίζονται τα χωρικά ύδατα της κάθε πλευράς , βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ελπίζω από Δευτέρα να δροσίσει γιατί βλέπω τον Τζαννή να διαβάζει το άρθρο και να προσπαθεί να συστήσει συμμαχία με τους ομολόγους του Πειραιά και του Περάματος κατά της Σαλαμίνας.

Πηγή: Portnet
Του Νότη Ανανιάδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης