Προφυλακιστέες κρίθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή η σύζυγος και η μεγαλύτερη κόρη του Χρήστου Καραβέλα. Ελεύθερες, με περιοριστικούς όμως όρους, αφέθηκαν οι δύο μικρότερες κόρες της οικογένειας, Αλεξία και Φοίβη Καραβέλα.
Οι δύο κόρες του πρώην στελέχους της Siemens κατέβαλαν εγγύηση ύψους 1.000.000 ευρώ η καθεμία, ενώ τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Επίσης, θα πρέπει να παρουσιάζονται 3 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής έχει καλέσει τον ανήλικο γιο του Χρήστου Καραβέλα να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.
Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σύλληψη και προφυλάκιση μελών της οικογενείας του Χρ. Καραβέλα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε:
«Οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των κατηγορούμενων κάνουν την τρίχα τριχιά. Σημασία έχει γιατί κατηγορείται ο καθένας και ποιο ρόλο έχει παίξει το συγκεκριμένο πρόσωπο τα τελευταία 15 χρόνια που ήταν, ως έμπιστος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο άνθρωπος κλειδί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ.
Αναμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν πριν από λίγες ημέρες την κράτησή του. Ας μην παίζουν λοιπόν κάποιοι με τις λέξεις. Καμία λέξη δεν σβήνει τα ανομήματα εκείνης της περιόδου. Δεν σβήνει αμφισβητήσιμες προγραμματικές συμφωνίες, δεν σβήνει τις κατ’ ανάθεση συμβάσεις».
Η απολογία της Μάρθας Καραβέλα
Στην απολογία της σήμερα είπε ότι είδε το σύζυγό της για τελευταία φορά το βράδυ της 28ης Μαΐου, μία ημέρα δηλαδή πριν πάει στον ανακριτή.
Τότε της είπε ότι θα φύγει στο εξωτερικό για να βρει κάποιους ανθρώπους. «Είχε κάποια ραντεβού, πήγε να βρει κάποιους φίλους του, που του είχαν υποσχεθεί ότι θα τον βοηθήσουν. Δε μου είχε πει ποιοι είναι, αλλά ήταν άνθρωποι του δικαστικού χώρου, από ό,τι μου έλεγε.»
Στην ερώτηση του ανακριτή, εάν ο σύζυγός της γνώριζε πολιτικούς στην Ελλάδα, η Μάρθα Καραβέλα απάντησε: «Δεν ξέρω αν είχε πολιτικούς φίλους, εγώ πάντως είχα φίλους από το πανεπιστήμιο που έγιναν πολιτικοί, τους οποίους δε θα ήθελα να κατονομάσω». Στην Ουρουγουάη πάντως είχε πάει με το Χ. Καραβέλα για το μήνα του μέλιτος, πριν από περίπου 25 χρόνια.
Στον ανακριτή είπε επίσης ότι είχε «απόλυτη εμπιστοσύνη» στο σύζυγό της, γιατί της εξασφάλιζε μια «τόσο ωραία οικογενειακή ζωή».
Η πρώτη «εμφάνιση» Καραβέλα
Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις φαίνεται πως “έπεισαν” τον Χρήστο Καραβέλα να κάνει την πρώτη του «εμφάνιση», μετά την φυγή του από την χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο στη Γερμανία και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας του Μονάχου, Anton Winkler, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης.
Συλλήψεις στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Η σύζυγος και η μία κόρη συνελήφθησαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Οι δύο γυναίκες επέστρεψαν με προγραμματισμένη πτήση από τη Ρόδο και οδηγήθηκαν από τους αστυνομικούς ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή, κ. Νίκου Ζαγοριανού, στην Ευελπίδων, ώστε να απολογηθούν.
Αργά το απόγευμα συνελήφθη και η τρίτη κόρη του καταζητούμενου, την ώρα που επέστρεφε αεροπορικώς από το Παρίσι, όπως αναμενόταν, και οδηγήθηκε κι αυτή στον ανακριτή.
Νωρίτερα, απολογήθηκε η 23χρονη κόρη του Χρ. Καραβέλα, η οποία συνελήφθη αιφνιδιαστικά το βράδυ της Δευτέρας έξω από το σπίτι της οικογένειας στα βόρεια προάστια
Η κόρη του Χρήστου Καραβέλα οδηγείται στον ανακριτή
Στην απολογία της, η 23χρονη κόρη του Χρήστου Καραβέλα υποστήριξε ότι ο πατέρας της υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς το 2002-2003, και ότι θέλοντας να εξασφαλίσει την οικογένειά του άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό με τον ίδιο και κάθε παιδί του χωριστά, αλλά και στο όνομά του μαζί με αυτό της συζύγου του. Η ίδια, όπως είπε, δεν είχε καμία σχέση και δεν ήξερε τίποτα περισσότερο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί εις βάρος της, η κοπέλα ήταν συνδικαιούχος 4 λογαριασμών στις τράπεζες HSBC και Πειραιώς στην Ελλάδα, όπου μπήκαν 2 φορές χρήματα από λογαριασμό που διατηρούσε ο Χρήστος Καραβέλας σε τράπεζα της Ελβετίας το 2004. Επίσης, το 2008 σημειώθηκαν δύο κινήσεις χρημάτων από την τράπεζα HSBC προς την Πειραιώς.
«Την παραπάνω αξιόποινη πράξη τέλεσες από κερδοσκοπία και με σκοπό να συγκαλύψεις την αληθή προέλευση των αναφερόμενων χρημάτων, ενώ γνώριζες την προέλευσή τους από ενεργητική δωροδοκία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.
Ο συνήγορος της οικογένειας Καραβέλα, Γιάννης Μαρκουλάκος, απευθυνόμενος στον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, είπε: «Αυτή σας η απόφαση θα αποτελέσει σταθμό στα δικαστικά χρονικά και θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη ζωή».
Η σύζυγος και τα παιδιά του Χρήστου Καραβέλα κατηγορούνται για συνέργια σε «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Η σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα, και τα τέσσερα παιδιά (Αλεξία, Χρυσάνθη-Βαλεντίνη, Φοίβη, από 22 έως 26 ετών, καθώς και ο ανήλικος Ρ.) εμφανίζονται ως συνδικαιούχοι στον λογαριασμό του Χρ. Καραβέλα στην HSBC Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίμαχος λογαριασμός ανοίχτηκε το 2004, όταν δηλαδή η κόρη του Χρήστου Καραβέλα ήταν μόλις 17 ετών, και φέρεται να παρουσιάζει κίνηση το 2008.
Η Μάρθα Καραβέλα φέρεται συνδικαιούχος και σε άλλους επίμαχους λογαριασμούς της Barclays Λονδίνου και της Bank Len Ζυρίχης, στους οποίους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχουν εισρεύσει εκατομμύρια μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Ο Χρήστος Καραβέλας διέφυγε στο εξωτερικό κι ενώ αναμενόταν να απολογηθεί στον 4ο ειδικό ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, κ. Νίκο Ζαγοριανό.
Εταιρείες στην Ουρουγουάη και τον Παναμά
Στο μεταξύ, έγγραφο από την ελληνική Πρεσβεία στην Ουρουγουάη που έφτασε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών στον ανακριτή αναφέρει ότι ο Χρήστος Καραβέλας δε βρίσκεται εκεί, παρότι είχε πάει το Σεπτέμβριο του 2008 και το Μάρτιο του 2009.
Τότε συνέστησε δύο εταιρίες, τη CIBLUM SA και τη LARUTIL SA, επενδύοντας 3,5 εκατομμύρια δολάρια και 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιοκτήτες των εταιριών φέρεται ότι ήταν τα παιδιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 4 παιδιά του φέρονται ως δικαιούχοι εταιριών και στον Παναμά, ενώ η πολυτελής βίλα στην Ουρουγουάη αγοράστηκε για λογαριασμό της παναμέζικης εταιρίας MIDEN DEVELOPMENT SA.
“Υπαγορευμένες ενέργειες”
Σχολιάζοντας τις συλλήψεις των μελών της οικογένειας Καραβέλα, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε για πρωτοφανείς και υπαγορευμένες ενέργειες, που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη.
«Τέτοιες ενέργειες είναι πρωτοφανείς για τη Δικαιοσύνη. Εάν δεν ήμασταν παραμονές των ευρωεκλογών δεν θα εξέδιδε εντάλματα ο ανακριτής που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος για να προσθέσει: «Τα κριτήρια είναι περισσότερο πολιτικά κι λιγότερο δικονομικά. Με τέτοιες ενέργειες ποινικοποιείται ο θεσμός της οικογένειας και ο κάθε οικογενειάρχης ανατριχιάζει με τέτοιου είδους κινήσεις. Θεωρώ ότι είναι ενέργειες υπαγορευμένες».
Αντιδράσεις και επιφυλάξεις
Η νομική διαδικασία (που κίνησε η Εισαγγελία και ο αρμόδιος επί της υποθέσεως «SIEMENS» κ. Ν. Ζαγοριανός, με την κράτηση της κόρης του Γ. Καραβέλα και την σύλληψη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της συζύγου και των δύο έτερων τέκνων του φυγόδικου στελέχους της γερμανικής εταιρείας) βασίζεται στό γράμμα του νόμου 2331 του 1995 περί συνέργειας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο νόμος προβλέπει άσκηση δίωξης και κατά των δικηγόρων που συνέβαλαν σε τέτοια πράξη.
Παρόλα αυτά, έγκυροι νομικοί κύκλοι της Αθήνας, που δεν ανήκουν στο περιβάλλον των συνηγόρων των κατηγορουμένων στην υπόθεση «SIEMENS», χωρίς να αμφισβητούν το νομικό έρεισμα του σκεπτικού του Εισαγγελέα κάνουν λόγο για πρωτοφανή εισαγγελική πρακτική, που δεν έχει στο παρελθόν να επιδείξει παρόμοιες ενέργειες σε ανάλογα περιστατικά.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως, αν και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απεφάνθη ότι κακώς ο κ. Ζαγοριανός δεν μεταβίβασε έγγραφα της Δικογραφίας για την υπόθεση στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, ο Αντιεισαγγελέας κ. Καρούτζος κατέθεσε έφεση επί αυτής της αποφάσεως -ενέργεια που χαρακτηρίζεται και αυτή ως «περίεργη», αν και ο νόμος την προβλέπει.
«Παρατηρούμε πως η τακτική της Δικαιοσύνης να συλλαμβάνει άτομα της οικογενείας Καράβελα και μάλιστα και τα τέκνα του, προδίδουν την πρόθεση άσκησης εκβιασμού προς τον φυγόδικο, ώστε να επιστρέψει και να παραδοθεί.
Αν και νόμιμη αυτή η ενέργεια, εν τούτοις παραπέμπει σε άλλες εποχές και νοοτροπίες που έχουν στιγματιστεί κατά τη διάρκεια της σύγχρονης Ιστορίας», επισημαίνουν οι παραπάνω νομικοί κύκλοι, οι οποίοι διαβλέπουν πρόθεση άσκησης μιας πολιτικής εντυπώσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.
Τι είπε στη zougla.gr o δικηγόρος της οικογένειας Καραβέλα
Στη zougla.gr μίλησε ο Γ. Μαρκουλάκος, δικηγόρος της οικογένειας του Χ. Καραβέλα για τη σύλληψη της 22χρονης κόρης τού πρώην στελέχους της Siemens, o οποίος διαφεύγει στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο κ. Μαρκουλάκος, η σύλληψη ήταν αδικαιολόγητη και έγινε για λόγους εντυπωσιασμού λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
(Πρώτη καταχώρηση: 02 Ιουνίου 2009, 11:28)