Μετά από απουσία δύο ετών η Ιρλανδία επέστρεψε για πρώτη φορά στις αγορές επιτυγχάνοντας να διαθέσει πενταετή ομόλογα σε πολύ ικανοποιητική τιμή σε σχέση με τη δοκιμαζόμενη Ισπανία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, χαιρέτισε την επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές ως «μέτρο» της οικονομικής προόδου που έχει επιτύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές κατέβαλαν 5,23 δισ. ευρώ για να αγοράσουν ομόλογα που λήγουν το 2017 και το 2020. Το πενταετές ομόλογο είχε επιτόκιο δανεισμού 5,9%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από αυτό που πληρώνει η Μαδρίτη και ελάχιστα ακριβότερο από αυτό που πληρώνει η Ρώμη. Το επιτόκιο για το ομόλογο που λήγει το 2020 ήταν 6,1%.

Το 69% των ομολόγων απορροφήθηκε από ξένους επενδυτές και τα υπόλοιπα διατέθηκαν στην εγχώρια αγορά.

Η πώληση των κρατικών τίτλων αντανακλά την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ιρλανδία, η οποία το 2010 ήταν η δεύτερη χώρα-μέλος της ευρωζώνης που αναζήτησε οικονομική στήριξη μετά την Ελλάδα. Συγκεντρώνοντας 67,5 δισ. ευρώ από δάνεια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, το Δουβλίνο προώθησε αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν χαρακτήρισε τη δημοπρασία «σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ιρλανδίας να κερδίσει την οικονομική κυριαρχία της».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης